Begonia bulwiasta cz.2
Re: Begonia bulwiasta cz.2
Kitcar. Poczekaj na kiełki. W zimnie o wiele dłużej kiełkują. A potem przenoś.
Paweł. Miałam tę boginię w zeszłym roku. Kwiaty rzeczywiście piękne, trochę jaśniejsze. Niestety jest to begonia wielkokwiatowa i rośnie w spory krzaczek. Musiałam ją palikować bo się przewracała. Kwiaty na długich szypułkach zwisały do dołu. Może gdy zapewnisz jej zimny wychów to może nie wybuja. To była moja pierwsza begonia z bulwy i chyba za bardzo o nią dbałam.
Tak wyglądają moje begonie zimnej hodowli.
Ta wypuściła po sześciu tygodniach i ją podejrzewam, że jest tą jedyną biało-czerwoną.
A ta zadziwiające ma być żółta.
Zwisająca - takie dziwadło.
Paweł. Miałam tę boginię w zeszłym roku. Kwiaty rzeczywiście piękne, trochę jaśniejsze. Niestety jest to begonia wielkokwiatowa i rośnie w spory krzaczek. Musiałam ją palikować bo się przewracała. Kwiaty na długich szypułkach zwisały do dołu. Może gdy zapewnisz jej zimny wychów to może nie wybuja. To była moja pierwsza begonia z bulwy i chyba za bardzo o nią dbałam.
Tak wyglądają moje begonie zimnej hodowli.
Ta wypuściła po sześciu tygodniach i ją podejrzewam, że jest tą jedyną biało-czerwoną.
A ta zadziwiające ma być żółta.
Zwisająca - takie dziwadło.
- ewelkacha88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie . Jolu moje zwisające jeszcze gorsze ;/ . Ja wieczorem wstawię fotki swoich. Niektóre są niskie i ładne z tych krzaczastych a zwisające okropne. Mam nadzieje, że chociaż trochę będą zwisać bo mają honorowe miejsce przed domem w wiszących koszach . W ostateczności będę musiała kupić na ich miejsce coś innego - np fuksje zwisające, które też lubią półcień. Pozdrawiam
Ewelinko. U mnie też na wejściu przy schodach mają być. Dobrze, że mają stać to większość kupiłam krzaczastych. Zwisające dzięki Bogu mi padły i została ta jedna. Tak myślę, że ładne zwisające to trzeba mieć odmianowe. Zaszczepiłam sobie balleconię ale niestety pomarańczowa i mi się gryzie. Myślę, że do tej jednej wiszącej na wejściu donicy kupię sadzonkę begonii boliwijskiej za 7 zł. One mają cienkie pędy i świetnie się je sadzonkuje. W przyszłym roku będę miała do bólu jak w tym dragonów.
- Pawel42
- 500p
- Od: 6 maja 2014, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
To bardzo cenna porada otojolka za którą Ci pięknie dziękuję czyli wyrasta jak piszesz dość wysoko? Hmmm... muszę to uwzględnić.Poszła do doniczki całkiem słusznej wielkości a to z uwagi na fakt że bulwa też była okazała.Kwiaty zwisające do dołu? Trochę mnie to rozczarowuje myślałem że pokrój będzie miała wzniesiony.Ale ten kolor,fakt robi wrażenie.Tak potraktuję ją nieco chłodniej w sensie temperatury,możliwe że tak jak piszesz to będzie ruch w dobrą stronę.Kiełek miała więc sprawy idą w dobrym kierunku. Jolu jeszcze jedno czy w ostatnim swoim poście wspominasz o begonii Dragon Wings?
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 sie 2014, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Uniwersalna roślina ozdobna. Można ją trzymać w domu, na balkonie bądź ogrodzie, niestety wadą jest to, iż słabo reagują na mróz :/
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jolu zajrzałam do cebuli
Jest ładna twarda i ma kiełek mały,
ale żyje. Jest jakaś nadzieja.
Jest ładna twarda i ma kiełek mały,
ale żyje. Jest jakaś nadzieja.
Paweł. Twoja begonia ma pokrój wzniesiony. To taki sztywny dość wysoki krzaczek. Tylko kwiaty są osadzone na długich szypułkach, a że są bardzo duże i ciężkie to wiszą smętnie w dół co odbiera im urok. Tak pisałam o begonii Dragon Wings. Moje są czerwone. Marzą mi się różowe.
Mariola. Przynajmniej wiesz, że żyje.Gdyby tamta pogoda się utrzymała już miałabyś liście. U nas z rana było bialutko. Gdzieś w górze święta się w tym roku pomieszały.
Mariola. Przynajmniej wiesz, że żyje.Gdyby tamta pogoda się utrzymała już miałabyś liście. U nas z rana było bialutko. Gdzieś w górze święta się w tym roku pomieszały.
- ewelkacha88
Moje w tamtym roku były pierwsze. Rosły podobnie jak twoje i strasznie się cieszyłam jakie dorodne. A one mają być niskie i gęste. Co gorsza moje z tamtego roku miały gdzie niegdzie pojedyńcze kwiatki. Wyrzuciłam w sierpniu razem z bulwami bo myślałam, że takie nieudane. A wszystko robiłam inaczej niż teraz. Zobaczymy.
Ewelina. Nic nie tracisz. Ja bym im urwała stożek wzrostu. Może się rozkrzewią na boki.
Ewelina. Nic nie tracisz. Ja bym im urwała stożek wzrostu. Może się rozkrzewią na boki.
- ewelkacha88
Jolu dwie są jeszcze jako takie bo niskie i mają sporo pędów ale reszta- te krzaczaste i zwisające są okropnie wysokie . Może masz rację i powinnam tak zrobić bo wyglądają nieciekawie. Chyba za szybko je posadziłam . W przyszłym roku jak bulwy dotrwają to wsadzę je w marcu nie w lutym .
Ja na pewno też. Tak żeby stały tylko na klatce a potem na dworze. Zasilacz je już do kwitnących? Żeby chociaż kwiaty były pełne i bogate.
- ewelkacha88
Zasiliłam może ze dwa razy florovitem bo ciągle o tym zapominam. No ale teraz będę pamiętać.Pozdrawiam