Siew, rozsada,pikowanie cz.2
- vinetou80
- 200p
- Od: 7 lut 2013, o 16:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Podłoże do wysiewów cz.2
Ziemia do wysiewu jest oparta w głównej mierze na torfie aby była lekka i rośliny szybko się przekorzeniały,dlatego do rozsady proponuję inną.
LEGENDS NEVER DIE
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dla tych co dalej borykają się z podłożem,informuję ,że w T.... ciągle jest w sprzedaży podłoże 50 l.
z Hollasu w cenie 6,99 zł.Cena bardzo dobra,a podłoże zawiera 0,6 kg/m3 nawozu.
Moje przepiki b.dobrze w tej ziemi rosną.
z Hollasu w cenie 6,99 zł.Cena bardzo dobra,a podłoże zawiera 0,6 kg/m3 nawozu.
Moje przepiki b.dobrze w tej ziemi rosną.
-
- 50p
- Od: 24 mar 2013, o 17:54
Re: Biotit- Ostre Papryki i zioła z Domowej Fabryki
Witajcie,
Mam pytanie, zakupiłem ziemię z biedronki i porozsadzałem moje papryczki ale mam jeden problem ziemia zaczyna pleśnieć.
Czy to choler.... nie zaszkodzi moim wychowanką?
Jestem zdziwiony, gdyż w zeszłym roku ziemia z biedry była niezła.
Mam pytanie, zakupiłem ziemię z biedronki i porozsadzałem moje papryczki ale mam jeden problem ziemia zaczyna pleśnieć.
Czy to choler.... nie zaszkodzi moim wychowanką?
Jestem zdziwiony, gdyż w zeszłym roku ziemia z biedry była niezła.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Za bardzo mokra i zbita, brak jej powietrza.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Odnośnie ziemi Hollasu z Tesco. Wysiałem do niej trochę papryki, porów, selerów i pomidorów. Jako tako wschodzą tylko pomidory. Wg mnie coś jest z nią nie tak. Mam porównanie bo na szczęście część nasion poszła też do ziemi z Kauflandu i w niej papryka selery i pory wchodzą kilka razy lepiej.
Pozdrawiam
Adam
Adam
Zakupiłam również ziemie z Tesco i przepikowałam do niej paprykę.Okazało się ,ze po pierwszej nocy straciłam 2 papryczki -powód ślimaki x3 . Dzisiaj zaglądam znowu brakuje jednej sadzonki i ponownie ślimak .Na parapet same nie zawędrowały chyba.Może to jest Twoim problemem:((((
U mnie to nie wina ślimaków. U mnie, np. podkiełkowane papryki nie chcą się rozwijać.Dzisiaj przesiewając ziemię trafiłem na fragment płyty pilśniowej. Wg mnie to może być nadmiar nawozu (być może w tylko tej partii).
Pozdrawiam
Adam
Adam
- legina
- 1000p
Nasionka papryki i pomidora siałem do torfu odkwaszonego.Natomiast pikowałem właśnie do ziemi
z Hollasu z T.Do dnia dzisiejszego nie mam żadnych problemów.Sadzonki rosną b.ładnie i żadna mi nie padła.Po przepikowaniu podlałem zwykłą wodą,a następne już nawozem rozpuszczonym do fertygacji.
z Hollasu z T.Do dnia dzisiejszego nie mam żadnych problemów.Sadzonki rosną b.ładnie i żadna mi nie padła.Po przepikowaniu podlałem zwykłą wodą,a następne już nawozem rozpuszczonym do fertygacji.
- Faworyt
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Potwierdzę twoje słowa Józiu.Wiele lat używałem tego podłoża,i uważam je za jedne z najlepszych.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
W zeszłym roku też korzystałem z tej samej ziemi i było ok. U mnie są problemy z kiełkowaniem. Może to kwestia jakiejś niefartownej partii, bo jak pisałem prawie równolegle wysiewałem do alternatywnej ziemi i w tej drugiej wszystko jest ok.
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
Też ją kupiłem. Mam też uniwersalną z Hollasu. Nie zauważyłem różnicy oprócz opakowania no i ceny 6,99 PLN!! za 50 litrów.
- legina
- 1000p
ABan przypuszczalnie jak piszesz trafiłeś na"zmiotki".W każdej firmie czasem coś się zdarzy nie tak.Tylko pytanie dlaczego akurat na mnie trafiło?
Ja liczę,że gdzieś za 2,5 tygodnia pomidorki pójdą pod folię już do gruntu i na balkon.
Ja liczę,że gdzieś za 2,5 tygodnia pomidorki pójdą pod folię już do gruntu i na balkon.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja również używam hollasu do wysiewu i pikowania. W tym sezonie kończe właśnie trzeci worek 50l i jeden był jakiś trefny. Podłoże zbrylało się i woda zamiast wsiąkać tworzyła błoto na wierzchu. Na szczęście to był tylko pojedyńczy incydent. Dziś znów będe do niego przesadzać pomidorki i rodzynki.