Borówka amerykańska - 5 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka amerykańska - 5 cz

Post »

Moim zdaniem raczej marne szanse żeby coś zrobiły borówce (ewentualnie mogą się chować pod korą i składać w niej jajka), ślimaki wolą szukać delikatnego/miękkiego pożywienia blisko ziemi (czyli sałaty, truskawki itp), nie wspinają się na krzaki i drzewa.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
oclass1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 mar 2014, o 22:17

Post »

kaLo pisze:
oclass1 pisze:Nie każdy ma polską klawiaturę :?
Prawym klikiem myszy ,na pasku z prawej strony ,zaznacz ikonkę PL,wybierz -Ustawienia- ,i z listy "polski"ustaw polski programisty.
No nie zupełnie, bo mam laptopa z USA i Windows jest anglojęzyczny. Jeśli chcę mieć polskie znaki to muszę je wyszukiwać, kopiować i wklejać co bywa dosyć męczące :(
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja już dzisiaj podlałam moje borówki siarczanem amonu ,zapowiadają na następny tydzień deszcze ,a pąki już takie ,że aż ślinka cieknie :)
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
pull
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2012, o 20:39

Post »

Wreszcie, po 6 latach osiągnąłem właście pH podłoża.
Moja "Darrow" usłana jedynie pąkami kwiatowymi i właściwie nie widać pąków liściowych ani pędowych.
A bywało raczej kiepsko.

Obrazek
Promilus
200p
200p
Od: 23 mar 2012, o 16:42

Post »

oclass1 pisze: No nie zupełnie, bo mam laptopa z USA i Windows jest anglojęzyczny. Jeśli chcę mieć polskie znaki to muszę je wyszukiwać, kopiować i wklejać co bywa dosyć męczące :(
A to dziwne, miałem firmowego lapka z xp sp3 eng i mogłem taki typ klawiatury wybrać, baa, do tego francuską, niemiecką i rosyjską. Sam windows co prawda i tak był angielski, ale układ klawiatury i znaki działały zarówno niemieckie umlauty, ruska cyrylica i polskie ogonki.

@Up - u mnie 3 letni Chandler i Darrow w półcieniu identycznie wyglądają. Chandler w słońcu zaś ma wyraźnie mniej pąków kwiatowych. Różnica może być taka, że te w półcieniu są porządnie wyściółkowane i mocno zakwaszone rozkładającą się korą, a te w słońcu jedynie tyle ile w dołek torfu nasypałem.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

pull pisze:Wreszcie, po 6 latach osiągnąłem właście pH podłoża.
Moja "Darrow" usłana jedynie pąkami kwiatowymi i właściwie nie widać pąków liściowych ani pędowych.
A bywało raczej kiepsko.
No to Ci powiem,że jest jeszcze bardziej kiepsko,niż było.Jeśli nie usuniesz nadmiaru starych pędów z kwiatem,to możesz nie mieć nie tylko owoców,ale też i całego krzewu.Będzie mnóstwo jagód wielkości grochu,które nie dojrzeją ,a potem zaczną zasychać razem z pędami. Jak widzę,przez te siedem lat walki o pH , krzew chyba nie był ani razu cięty.Świadczy o tym całkowity brak młodych,silnych przyrostów.
Awatar użytkownika
tamburyn
200p
200p
Od: 8 gru 2014, o 10:55

Post »

Bać się czy się nie bać? Oto jest pytanie ;)

Na jednym z młodych krzaczków dostrzegłem ciekawą rzecz. Kilka pąków kwiatowych zostało ściętych/zgryzionych w połowie.
Tzn jakby ktoś obciął nożyczkami czubki pąków (jedne niżej inne wyżej). Te najbardziej ścięte usunąłem i po rozwarstwieniu środek był ładny zielony.
Tylko na jednym krzewie i od soboty sytuacja bez zmian. Nie przybyło nowych okaleczonych pąków.

Przypadek, czy jakieś dziadostwo?
Piotrek
Ewka42
200p
200p
Od: 26 sty 2012, o 11:19

Post »

7-letnia borówka:

Obrazek

Pąków kwiatowych nie widać, ale zapewniam, że nie ma ich zbyt niewiele. Jeśli gdzieś było dużo, to je wycięłam.
Awatar użytkownika
tamburyn
200p
200p

Post »

A dlaczego tak drastycznie przy 7-letnim krzewie?
Piotrek
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

A kto by je zbierał? :wink: :lol:
Ewka42
200p
200p
Od: 26 sty 2012, o 11:19

Post »

Właściwie zawsze tnę drastycznie. Mam borówki posadzone gęsto i muszę utrzymywać je w ryzach, bo rosną jak głupie na dwa metry, a miejsca mało. Zostawiam pąki tylko na młodych pędach, tam, gdzie widzę, że będzie też sporo liści. Jeżeli na jakiejś gałązce (zazwyczaj tak jest na starszych już zdrewniałych) jest masa pąków, to wycinam całą gałąź. Wolę mniej dużych borówek niż masę drobnych. Wydajność z krzaka zapewne spada, ale nie chodzi mi o ilość.
tmf30
200p
200p
Od: 17 cze 2013, o 10:01

Post »

Witam. Oglądałem dzisiaj moje borówki i dostrzegłem pomarańczowe plamki. Wygląda na to że to zgorzel pędów. Gdzieś na forum wyczytywałem, że proponują pryskać Topsinem. Czy to pomoże i czy profilaktycznie opryskać pozostałe krzaki? Zdjęcia poniżej (troczę niewyraźne). PS. U mnie najwięcej kwiatów na Blugoldzie i Chandlerze, a choroba zaatakowała bluecropa. Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
tamburyn
200p
200p

Post »

tamburyn pisze:Bać się czy się nie bać? Oto jest pytanie ;)

Na jednym z młodych krzaczków dostrzegłem ciekawą rzecz. Kilka pąków kwiatowych zostało ściętych/zgryzionych w połowie.
Tzn jakby ktoś obciął nożyczkami czubki pąków (jedne niżej inne wyżej). Te najbardziej ścięte usunąłem i po rozwarstwieniu środek był ładny zielony.
Tylko na jednym krzewie i od soboty sytuacja bez zmian. Nie przybyło nowych okaleczonych pąków.

Przypadek, czy jakieś dziadostwo?
Podbijam pytanie.
Piotrek
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”