Krzewy i drzewa zakupione w marketach

Drzewa owocowe
tmf30
200p
200p
Od: 17 cze 2013, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Krzewy i drzewa zakupione w marketach

Post »

Z mojego osobistego doświadczenia wynika, iz kupywanie drzewek w marketach (np.Biedronka, ale i Castorama) jest ryzykowne. Z 3. kupionych drzew (2x czreresnia raz jabłoń (Gramy Simth - taka ciekawostka)) ostała sie tylko jabłoń, więc postanowiłem więcej już nie kupować, natomiast te kupywane w szkółkach poprzyjmowły w stosunku 100 na 100. Myślę, iż jak chcecie kupować tańsze drzewka w marketach to robiłbym i sadził na jesień bo wg mnie są w gorszej kondycji a na jesień az tle wigoru nie musza mieć. Natomiast co do krzewów to chyba nie ma większego znaczenia. Cena jak wiadomo jest niższa w markletach co przy panującej drożynie także ma znaczenie.
Kompost
200p
200p
Od: 9 lut 2015, o 15:26

Post »

Dla porównania. Żurawka w szkółce- 7 zł, w markecie- 3 zł.
Ogród biodynamiczny na kompoście

Moja wyspa na prerii
Warriortbg
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 lip 2014, o 12:42

Post »

Trzeba patrzec, co sie kupuje. Jak kupiles suchego badyla, to sie nie dziw. na razie 100% sie przyjeło. Aaaa i pisze sie "kupować"
basix
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 kwie 2015, o 20:26

Post »

Dzisiaj zakupiłam w biedronce i posadziłam aronie "galicjanka". Skusiła mnie cena 4,99zł a w szkółce chcieli 35zł od krzaczka z tym iż nie wiem czy też galicjanke. Po zerwaniu foli przy korzeniu okazało się, że ziemia jest sucha jak pień. Ile czasu taka sadzonka może wytrzymać bez wody?

'
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Sucha jak pieprz :D Nie ma co gdybać ile może wytrzymać. Chyba wrzuciłaś ją od razu do wiadra z wodą żeby się pozbierała?
basix
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 kwie 2015, o 20:26

Post »

Posadziłam i podlałam od wczoraj kilkakrotnie. Może przeżyje :)
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Warriortbg pisze:Trzeba patrzec, co sie kupuje. Jak kupiles suchego badyla, to sie nie dziw. na razie 100% sie przyjeło. Aaaa i pisze sie "kupować"

"Na razie".......profesorze od ortografii.
mili17199
100p
100p
Od: 23 lut 2016, o 11:29

Post »

Ja kupiłam w Bricomarche 4 agresty, aronię i pigwowca japońskiego po 3,99zł. Zobaczymy jak będzie rosło bo na razie są w doniczkach na balkonie.
Gosia
mili17199
100p
100p

Post »

W Bricomarche są krzewy owocowe np. Malina czerwona, czarna i czerwona porzeczka, dereń jadalny, jagoda kamczacka i jagoda goja po 8.49zl oraz winogron biały, fioletowy i zielony ale nie wiem po ile.
Gosia
mili17199
100p
100p

Post »

Dzisiaj w Bricomarche kupiłam derenia jadalnego i zobaczymy czy się przyjmie i czy będzie chciał rosnąć.
Gosia
for tinctures
50p
50p
Od: 26 paź 2012, o 08:50

Post »

Dziś w Biednej dronce chciałem kupić jagodę kamczacką od. 'Wojtek', ale wypuściła już nowe, bladziutkie pędy i była tak mizerna, że zrezygnowałem... kosztowała 6,99 zł.
Jurek pisze:
Warriortbg pisze:Trzeba patrzec, co sie kupuje. Jak kupiles suchego badyla, to sie nie dziw. na razie 100% sie przyjeło. Aaaa i pisze sie "kupować"
"Na razie".......profesorze od ortografii.
Kobicinka pyta paniusi: - Dlaczego ten tramwaj skrąca?
- Proszę panią, nie 'skrąca' tylko 'skręca', a skręca dlatego, bo się szyny wygły... :wink:
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

Ma Ktoś jakieś doświadczenia z drzewkami owocowymi z oferty firmy fructoplant oferowanymi w Castoramie?
Do tej pory szukałam interesujących mnie odmian na wybranych podkładkach w szkółkach i zamawiałam przez internet. W tym roku nie znalazłam w szkółkach ale skusiły mnie grusza Bonkreta Williamsa szczepiona na gruszy kaukaskiej i wiśnia Lucyna na antypce właśnie tej firmy. Drzewka dopiero co dotarły do sklepu i nie zdążyły wyschnąć ani "porosnąć".
Mam nadzieję, że się przyjmą, ale nie wiem, jak jest u drzewek z tej firmy ze zgodnością odmian i podkładek z deklarowanymi na etykietce. :?:

Co do wcześniejszych doświadczeń z marketówkami:
jagody kamczackie Wojtek zakupione 2 lata temu ładnie rosną ale nie wiem, czy to faktycznie ta odmiana.
Jagoda kamczacka Atut z Castoramy w roku posadzenia padła, choć próbuje odbijać z korzenia.

Castoramowe porzeczki n/n rosną ok, morwy też ok, chociaż należy zwracać uwagę przy kupowaniu, czy nie są przesuszone.

W zeszłym roku kupiłam w centrum ogrodniczym różę wielkokwiatową białą w kartoniku. Wyrosła piękna róża Casanova ;:306 a róże Rosa rugosa z TESCO oferowane jako różowe, wszystkie były białe ;:124
Pozdrawiam Lucyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”