Rośliny z nasion owoców egzotycznych Cz. 2
-
- 10p - Początkujący
- Od: 15 mar 2015, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rośliny wyhodowane z nasion owoców egzotycznych
Tak sobie czytam jakie to ludzie maja trudności ... a ja ostatnio wróciłem z Chin. Tam czasami z nudów siedziałem i wsuwałem longana. I jakoś tak się złożyło, że torebka z pestkami przeleciała sobie w spodniach w bagażu. Wyciągnąłem, chciałem wywalić ale jedno z nasionek pękło. No to wsadzę do ziemi zobaczę co będzie.
Wysiałem do koryta, takiego balkonowego i postawiłem w garażu. To jakiś listopad był. Po tygodniu zaczęło kiełkować stado. Przykryłem folia i podlewałem. W grudniu przeniosłem do domu na parapet. Trochę przepikowałem do doniczek. Ale mam wrażenie, że te rosnące w grupie czuja się lepiej.
Ale chyba ziemia ogrodowa nie jest najlepszym dla nich podłożem, czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tej dziedzinie?
To nie jest sekcja handlowa - regulamin/norbert76
Wysiałem do koryta, takiego balkonowego i postawiłem w garażu. To jakiś listopad był. Po tygodniu zaczęło kiełkować stado. Przykryłem folia i podlewałem. W grudniu przeniosłem do domu na parapet. Trochę przepikowałem do doniczek. Ale mam wrażenie, że te rosnące w grupie czuja się lepiej.
Ale chyba ziemia ogrodowa nie jest najlepszym dla nich podłożem, czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tej dziedzinie?
To nie jest sekcja handlowa - regulamin/norbert76
Koleżanka dała mi pestki owoców egzotycznych, które jadła podczas zeszłorocznego pobytu w Turcji. Wyrosło mi z nich coś takiego
Niestety nie wiem co to jest... Koleżanka powiedziała mi jedynie, że to z owoców mniej więcej wielkości kiwi, ale nie da się ich kupić w polskich sklepach. Pestki były wielkości kostki do gry i było ich po kilka w jednym owocu. Macie jakieś pomysły?
Niestety nie wiem co to jest... Koleżanka powiedziała mi jedynie, że to z owoców mniej więcej wielkości kiwi, ale nie da się ich kupić w polskich sklepach. Pestki były wielkości kostki do gry i było ich po kilka w jednym owocu. Macie jakieś pomysły?
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Trochę poszukałem na necie i wydaję mi się, że jest to Nieśplik japoński (Eriobotrya japonica (Thunb.) Lindl.)
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Tak, to jest na pewno ta roślina, właśnie przepikowałam, rośnie na parapecie.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
norbert76, raflezja, dzięki! To faktycznie ta roślina
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 2 maja 2015, o 17:46
No to i ja się pochwalę swoim przychówkiem
z nasion:
Brezylka
Drzewa butelkowe
Nieśplik
----6 maja 2015, o 19:29----
A z sadzonek mam takie piękności:
drzewo mleczne
pistacja
jeszcze łysa figa (jak się przyjrzeć to można kawę i ananasa też wypatrzeć )
granat (stoi na dworze i ma już 2 pąki!)
i mandarynka
z nasion:
Brezylka
Drzewa butelkowe
Nieśplik
----6 maja 2015, o 19:29----
A z sadzonek mam takie piękności:
drzewo mleczne
pistacja
jeszcze łysa figa (jak się przyjrzeć to można kawę i ananasa też wypatrzeć )
granat (stoi na dworze i ma już 2 pąki!)
i mandarynka
- JAWiktor
- 100p
- Od: 21 mar 2013, o 11:17
Cieszą takie własnoręcznie wyhodowane rośliny
Z ciekawości zapytam bo jeszcze nie googlałem - jak wygląda owoc drzewa butelkowego i mlecznego Jadalne to to jest
A na ostatnim zdjęciu (w poprzednim poście) taka mała siewka w białej doniczce to co to
Z ciekawości zapytam bo jeszcze nie googlałem - jak wygląda owoc drzewa butelkowego i mlecznego Jadalne to to jest
A na ostatnim zdjęciu (w poprzednim poście) taka mała siewka w białej doniczce to co to
Michał
-
- 20p - Rozkręcam się...
- lucy23-61
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hej, hej, drzewo mleczne, które pokazujesz to jest Synadenium grantii.
- JAWiktor
- 100p
Zainteresowało mnie to. Poszukałem i nawet temat na forum znalazłem.
tutaj drugi
Szkoda tylko, że tak mało informacji o hodowli
niesporczak może napisałbyś coś więcej jak się nim opiekujesz - jaka ziemia, podlewanie, nawożenie, jaka wystawa itp.
tutaj drugi
Szkoda tylko, że tak mało informacji o hodowli
niesporczak może napisałbyś coś więcej jak się nim opiekujesz - jaka ziemia, podlewanie, nawożenie, jaka wystawa itp.
Michał
-
- 20p - Rozkręcam się...
JaWiktor, drzewko jest bardzo łatwe i niekłopotliwe w uprawie- dużo słońca, mało wody i przepuszczalna ziemia (może być ta do kaktusów z domieszką piachu) plus drenaż na dno doniczki.
Ja swoje przez zimę trzymam w bloku- co prawda nie włączam grzejników ale i tak temp wynosi ok.17 stopni, więc stosunkowo ciepło (i dlatego mam p straszny problem z utrzymaniem oliwki czy liści laurowch).
W zeszłym roku na próbę wystawiłam na okres letni drzewko na dwór, ale po wniesieniu zaczęły mu żółknąć liście, więc w to lato zostanie najprawdopodobniej na balkonie.
Rozmnaża się prze ukorzenianie gałązek (w wodzie, nawet bez dodatku ukorzeniacza dają radę).
pozdrawiam
Ja swoje przez zimę trzymam w bloku- co prawda nie włączam grzejników ale i tak temp wynosi ok.17 stopni, więc stosunkowo ciepło (i dlatego mam p straszny problem z utrzymaniem oliwki czy liści laurowch).
W zeszłym roku na próbę wystawiłam na okres letni drzewko na dwór, ale po wniesieniu zaczęły mu żółknąć liście, więc w to lato zostanie najprawdopodobniej na balkonie.
Rozmnaża się prze ukorzenianie gałązek (w wodzie, nawet bez dodatku ukorzeniacza dają radę).
pozdrawiam
- JAWiktor
- 100p
Dziękuję za informację. Porozglądam się za tym
Michał
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Uprawa jak sukulenty, albo lepiej - wilczomlecze. Jest jednym z nich.
Polecam szczególnie Synadenium grantii Rubra:
Polecam szczególnie Synadenium grantii Rubra:
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis