Begonia bulwiasta cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
x-o-a
---
Od: 13 mar 2015, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Begonia bulwiasta cz.2

Post »

Kitcar. Poczekaj na kiełki. W zimnie o wiele dłużej kiełkują. A potem przenoś.

Paweł. Miałam tę boginię w zeszłym roku. Kwiaty rzeczywiście piękne, trochę jaśniejsze. Niestety jest to begonia wielkokwiatowa i rośnie w spory krzaczek. Musiałam ją palikować bo się przewracała. Kwiaty na długich szypułkach zwisały do dołu. Może gdy zapewnisz jej zimny wychów to może nie wybuja. To była moja pierwsza begonia z bulwy i chyba za bardzo o nią dbałam.

Obrazek Obrazek
Tak wyglądają moje begonie zimnej hodowli.
Obrazek
Ta wypuściła po sześciu tygodniach i ją podejrzewam, że jest tą jedyną biało-czerwoną.
Obrazek
A ta zadziwiające ma być żółta.
Obrazek
Zwisająca - takie dziwadło.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie . Jolu moje zwisające jeszcze gorsze ;/ . Ja wieczorem wstawię fotki swoich. Niektóre są niskie i ładne z tych krzaczastych a zwisające okropne. Mam nadzieje, że chociaż trochę będą zwisać bo mają honorowe miejsce przed domem w wiszących koszach :;230 . W ostateczności będę musiała kupić na ich miejsce coś innego - np fuksje zwisające, które też lubią półcień. Pozdrawiam :wit
x-o-a
---

Post »

Ewelinko. U mnie też na wejściu przy schodach mają być. Dobrze, że mają stać to większość kupiłam krzaczastych. Zwisające dzięki Bogu mi padły i została ta jedna. Tak myślę, że ładne zwisające to trzeba mieć odmianowe. Zaszczepiłam sobie balleconię ale niestety pomarańczowa i mi się gryzie. Myślę, że do tej jednej wiszącej na wejściu donicy kupię sadzonkę begonii boliwijskiej za 7 zł. One mają cienkie pędy i świetnie się je sadzonkuje. W przyszłym roku będę miała do bólu jak w tym dragonów.
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Od: 6 maja 2014, o 12:36
Kontakt:

Post »

To bardzo cenna porada otojolka za którą Ci pięknie dziękuję ;:180 czyli wyrasta jak piszesz dość wysoko? Hmmm... muszę to uwzględnić.Poszła do doniczki całkiem słusznej wielkości a to z uwagi na fakt że bulwa też była okazała.Kwiaty zwisające do dołu? Trochę mnie to rozczarowuje myślałem że pokrój będzie miała wzniesiony.Ale ten kolor,fakt robi wrażenie.Tak potraktuję ją nieco chłodniej w sensie temperatury,możliwe że tak jak piszesz to będzie ruch w dobrą stronę.Kiełek miała więc sprawy idą w dobrym kierunku. ;:333 Jolu jeszcze jedno czy w ostatnim swoim poście wspominasz o begonii Dragon Wings?
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
dzierbun
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 sie 2014, o 13:35
Kontakt:

Post »

Uniwersalna roślina ozdobna. Można ją trzymać w domu, na balkonie bądź ogrodzie, niestety wadą jest to, iż słabo reagują na mróz :/
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu zajrzałam do cebuli :;230
Jest ładna twarda i ma kiełek mały,
ale żyje. Jest jakaś nadzieja.
x-o-a
---

Post »

Paweł. Twoja begonia ma pokrój wzniesiony. To taki sztywny dość wysoki krzaczek. Tylko kwiaty są osadzone na długich szypułkach, a że są bardzo duże i ciężkie to wiszą smętnie w dół co odbiera im urok. Tak pisałam o begonii Dragon Wings. Moje są czerwone. Marzą mi się różowe.

Mariola. Przynajmniej wiesz, że żyje.Gdyby tamta pogoda się utrzymała już miałabyś liście. U nas z rana było bialutko. Gdzieś w górze święta się w tym roku pomieszały.
x-o-a
---

Post »

Obrazek
Sadzonkowane Dragony wypuszczają kwiatki.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A to moje krzaczory :
Obrazek Obrazek
Nie wiem co z nich wyrośnie ale piękne nie będą. No cóż to mój pierwszy raz z tymi roślinami.
x-o-a
---

Post »

Moje w tamtym roku były pierwsze. Rosły podobnie jak twoje i strasznie się cieszyłam jakie dorodne. A one mają być niskie i gęste. Co gorsza moje z tamtego roku miały gdzie niegdzie pojedyńcze kwiatki. Wyrzuciłam w sierpniu razem z bulwami bo myślałam, że takie nieudane. A wszystko robiłam inaczej niż teraz. Zobaczymy.
Ewelina. Nic nie tracisz. Ja bym im urwała stożek wzrostu. Może się rozkrzewią na boki.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu dwie są jeszcze jako takie bo niskie i mają sporo pędów ale reszta- te krzaczaste i zwisające są okropnie wysokie . Może masz rację i powinnam tak zrobić bo wyglądają nieciekawie. Chyba za szybko je posadziłam :( . W przyszłym roku jak bulwy dotrwają to wsadzę je w marcu nie w lutym .
x-o-a
---

Post »

Ja na pewno też. Tak żeby stały tylko na klatce a potem na dworze. Zasilacz je już do kwitnących? Żeby chociaż kwiaty były pełne i bogate.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zasiliłam może ze dwa razy florovitem bo ciągle o tym zapominam. No ale teraz będę pamiętać.Pozdrawiam
:wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”