Kosiarka - niedroga - jaka

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
AmaPoland
200p
200p
Od: 8 paź 2013, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kosiarka spalinowa ,niedroga

Post »

Murray może i kiedyś był amerykański ale dziś już raczej bym silnie wątpił. Plusem maszyny jest to, że ma dostępne części i będzie je miał jeszcze przez wiele lat. Marka nie zginie z rynku więc jest ok. Jednak to marketowa maszyna.

zmod, pomid.
jaroufo
50p
50p
Od: 3 kwie 2011, o 08:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam.
Noszę się z zamiarem kupna kosiarki spalinowej z napędem. Jej zadaniem będzie koszenie 37 arów po równym terenie.
Wybór padł na NAC-a, chcę wybrać między:

Kosiarka spalinowa z napędem SUBARU 5,5KM OHC - LS53-EA190-HS

a

Kosiarka spalinowa z napędem 6,75KM - LS50-675-HS

Ktoś może ma którąś z nich i wyrazi swoją opinię ?? W jednej silnik SUBARU, a w drugiej silnik B&S...
Proszę o poradę...
arek2000
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 mar 2015, o 10:35

Post »

Ten b&s 675 ma 6kM, i to jest dobry sprawdzony silnik natomiast do takiej powierzchni to dobry będzie nóż 56cm
jaro710j
200p
200p
Od: 29 mar 2015, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja dla siebie przy takiej powierzchni wybrałbym NAC LS50-675EX-HS . Mam kosiarkę z tym silnikiem B&S 675. I w pełni potwierdzam opinię przedmówcy. Kosi nie raz 50cm na wysokość trawę (jest trochę powiększony boczny wyrzut), ale na normalnym trawniku, o który się dba (taki do 20cm) ma duży zapas mocy :) A co do konkretnego modelu to wygląda na solidną lawetę, o ile kółka i napęd są dobrej jakości to będzie chodzić. Trzeba koniecznie pamiętać o czyszczeniu od spodu, bo te masówki mają lakier proszkowy bez podkładu i jeśli kamyczki go poobijają, to zacznie wszystko gnić. Trochę się rozpisałem :wink:
jaroufo
50p
50p

Post »

jaro710j pisze:... Trzeba koniecznie pamiętać o czyszczeniu od spodu, bo te masówki mają lakier proszkowy bez podkładu i jeśli kamyczki go poobijają, to zacznie wszystko gnić. Trochę się rozpisałem :wink:
Ciekawa funkcja:
- SYSTEM MYCIA OBUDOWY ! Zastosowanie przyłączy wody (szybkozłączek) do podłączenia węża ogrodowego ułatwia i przyśpiesza mycie decków oraz noży! Wystarczy podłączyć wąż ogrodowy do przyłącza i pozwolić wodzie cyrkulować oraz czyścić spodnią stronę maszyny, by zwiększyć wydajność za każdym razem!

chyba się wybiorę do sklepu, żeby jej się z bliska przyjrzeć...
jaro710j
200p
200p

Post »

Zwróć uwagę na mocowanie kółek, jakość regulacji wysokości koszenia i rączki :) W zasadzie w kosiarce najważniejszy jest silnik, który i tak powinien przeżyć kilka lawet ;)
arek2000
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 mar 2015, o 10:35

Post »

Kosiarkę można myć szlaufem od spodu, tylko trzeba podnieść z przodu i oprzeć na chwycie bez odpalania dokładniej się umyje w ten sposób, swoją starą kosiarkę praktycznie nie czyściłem do momentu kiedy już śmigło nie miało miejsca a mimo to wytrzymała 9 sezonów i dalej można nią kosić silnik może raz miał wymianę oleju przez ten okres działa bez zarzutu choć jest już słaby
jaro710j
200p
200p

Post »

Oczywiście, że tak można, sam tak swoje czyszczę. Ważne tylko, żeby nie używać do czyszczenia ostrych narzędzi. Ale, żeby nie czyścić 9 lat ;:202 Musiała być dobra powłoka, skoro z obudowy cokolwiek zostało, przecież trawa ma mocno kwasowy odczyn, zwłaszcza świeża i wilgotna, to jak to skiśnie to może nieźle narozrabiać ;:14 Raczej byłbym skłonny, żeby bardziej dbać o maszynę, ale skoro działa to oby tak dalej zostało ;:306
jaroufo
50p
50p

Post »

A czy ktoś był/jest w posiadaniu:
Kosiarka spalinowa LV56Z-C1
Polska firma...nie jest to marketowy produkt...
W okolicy mam serwis, dostępność części zamiennych...
filipekS
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 mar 2015, o 11:54

Post »

Dzięki za rady. Ja też zamierzam kupić kosiarkę spalinową na średniej wielkości trawnik. Mam już dosyć elektrycznej i ciągłego uważąnia na kabel.
Awatar użytkownika
bogdanm
200p
200p
Od: 29 kwie 2014, o 19:49

Post »

Od 3 lat użytkuję NAC silnik B&S jeszcze mnie nie zawiodła koszenie ok 20 ar. i to w nieciekawym terenie ,górki ,pagórki.
Polecam
[URL=http://www.fotosik.pl][img]http:// ... .jpg[/img][/url]
AmaPoland
200p
200p
Od: 8 paź 2013, o 09:57

Post »

jaroufo pisze:[...]
Kosiarka spalinowa LV56Z-C1
Polska firma...nie jest to marketowy produkt...
W okolicy mam serwis, dostępność części zamiennych...
Masz na myśli markę Hortmasz? Nie, to nie jest polski produkt. Te maszyny wcale nie są jakoś szczególnie złe choć znam dużo ludzi co narzeka. Uważam, że są do zaakceptowania. Tak na marginesie dodam, że nie ma czegoś takiego jak polska kosiarka bo nie ma w Polsce produkcji żadnej kosiarki :cry:
jaro710j
200p
200p

Post »

Ja mam od 5 lat kosiarkę HUSAR z silnikiem B&S 675 Series. Poza regulacją wysokości, powłoką lakierniczą i osłoną paska jest ok. Kosi z 5 arów, z czego 3 były przez ostatnie lata koszone, gdy trawa osiągała od 30 do 50 cm. Z tego powodu ma powiększony boczny wyrzut(co do BHP to koszę zawsze z osłoną na twarz od kosy). Nie można nikogo wpuszczać w promieniu 3 metrów od wyrzutu :wink: Oto mój wół roboczy:
Obrazek

W zimę zrobiłem odnowę, ale jak zacznie się sezon to utworzę nowy wątek :)
A co do Hortmasz to mam od nich glebogryzarkę (BK-55 B&S) i wygląda solidnie i się sprawdza, więc może to nie być taki chłam, ale obejrzeć dokładnie trzeba zawsze :wink:
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”