Rzodkiewka (Raphanus sativus)Rzodkiew zwyczajna.cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rzodkiewka - jak uprawiać?
-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W inspekcie ma identyczne a w gruncie pół z tego Siałem opolankę
Jak to się robi ,żeby cytat przenieść w ramce -ten na który chcę udzielić odpowiedzi.Czasami mi się nie udaje
[quote="elmo86"]Jak myślicie , kiedy mogę w glebę przesadzić ?
Przygotuj dobrze glebę przed przesadzeniem - to podstawa do udanego plonu .A rzodkiewki radzę Ci podchować jeszcze kilka dni i potem całymi kępkami poprzekładaj do dołków w ziemi. Pomiędzy kępkami zostaw większy odstęp (10 - 15 cm).Pojedynczo pikowane gorzej się przyjmują .Ale np.jak jest ich zbyt dużo w jednej doniczce to spróbuj oddzielić kilka pojedynczych i posadź -będziesz miał dodatkowe porównanie jak będą rosły.
Ja już wczoraj zjadłam pierwsze swoje rzodkieweczki -Posiane na parapet 7 lutego ,przesadzone do szklarni kępkami 23 luty,mimo mrozów powolutku urosły
Przygotuj dobrze glebę przed przesadzeniem - to podstawa do udanego plonu .A rzodkiewki radzę Ci podchować jeszcze kilka dni i potem całymi kępkami poprzekładaj do dołków w ziemi. Pomiędzy kępkami zostaw większy odstęp (10 - 15 cm).Pojedynczo pikowane gorzej się przyjmują .Ale np.jak jest ich zbyt dużo w jednej doniczce to spróbuj oddzielić kilka pojedynczych i posadź -będziesz miał dodatkowe porównanie jak będą rosły.
Ja już wczoraj zjadłam pierwsze swoje rzodkieweczki -Posiane na parapet 7 lutego ,przesadzone do szklarni kępkami 23 luty,mimo mrozów powolutku urosły
- elmo86
- 10p - Początkujący
- Od: 24 mar 2015, o 13:36
Dziekuje za odpowiedz:) Obok rosnie buraczek lisciowy:p mam nadzieje ze sie przymnie po przesadzeniu Juz wiem ze moglem odrazu do gleby siac:)Telimenka pisze:Przygotuj dobrze glebę przed przesadzeniem - to podstawa do udanego plonu .A rzodkiewki radzę Ci podchować jeszcze kilka dni i potem całymi kępkami poprzekładaj do dołków w ziemi. Pomiędzy kępkami zostaw większy odstęp (10 - 15 cm).Pojedynczo pikowane gorzej się przyjmują .Ale np.jak jest ich zbyt dużo w jednej doniczce to spróbuj oddzielić kilka pojedynczych i posadź -będziesz miał dodatkowe porównanie jak będą rosły.
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
elmo86 Hmhm, ciekawe co Ci wyjdzie z tej rzodkiewki. Myślę jednak, że każdy zgodzi się ze stwierdzeniem, że łatwość uprawy rzodkiewki całkowicie wyklucza produkcję jej rozsady (sic!). W każdym razie pisz, jak się tam sprawy potoczą :P
elmo86-Ojej cosik wybiegły Ci te rzodkiewki .Podejrzewam,że miały za mało światła (słońca) i może za ciepło.Powinny stać powyżej krawędzi okna i lekko pod skosem.Jeżeli kaloryfer grzeje to stawia się np.styropian na krawędzi parapetu ok.20 cm wysoki ,aby ciepło nie buchało bezpośrednio w doniczki.Przed posadzeniem w grunt wszystkie rozsady potrzebują zahartowania .
- elmo86
- 10p - Początkujący
- Od: 24 mar 2015, o 13:36
Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio- mod.jokaer.
Wydaje mi się że wyginało je w stronę słoneczka , obróciłem doniczkę i się naprostowały ;p Są już przy otwartym oknie , jeśli o tym mowa.
Wydaje mi się że wyginało je w stronę słoneczka , obróciłem doniczkę i się naprostowały ;p Są już przy otwartym oknie , jeśli o tym mowa.
elmo86-Jeżeli ich dziś posadzisz to zabezpiecz przed wiatrem i chłodem . Masz ich niedużo może znajdziesz kawał szyby ze starego okna to zrób im jakiś daszek ( domek .)albo chociaż okryj agrowłókniną .Nie wiem jak u Ciebie pogoda bo u mnie dziś pochmurnie i zimne wiatrzysko brr.
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nic z tego nie będzie ,zjedz jako kiełki
Rozsadę robi się w celu przyśpieszenia zbioru- to absolutnie oczywiste.McMArchewka pisze: Myślę jednak, że każdy zgodzi się ze stwierdzeniem, że łatwość uprawy rzodkiewki całkowicie wyklucza produkcję jej rozsady
Jak pisałam wcześniej ,dzięki wczesnym rozsadom mam już rzodkiewki do jedzenia .A te posiane bezpośrednio do ziemi (też w szklarni )są kawał mniejsze.