Domowy chleb
- Rozana
- 1000p
- Posty: 2477
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Domowy chleb
Ja nie potrafię ocenić kiedy zakwas jest już dobry.
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9832
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Domowy chleb
Przeczytaj uważnie, co napisałam w odnośniku! Jak po kolei zrobisz tak, jak napisałam, a potem po pięciu dniach powąchasz i obejrzysz, zobaczysz, że pachnie żurkiem i ma bąbelki. Zapach nie do pomylenia! Spróbuj zrobić ze spokojem po świętach! Nie zmieniaj nic w przepisie na zakwas! Musi się udać! Dbaj o temperaturę!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Rozana
- 1000p
- Posty: 2477
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Domowy chleb
Ok spróbuję. Dzięki.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Domowy chleb
Też uważam,że trzeba zrobić nowy zakwas.Kiedyś ,jak zakwas się nie udał ,rozbijano garnek (gliniany),bo dobry już by nigdy w nim nie wyszedł.Często robię barszcz biały,czy zalewajkę ,jak kto woli. .Zawsze się udaje.Szklanka mąki żytniej,szklanka płatków owsianych,łyżka soli,średnia cebula i kilka ząbków czosnku-pokrojone, bryłka drożdży piekarniczych wielkości landrynki , 2.5-3 litry wody.Wymieszać,postawić w ciepłym miejscu.Fermentacja trwa 4-5 dni.Będzie akurat na świąteczny barszczyk.To,co zostanie na dnie ,to świetny zakwas do chleba.Wystarczy tylko dodać mąki i znów będzie fermentacja.
PS.
Po świętach zrób tamten,a przed świętami mój.
PS.
Po świętach zrób tamten,a przed świętami mój.
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 9832
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Poznań
Re: Domowy chleb
To może być zakwas na chleb???? Technicznie tak! Ale zakwas na chleb o zapachu czosnku i cebuli???kaLo pisze:Szklanka mąki żytniej,szklanka płatków owsianych,łyżka soli,średnia cebula i kilka ząbków czosnku-pokrojone, bryłka drożdży piekarniczych wielkości landrynki , 2.5-3 litry wody.Wymieszać,postawić w ciepłym miejscu.Fermentacja trwa 4-5 dni.Będzie akurat na świąteczny barszczyk.To,co zostanie na dnie ,to świetny zakwas do chleba.Wystarczy tylko dodać mąki i znów będzie fermentacja.
A po co drożdże???
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Domowy chleb
Nie ,to ma być zakwas na żurek.ŚWIĄTECZNY.Proszę, czytaj to ,co wklejasz. .
Jako zakwasu używam tego,co zostaje na dnie,.Z zapach czosnku mi nie przeszkadza,bo zwykle dodaję go do chleba dla aromatu .Zrumieniona cebulka też jest super..Malutka bryłka drożdży, wielkości landrynki ,na 3 litry wody to chyba nie jest jakieś wielkie przestępstwo,a żurek pięknie fermentuje na 2 dzień.Poza tym,zakwas powstaje przy udziale wszystkiego,co fruwa w powietrzu:drożdży,bakterii kw.mlekowego i octowego .Diabli albo i anieli wiedzą, czego jeszcze .Tak jak i w marynatach, dodatek soli i czosnku powoduje,że w czasie fermentacji nie rozwijają się bakterie gnilne ,a tylko te,co trzeba.Nikogo nie namawiam na ten sposób,ale jeśli już ktoś robi żurek,to czemu nie wykorzystać pozostałości?
Jako zakwasu używam tego,co zostaje na dnie,.Z zapach czosnku mi nie przeszkadza,bo zwykle dodaję go do chleba dla aromatu .Zrumieniona cebulka też jest super..Malutka bryłka drożdży, wielkości landrynki ,na 3 litry wody to chyba nie jest jakieś wielkie przestępstwo,a żurek pięknie fermentuje na 2 dzień.Poza tym,zakwas powstaje przy udziale wszystkiego,co fruwa w powietrzu:drożdży,bakterii kw.mlekowego i octowego .Diabli albo i anieli wiedzą, czego jeszcze .Tak jak i w marynatach, dodatek soli i czosnku powoduje,że w czasie fermentacji nie rozwijają się bakterie gnilne ,a tylko te,co trzeba.Nikogo nie namawiam na ten sposób,ale jeśli już ktoś robi żurek,to czemu nie wykorzystać pozostałości?
-
- 100p
- Posty: 156
- Od: 18 sty 2012, o 21:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Domowy chleb
Takasobie dziękuję za przepis na pewno skorzystam z niego. Nie zawsze mi się chce ten zakwas robić ale w lecie robiłam kilka razy na zakwasie i był super. Zakwas trzymałam w lodówce i mi spleśniał. Nie wiem czy trzeba trzymać zakwas czy to ciasto z którego się robi chleb. Zakwas po czasie mi pleśnieje nawet trzymany w lodówce.
- gaura
- 500p
- Posty: 860
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Domowy chleb
Ja trzymam zakwas w lodówce, w słoiku, który jest przykryty folią spożywczą, a w niej zrobione są dziurki, by nie było szczelnie zamknięte.
