ANALIZA gleby.Pobieranie i badanie próbek,interpretacja wyników

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Lunarii
200p
200p
Od: 12 mar 2013, o 00:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Analizy chemiczne ziemi i zalecenia

Post »

Uzupełnię fosfor poprzez podanie dodatkowo przekompostowanego obornika bezpośrednio pod każdą sadzonkę (będą w pierścieniach).
nulon
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 mar 2015, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie,

To mój pierwszy post na forum, więc proszę o wyrozumiałość.
Zrobiłem analizę gleby uniwersalną pod ogród. Chciałem uprawiać głównie pomidory, ale też inne warzywa.
Niestety wygląda na to że gleba jest bardzo wyjałowiona, co robić, żeby jeszcze w tym roku mieć jakieś plony?

zasolenie: 0,09
pH: 6,8
Azot: <10
Fosfor: 18,2
Potas: <20
Wapń: 511
Magnez: 46
Chlorki: <10
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na pierwszy rzut, to daj 200g dolomitu na 1m2 i zmieszaj z ziemią, potem możesz zasilić nawozem Mila jara 50g na1m2. To będzie na start, że rośliny będą coś nieco miały. Także należy zwrócić, że jest wysokie pH i możesz także w tym czasie, gdy był dawany dolomit, też dodać gipsu budowlanego 200g na 1m2. W późniejszym czasie można też stosować nawozy jak siarczan potasu i siarczan amonu, ale to zależy pod jakie warzywa. Ale na samym nawozie wieloskładnikowym Mila też będą zadowalające plony.
herman42
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 lip 2014, o 14:20

Post »

witam,moje wyniki badania gleby i mam prośbę o interpretację i zalecenia nawozowe.
pH w H2O -7,40
Azot N-NO3 - <3
Fosfor -68
Potas - 120
Wapń - 1407
Magnez - 126
Chlorki CI - <5
Zasolenie - 0,15 g/dm3
Chciałbym uprawiać pomidor,ogórek,fasolka szparagowa,posiadam zeszłoroczny nawóz koński.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Obornik koński około 4 do 5kg na 1m2, pod fasolę o połowę mniej, przekopać. Można pogłównie, gdy zakwitną drugie grona pomidorów można zasilić nawozem wieloskładnikowym, a ogórki, krótko przed kwitnieniem.
nulon
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

ekopom pisze:... , że jest wysokie pH i możesz także w tym czasie, gdy był dawany dolomit, też dodać gipsu budowlanego 200g na 1m2.
Dziękuję za porady. Mam jeszcze pytanie odnośnie tego gipsu. Czy dawać go razem z dolomitem, tzn. w tym samym czasie? Aha, i głównie planuję tam uprawiać pomidory w gruncie.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Aż takim chemikiem nie jestem, ale jeśli go nie zmieszasz razem, a tylko posypiesz po ziemi i od razu zmieszasz z ziemią, to powinno być dobrze.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

nulon pisze:Niestety wygląda na to że gleba jest bardzo wyjałowiona, co robić, żeby jeszcze w tym roku mieć jakieś plony?

zasolenie: 0,09
pH: 6,8
Azot: <10
Fosfor: 18,2
Potas: <20
Wapń: 511
Magnez: 46
Chlorki: <10
Nie wnikając w przynudne obliczenia należy do tej gleby dać na każde 10 m2:

1 kg siarczanu potasu
0,6 kg superfosfatu wzbogaconego
0,7 kg siarczanu magnezu
0,3 kg saletry amonowej

Po wysiewie należy przekopać glebę na 15 cm.

Wiosną następnego roku należy powtórzyć analizę. Jeśli poziom składników będzie na takim poziomie jak tego roku, to należy poważnie się zastanowić nad sensem uprawy na tej glebie. Wszystko wskazuje na to, że składniki są intensywnie wymywane z gleby wodą gruntową i opadową.
nulon
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuję za porady. Odnośnie nawożenia:

siarczan potasu, superfosfat, siarczan magnezu i salterę, zmieszać przed sianiem, czy zachować jakąś odstęp czasowy pomiędzy poszczególnymi nawozami?

I jeszcze jedno pytanie przy okazji, jakie są optymalne wartości N-P-K Ca i Mg dla pomidorów? Znalazłem na forum kilka rozbierznych wartości zwłaszcza jeśli chodzi o fosfor.

