Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie
-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Strelicja - tajniki uprawy
Mój egzemplarz zakwitnie za 2-3 tygodnie po raz drugi w swoim życiu.
Ma 7 lat i też jest z nasion. I działa jak w szwajcarskim zegarku, po raz drugi na przełomie roku pokazuje pąk.
Ale nie ma ze mną lekko ;-) Mimo że już chciałaby się przeprowadzić do większego lokum i ziemię wypycha z doniczki to jeszcze poczeka.
Po kwitnieniu przystąpimy do negocjacji.
Ma 7 lat i też jest z nasion. I działa jak w szwajcarskim zegarku, po raz drugi na przełomie roku pokazuje pąk.
Ale nie ma ze mną lekko ;-) Mimo że już chciałaby się przeprowadzić do większego lokum i ziemię wypycha z doniczki to jeszcze poczeka.
Po kwitnieniu przystąpimy do negocjacji.
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Coraz bardziej przekonuje się, że roślina aby zakwitnąć musi być odpowiednio stara. Czyli mówisz, że 7 lat minęło od wysiania? A jak sądzisz, ile maja takie sprzedawane w sklepach sadzonki wielkości około 20 cm?
Pokaż koniecznie.
Pokaż koniecznie.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Witam. Ja od wczoraj jestem właścicielką 2 sadzonek po ok 20-30 cm tego rajskiego ptaka. Dzisiaj zostały przesadzone no i zobaczymy co bedzie się działo. Od dawno podoba mi się ten kwiat ale nigdzie u mnie nie mogłam go zakupić kwitnącego. Więc przyjdzie mi poczekać kilka lat aż pokaże swój języczek Już nie mogę się doczekać.
Mam pytanie jakim nawozem ją nawozicie ? I czy mogę podać nawóz od razu po przesadzeniu?
Mam pytanie jakim nawozem ją nawozicie ? I czy mogę podać nawóz od razu po przesadzeniu?
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Nie, z reguły nawozi się rośliny dopiero kilka tygodni po przesadzeniu - po prostu w świeżej ziemi masz wystarczającą ilość składników mineralnych, gdybyś dodatkowo nawiozła roślinę, mogłoby by się to dla niej źle skończyć.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziekuje Norbert za cenne informacje
- Agnieszka Gie
- 100p
- Od: 15 maja 2008, o 16:41
Tak wygląda moja strelicja. Mam ją około dwóch lat.Została kupiona w Castoramie jako mała sadzonka. Z mojego doświadczenia wynika, że lubi bardzo dużo słońca i spryskiwanie. Do tej pory rosła na dwóch stanowiskach. Na pierwszym stała zaraz obok ogromnego okna od strony południowej, nie było tam firanek więc miała bezpośrednie słońce. W pomieszczeniu tym było bardzo gorąco latem, do tego suche powietrze. Od czerwca musiałam codziennie ją spryskiwać bo zwijała liście. Za to wypuszczała nowe jak szalona, w ciągu roku przesadzałam ją dwa razy, na początku i na końcu sezonu bo wychodziła z doniczki.
Po przeprowadzce znalazła się również w pokoju południowym, ale dużo chłodniejszym (nawet latem), i stała za firanką. Już nie musiałam spryskiwać, ale za to urosła dużo mniej, wypuściła może dwa liście. W tym roku planuję postawić ją na parapecie póki się jeszcze mieści. Może będzie lepiej.
-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
20cm sadzonek w sklepach nie widziałem, ale moja strelicja 20cm miała w wieku ok.3 lat. Choć jasne że te sprzedawane pewnie miały lepsze warunki niż parapet i szybciej rosły. Ale 20cm to raczej dzieciątko. Po mojej było widać że w pewnym momencie te liście stały się ogromne i nagle zaczęły sięgać szpalety parapetu. Trzeba pamiętać też że bardzo często podchodzimy do roślin zbyt ludzko. Myślimy że jak im dogodzimy to będą nas cieszyć kwiatami, a im czasem trzeba stworzyć nie do końca komfortowe warunki by poczuły zagrożenie i potrzebę przedłużenia gatunku.Coraz bardziej przekonuje się, że roślina aby zakwitnąć musi być odpowiednio stara. Czyli mówisz, że 7 lat minęło od wysiania? A jak sądzisz, ile maja takie sprzedawane w sklepach sadzonki wielkości około 20 cm?
Jak pisałem wcześniej moja strelicja ma bardzo ciasno w doniczce. Pewnie więcej już jest tam jej korzenia niż ziemi i pewnie się nad nią zlituję latem. Ale musi jeszcze poczekać bo tymczasem wychyliła drugiego pączka ;-) Wygląda na to że jeszcze pierwszy nie zdąży przekwitnąć nim się drugi rozwinie.
No i z tego co czytałem i co mój egzemplarz pokazuje, strelicje hodowane u nas wypuszczają pączki gdy zaczyna przybywać dnia.
Agnieszko, Twoja jest mniej więcej takich gabarytów jak moja gdy pierwszy raz zakwitła.
- Agnieszka Gie
- 100p
To może mam szanse na kwitnienie niedługo.
Po przeczytaniu Twojego postu trochę żałuję, że nie przesadziłam jej do wyższej donicy, tzw.palmówki. Mogłaby wtedy dłużej w niej rosnąć, a tak niedługo znowu będę musiała przesadzać bo ziemia będzie się wysypywać górą. Za bardzo jej dogadzam.
Po przeczytaniu Twojego postu trochę żałuję, że nie przesadziłam jej do wyższej donicy, tzw.palmówki. Mogłaby wtedy dłużej w niej rosnąć, a tak niedługo znowu będę musiała przesadzać bo ziemia będzie się wysypywać górą. Za bardzo jej dogadzam.
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
I ja sie cieszę, gdyż moja jest podobnej wielkości. Może w tym sezonie się uda?
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Ja swoją dostałam w czerwcu...miała 12 cm. wys. i 4 liście. Teraz ma 28 cm. i 10 liści. Stoi na połudn-zach.parapecie, a latem stała na zewnątrz, ale w cieniu. Zauważyłam, że moja bardzo źle znosi nadmiar światła, zaraz zwija liście i nawet zraszanie nie pomaga.
Śledzę Twoje posty i bardzo ucieszyła mnie ta wiadomość, bo cały czas męczy mnie to, że roślina okres spoczynku przechodzi latem. Co sądzisz o mojej....pewno czeka mnie jeszcze 5 lat oczekiwania na kwiat.pEtr pisze:No i z tego co czytałem i co mój egzemplarz pokazuje, strelicje hodowane u nas wypuszczają pączki gdy zaczyna przybywać dnia
Pozdrawiam:)
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 mar 2015, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich ,także jestem miłośniczką Strelicji. Moją mam jakieś 7- 8 lat, kupioną jako sadzonkę. Do tej pory nie kwitła.
Nie dawno pojawiły się na liściach plamy. Czy to może być grzyb? podlewam ją nawozem z małą ilością azotu np do pomidorów lub do paproci.
Pozdrawiam
Nie dawno pojawiły się na liściach plamy. Czy to może być grzyb? podlewam ją nawozem z małą ilością azotu np do pomidorów lub do paproci.
Pozdrawiam
Pozdrawiam Asia
Moja strelicja właśnie kwitnie.
- Agnieszka Gie
- 100p
Piękna! Proszę napisz, na którą stronę świata wychodzi okno? Dużo ma światła?