Nie psuje się, choć chyba nigdy nie stał dłużej niż dwa tygodnie.
Zwykle dzień przed pieczeniem chleba, wyciągam zakwas, wykładam do miski, dodaję mąki żytniej (ok.100g) i wodę (ok.100ml), mieszam i zostawiam w temp.pokojowej przykryty ściereczką. Następnego dnia część przekładam do słoika, do lodówki, a reszta do pieczenia chleba
Nie psuje się, choć chyba nigdy nie stał dłużej niż dwa tygodnie.
Zwykle dzień przed pieczeniem chleba, wyciągam zakwas, wykładam do miski, dodaję mąki żytniej (ok.100g) i wodę (ok.100ml), mieszam i zostawiam w temp.pokojowej przykryty ściereczką. Następnego dnia część przekładam do słoika, do lodówki, a reszta do pieczenia chleba
Pozdrawiam, Kasia
Re: Domowy chleb
A czy ktoś z Was piecze może taki chlebek z samych ziaren? "Czystoziarnisty" - nazwany dla handlu Whole and Pure?
Jest to chleb pieczony bez dodatku mąki, wyłącznie z samych różnorodnych ziaren plus troszkę oleju/miodu, aby się wszystko trzymało
U nas ten chleb robi furorę. Jest pyszny! Najpierw kupowaliśmy mały kawałek w piekarni w cenie 8zł, potem w Biedronce znaleźliśmy gotowe zestawy ziaren z foremką do samodzielnego upieczenia, a teraz już komponujemy składniki sami i pieczemy
Minusem jest tylko to, ze można go dopiero zjeść po min. 5 godzinach, gdy całość się porządnie sklei, krojony na ciepło prawdopodobnie się rozpadnie.
Dzisiaj rano upiekliśmy 2 szt. z różnorodnych ziaren, które były pod ręką - z dodatkiem żurawiny i czarnuszki. Została już tylko 'dupka' więc tylko tyle mogę pokazać:
A tu opakowanie z zestawu do samodzielnego pieczenia:
Jest to chleb pieczony bez dodatku mąki, wyłącznie z samych różnorodnych ziaren plus troszkę oleju/miodu, aby się wszystko trzymało
U nas ten chleb robi furorę. Jest pyszny! Najpierw kupowaliśmy mały kawałek w piekarni w cenie 8zł, potem w Biedronce znaleźliśmy gotowe zestawy ziaren z foremką do samodzielnego upieczenia, a teraz już komponujemy składniki sami i pieczemy
Minusem jest tylko to, ze można go dopiero zjeść po min. 5 godzinach, gdy całość się porządnie sklei, krojony na ciepło prawdopodobnie się rozpadnie.
Dzisiaj rano upiekliśmy 2 szt. z różnorodnych ziaren, które były pod ręką - z dodatkiem żurawiny i czarnuszki. Została już tylko 'dupka' więc tylko tyle mogę pokazać:
A tu opakowanie z zestawu do samodzielnego pieczenia:
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 6699
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Domowy chleb
Dominiko ale "baza" chlebka jest kupiona?
U nas w B. nie ma tej mieszanki.
U nas w B. nie ma tej mieszanki.
Re: Domowy chleb
Ja kupuje mieszanki w L w sumie to dużego wyboru nie ma ale jest jedna bardzo dobra ze słonecznikiem
Re: Domowy chleb
Na początku kilka razy kupiliśmy tę bazę w Biedronce, koszt ok 5zł za takie małe opakowanie. Tam są ziarna w różnych proporcjach (można też dodać coś wg. własnego uznania), wystarczy dodać tylko miód, olej wg. instrukcji na opakowaniu. W zestawie jest też drewniana mała foremka do pieczenia.GrazynaW pisze:Dominiko ale "baza" chlebka jest kupiona?
U nas w B. nie ma tej mieszanki.
Teraz już sami komponujemy składniki na małą blaszkę: ziarna słonecznika, dyni, suszone owoce, płatki owsiane, żytnie - w zasadzie co mamy akurat pod ręką w różnych proporcjach
W Internecie jest dużo przeróżnych przepisów na taki chlebek np.
Składniki:
1 szklanka ziaren słonecznika
3/4 szklanki siemienia lnianego
2 szklanki płatków owsianych
10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru lub miodu
5 łyżek rozpuszczonego masła klarowanego
1 1/2 szklanki letniej wody
Wykonanie:
Wodę wymieszać z roztopionym masłem i dodać wszystkie ziarna. Dobrze wymieszać i odstawić do wchłonięcia płynu naokoło 2h. Piec 50-60 minut w 185 st. C. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na całą noc).
http://zcharakterem.blogspot.com/2014/0 ... nisty.html
A tu jest film reklamujący te gotowe opakowania do wypieku Whole&Pure:
https://www.youtube.com/watch?v=XiE3Rok ... hkXGeYV8wg
- Rozana
- 1000p
- Posty: 2477
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Domowy chleb
Bez drożdży bez zakwasu ?