Moje kaktusy - peter86
- Phacops
- 1000p
- Od: 8 wrz 2012, o 09:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Moje kaktusy - peter86
Latem nawet lepszy powinien być tłustosz. Jego letnie liście to dopiero lep na ziemiórki.Farel pisze:Sposób z rosiczką przetestowałem dlatego go polecam.
- honorka22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 maja 2013, o 16:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękny lasek roślin
, sama arystokracja
, ja raczej nie podjęłabym się uprawy takich trudnych gatunków, a co dopiero zabierać się za ich wysiew, dlatego
, bo kawał dobrej roboty wykonałeś.

- peter86
- 500p
- Od: 14 mar 2011, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
mam nasiona rosiczek z al. i planuje wysiać tak wziąłem żeby sprawdzić czy mi się uda coś z tego wycisnąć. zakupiłem żółte tablice lepowe za radą kolegi i zmnieniłem podłoże roślinom. może się robactwo znudziPhacops pisze:Latem nawet lepszy powinien być tłustosz. Jego letnie liście to dopiero lep na ziemiórki.Farel pisze:Sposób z rosiczką przetestowałem dlatego go polecam.

fakt że przysnęło mi się z deka ale nie było się za bardzo czym chwalić i inne sprawy mnie odciągnęły.gnet pisze:Grzesiek już dawno raportu nie było.
Trudność to pojęcie względne ja nie mam trudnych gatunków po prostu część będzie szczepiona żeby sobie ułatwić ich uprawę i skrócić oczekiwanie na kwiaty. Twoje Gymnocalycium są na najwyższym poziomie i chciałbym kiedyś dochować się takich roślinhonorka22 pisze:Piękny lasek roślin, sama arystokracja
, ja raczej nie podjęłabym się uprawy takich trudnych gatunków, a co dopiero zabierać się za ich wysiew, dlatego
, bo kawał dobrej roboty wykonałeś.

Pozdrawiam Grzesiek
Kaktusy moja kolekcja-peter86
Sprzedam Kaktusy Pterocactus Echinocereus Eriocereus
- peter86
- 500p
kilka moich "perełek"
1. Ariocarpus retusus scapharostrus GM353

2. Ariocarpus retusus 'confusus' GM 047

Poniżej uroki Pereskiopsisa. Szybko się mnoży i stosunkowo szybko uzyskuje się podkładki do szczepienia przy tym większość rodzajów całkiem fajnie na tym gadzie rośnie (Lobivia póki tylko robiła mi problemy ze wzrostem) ale po kilku tyg często podkładka pada po zrazem. Jedyny plus tego, że zraz prawie zawsze przeżywa i można przeszczepić lub ukorzenić.
Obregonia denegrii

1. Ariocarpus retusus scapharostrus GM353

2. Ariocarpus retusus 'confusus' GM 047

Poniżej uroki Pereskiopsisa. Szybko się mnoży i stosunkowo szybko uzyskuje się podkładki do szczepienia przy tym większość rodzajów całkiem fajnie na tym gadzie rośnie (Lobivia póki tylko robiła mi problemy ze wzrostem) ale po kilku tyg często podkładka pada po zrazem. Jedyny plus tego, że zraz prawie zawsze przeżywa i można przeszczepić lub ukorzenić.
Obregonia denegrii

Pozdrawiam Grzesiek
- peter86
- 500p
Sclerocactus parviflorus JO Navajo Mts

Lophop.hora diffusa v.koehresii RS 1182 - jedna roślina z widocznymi efektami żerowania robactwa
nie naturalny wyglad spowodowany wpływem podkładki. Pod folią ukorzeni się i za kilka lat będą wyglądały normalnie

Lophop.hora diffusa v.koehresii RS 1182 - jedna roślina z widocznymi efektami żerowania robactwa

Pozdrawiam Grzesiek
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Już to pisałem ale powtórzę: niekoniecznie lubię i podobają mi się rośliny zaszczepione ale doceniam jak szybko rosną i dają kwiaty.
Twoje ciekawe, będę oglądał ich postępy.

- peter86
- 500p
jasne każdy ma swoje zdanie w temacie szczepienia i każdy ma swoje racjehen_s pisze:Już to pisałem ale powtórzę: niekoniecznie lubię i podobają mi się rośliny zaszczepione ale doceniam jak szybko rosną i dają kwiaty.

Ariocarpus confusus PP 581

a to mój żłobek Adenium

Pozdrawiam Grzesiek
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 mar 2013, o 18:41
W sprawie ziemórek : sprawdziłam, że skuteczne są żółte plastry BrossaFarel pisze:Siewki bardzo fajne. Na ziemiórki polecam rosiczkę, wyłapie wszystkie dorosłe osobniki.

- peter86
- 500p
póki co mam płasty u siebie ale na ekologie się przestawię jak w końcu wysieję rosiczkiczaga pisze:W sprawie ziemórek : sprawdziłam, że skuteczne są żółte plastry BrossaFarel pisze:Siewki bardzo fajne. Na ziemiórki polecam rosiczkę, wyłapie wszystkie dorosłe osobniki.. Polecam

Poniżej przykład co się dzieje jak się wysiewa nasiona kijowej jakości. Tu akurat Pediocactus, ale to tylko jako przykład bo to co widać może dotyczyć każdego rodzaju od A do Z i nie tylko kaktusowatych ale i każdego innego zielska. Wysiewając niedojrzałe w pełni nasiona choćby nie wiem co się z nimi robiło pojawia się pleśń i nie ma na to rady po prostu trzeba wsio wyjąć porażone nasiona wywalić te na których nie widać grzyba odkazić lub zaprawić wedle uznania jak kto się lubi bawić i wysiać do nowego sterylnego substratu. Ten plus że nie łupałem tych nasion bo inaczej wsio byloby do wywalenia. Polecam powąchać taki wysiew od razu czuć zapach rozkładu organicznego ale można po prostu napisać, że śmierdzi grzybem

Pediocactus simpsonii RP101 Pancake Range, NV

Discocactus horstii nasiona od Kolegi.

Pozdrawiam Grzesiek
- peter86
- 500p
owoc pozazdroszczenia kolegom ładnych adenium
. po dokładnym przejrzeniu kilku wątków o uprawie adenium i naoglądaniu się fajnych krzaczorów sam postanowiłem spróbować sił.... zamówiłem kilka porcji nasion i o to co mi się póki co z tych nasion udało wyhodować.

Pozdrawiam Grzesiek
- mrooofka
- 1000p
- Od: 4 paź 2014, o 20:37
adeniowy las 

- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zapowiada się następna wielka kolekcja Adenium 

- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
No i co w tym lesie?
- peter86
- 500p
A nie wiem bo rośliny na PL. Część nie wytrzyma zimowania bo miałem kilka problemów z aklimatyzacją i rośliny były osłabione. Pierwszy raz robiłem to z Adenium. Poza tym ziemiórki też swoje zrobiły. Prawie 6 miesięcy się z nimi tłukłem. Ciężko wybić bo zawsze jakieś się uchowały w postaci larw czy jajeczek. Przez nie straciłem jakieś 40 % siewek kaktusów.onectica pisze:No i co w tym lesie?
Pozdrawiam Grzesiek