Funkie - rozmnażanie,dzielenie - dyskusje
- shanti
- 100p
- Od: 20 lip 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Funkie - rozmnażanie
Witam, ja ostatnio dzieliłem swoje hosty,które były już duże.Nic się im nie stało,tylko najlepiej robić to po deszczu i w chłodniejsze dni.
Nasiona, cebulki, kłącza
Kwiaty z ogrodu
Kwiaty z ogrodu
Re: Przesadzanie
Witam
Luty niby mamy,ale ciepło jest,tylko w nocy trochę mrozu ale od 9 słonko i puszcza.
Chciałbym więc hosty przesadzić,lepiej przed puszczeniem liści czy po wypuszczeniu?
Luty niby mamy,ale ciepło jest,tylko w nocy trochę mrozu ale od 9 słonko i puszcza.
Chciałbym więc hosty przesadzić,lepiej przed puszczeniem liści czy po wypuszczeniu?
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Kontakt:
Wydaje mi się, że jednak to jeszcze za wcześnie, choć jeśli zimia nie jest przemrożona, to można. Jeśli nie jest to koniecznością (przesadzanie), to ja wstrzymałbym się, aż pogoda się ustabilizuje i rośliny ruszą do wegetacji. Będzie wtedy widać, gdzie wypuszczają nowe kły i gdzie wbić szpadel, aby nie uszkodzić kłącza.
Czy z liśćmi, czy też nie - to nie ma znaczenia. Z liśćmi jest nieco trudniej, bo trzeba uważać, aby młodych liści nie uszkodzić, natomiast samo kłącze łatwiej wykopać.
Czy z liśćmi, czy też nie - to nie ma znaczenia. Z liśćmi jest nieco trudniej, bo trzeba uważać, aby młodych liści nie uszkodzić, natomiast samo kłącze łatwiej wykopać.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
No i dzisiaj przesadziłem
Jak się wie,gdzie hosta jest,to tylko szpadel wbić,podważyć i sama wyłazi
Jak się wie,gdzie hosta jest,to tylko szpadel wbić,podważyć i sama wyłazi
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A rozdzielać mozna chyba dopiero jak wyjdą, czy też już można szukać
Z tego co wiem:rozdzielasz kiedy chcesz,ale jak chce Ci się z lupą szukać,to możesz zanim puszczą
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Kontakt:
Dzielenie host zanim dobrze ukształtują się nowe oczka jest nieuzasadnione, gdyż wiele z nich można uszkodzić.
Jeśli są duże to nie ma takiego znaczenia, natomiast jeśli małe to nie ma sensu ich dzielić.
Jeśli są duże to nie ma takiego znaczenia, natomiast jeśli małe to nie ma sensu ich dzielić.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,