/N
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Wpisujemy w wyszukiwarkę hasło " potrzeby pokarmowe pomidora " . Wybieramy stronę np. http://www.modr.mazowsze.pl/porady-dla- ... d-oslonami i czytamy :
Optymalna dla ich wzrostu zawartość składników pokarmowych w glebie wynosi 90-120 N, 60-80 P, 200-250 K, 60-80 Mg oraz 1200-1500 Ca.
No, ale może ci z MODR się mylą.

To patrzymy na inną stronę

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... 1419,d.d24

a tam czytamy w materiale dla doradców rolniczych na stronie 12 w punkcie 2.5
Optymalna dla pomidora zawartość składników pokarmowych w 1dm3 gleby
wynosi: 90-120 mg N, 60-80 mg P, 200-250 mg K, 60-90 mg Mg i 1200-1500 mg Ca.
Czyli chyba jest to jednak prawda.

Nie wiem, gdzie na forum jest rozbieżność. Być może wynika ona z tego, że podawane w literaturze dane są w czystym składniku. Te same liczby wyrażone w formie tlenkowej są zgoła inne, ale to wynika z przeliczników a nie z błędów.

Co do nawozów zakładam na małej powierzchni wysiew indywidualny. Można wysiać łącznie, ale najpierw trzeba zapoznać się z tą tabelą :

http://pl.wikipedia.org/wiki/Mieszanie_nawoz%C3%B3w
nulon
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuję za wyjaśnienie wątpliwości.

Drążąc temat, wykonałem pewne obliczenia odnośnie podanych przez Ciebie zaleceń. I wyszło mi coś takiego:

1kg siarczanu potasu / 10m2 gleby daje:
250mg K20/l, ile to będzie czystego K? ok 207mg/l ?

0,6kg superfosfat wzbogacony /10m2 daje:

120mg/l P2O5 -> P 60mg/l (dobrze?)

0,7kg siarczanu magnezu -> Mg 116mg/l (dobrze?)

0,3 kg saletry amonowej -> 52mg/l azotu

I teraz mam zagwozdkę, czy coś źle policzyłem że mi wyszły takie wartości ?

No i zastanawiam się jaki wpływ na rośliny i owoce ma siarka zawarta w nawozach, a dodajemy jej całkiem sporo. Przepraszam za te pytania, ale jestem wciąż laikiem w temacie.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Przykładowo tylko .

1kg siarczanu potasu na 10 m2 to jest 100 g /m2. Siarczan potasu ma 50 % K2O więc oznacza to 50 g K2O na m2. Jeden m2 gleby ma 200 l warstwy ornej więc na 1 litr warstwy ornej przypada 250 mg. jak widzisz w moim poście wyżej norma dla pomidora zawartości i potasu w czystym składniku to 200-250 mg/l. W przeliczeniu na K2O jest to 240- 300 mg/l. Jak widzisz ilość siarczanu potasu jaką Ci zaproponowałem mieści się w dolnej granicy wymaganej wartości.
nulon
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ok,

Obliczenia rozumiem, sam tak je przeprowadzam. Co do zapotrzebowań pokarmowych to masz rację. Rozbieżność wynika z tego że znalazłem informacje na forum, ale odnoszące się do tlenków - czyli P205 i K2O a nie do czystego pierwiastka, dlatego

Kod: Zaznacz cały

N: 90-120 mg/l
P: 60-80 mg/l        co odpowiada P205 : 137-183 mg/l
K: 200-250 mg/l      co odpowiada K20  : 241-301 mg/l
Mg: 60-90 mg/l
Ca: 1200-1500 mg/l
To jest o tyle interesujące, że w nawozach zawsze (?) występuje fosfor jako P205 i potas jako K20.

Co do Twoich zaleceń to mam jeszcze pytanie o Azot i Magnez. Wg. moich wyliczeń z dawek, które zaproponowałeś Magnezu będzie 116 mg/l (plus 46 tego co jest w glebie) a azotu 52 mg/l. Azot obliczałem jako czysty pierwiastek, więc może tu popełniłem błąd.

Natomiast Magnezu wydaje się zbyt dużo w stosunku do wymagań. Czy ja tu coś namieszałem, czy takie zalecenia proponujesz w jakimś konkretnym celu, czy może to błąd wynikający z przybliżonej analizy?

No i jeszcze pytanie dodatkowe, co z tą siarką? Ma ona jakiś wpływ na rośliny, owoce, albo glebę? Pozytywny bądź negatywny?

pozdrawiam,
N
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”