Regeneracja trawnika po zimie
Regeneracja trawnika po zimie
Witam forumowiczów Forum przeglądam od dłuższego czasu, ale dopiero teraz się zarejestrowałem Ale do rzeczy. Mam trawnik w mieście ok 350 m^2. Posiadam polifoskę 8 (skład npk 8-24-24) i mocznik. Ile by wypadało sypnąć i kiedy, żeby nie przesadzić. Trawnik ma z 4-5 lat. Mam zamiar go wygrabić, bo wertykulacją tego nie można nazwać :P takim ustrojstwem: http://www.krosno24.pl/info/2013/wrzesi ... arka03.jpg . Czytałem o tym jak tadeusz48 dba o swój trawnik, ale nigdzie nie znalazłem informacji o dawkowaniu. Jeszcze na koniec pytanko: Czy można cisy "popędzić" mocznikiem? Rosną bardzo wolno, są tego samego wieku co trawnik, a mają tylko metr z kawałkiem wysokości. Jak będzie pogoda postaram się wrzucić zdjęcia. Z góry dziękuję za pomoc
- cynia
- 200p
- Od: 26 lis 2008, o 00:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Regeneracja trawnika po zimie
W ofertach podają dawkowanie...
Wyczytałam więc,że Polifoskę 8 stosuje się w dawce 0,9-1,0 kg/dm3
Wyczytałam więc,że Polifoskę 8 stosuje się w dawce 0,9-1,0 kg/dm3
Pozdrawia cynia
Dzięki Też szukałem, ale znalazłem tylko dawki do rolnictwa To w takim razie ile trzeba na wiosnę azotu, to sobie jeszcze obliczę ile mocznika sypnąć ? I czy można cisy potraktować mocznikiem, a jeśli można to ile? Może w końcu zaczną rosnąć
EDIT(trochę za późny): Szukam dawki jaką stosować przy rozsianiu, a nie oprysku Ta dawka, którą podałaś wygląda mi na gęstość
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 kwie 2015, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam na forum. Najpierw po zimie trawnik dokładnie wygrab a potem wertykuluj,o nawozach pomyśl potem kiedy to nie zda egzaminu,poza tym czy powierzchnia 350m2 to sam trawnik,żądnych innych roślin?
Właśnie to ustrojstwo, które założyłem do kosiarki ma za zadanie wygrabić Zrobię to w tym tygodniu. O ile znowu nie wróci zima 350m^2 to sam trawnik. Jaka dawka powinna być polifoski 8 na trawę. Może ktoś ma kontakt z praktykiem, czyli użytkownikiem tadeusz48 Czekam na odpowiedź
Udało mi się dzisiaj wygrabić trawnik, zajęło mi to może 2 godziny. Użyłem do tego: http://www.polchimet.pl/produkcja/glowi ... iarki.html . Wklejam link, bo i tak nie ma innego producenta tego ustrojstwa. Kupiłem na portalu aukcyjnym z nazwą zaczynającą się na "a" , a kończącą "llegro"
Tak wyglądał w trakcie czesania, czy jakkolwiek to nazwać :
A tak po dokładnym wygrabieniu resztek, wysianiu mocznika i podlaniu:
Byłem zaskoczony ile siana wylatywało spod kosiarki Może 1/3 dawała radę wlecieć do kosza, a reszta po prostu wylatywała pod spodem całymi kępami Nadal czekam na radę odnośnie polifoski, bo przydałoby się sypnąć jakiś wieloskładnikowy (moczniku sypnąłem ok 1,5 kg na 350m^2, nie chciałem przesadzić ) Jeszcze odnośnie "głowicy". Jeśli ktoś się zastanawia nad kupnem, na razie polecam, zobaczę jak się sprawdzi przy normalnym koszeniu, ale już wiem, że 5,5 hp na 51cm szerokości roboczej to minimum (słyszałem, że silnik chodzi pod obciążeniem).
Tak wyglądał w trakcie czesania, czy jakkolwiek to nazwać :
A tak po dokładnym wygrabieniu resztek, wysianiu mocznika i podlaniu:
Byłem zaskoczony ile siana wylatywało spod kosiarki Może 1/3 dawała radę wlecieć do kosza, a reszta po prostu wylatywała pod spodem całymi kępami Nadal czekam na radę odnośnie polifoski, bo przydałoby się sypnąć jakiś wieloskładnikowy (moczniku sypnąłem ok 1,5 kg na 350m^2, nie chciałem przesadzić ) Jeszcze odnośnie "głowicy". Jeśli ktoś się zastanawia nad kupnem, na razie polecam, zobaczę jak się sprawdzi przy normalnym koszeniu, ale już wiem, że 5,5 hp na 51cm szerokości roboczej to minimum (słyszałem, że silnik chodzi pod obciążeniem).
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Jak dla mnie tam jest jeszcze sporo siana.
Niestety to są uschnięte źdźbła, które są zintegrowane z systemem korzeniowym i mają maksymalnie centymetr długość
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
To też powinno wylecieć ale jak na takie urządzenie to może być
Trochę lepsze zdjęcie:
Niestety zostawiłem w zbyt dostępnym miejscu mocznik Babcia jak zwykle wie najlepiej i dzisiaj przed deszczem jeszcze posypała. Łączna dawka mocznika w tym tygodniu na trawnik wyniosła 5 litrów, czyli ok 4kg mocznika, a to daje jakieś 0,5kg azotu na 100 m^2. Nie spali mi tej trawy ? Gdzieś czytałem, że roczna dawka azotu na trawnik to 1,2kg/100 m^2. Czekam na opinie Jedyna pociecha to to, że babcia ma doświadczenie w rozsypywaniu nawozów i sianiu, więc wychodzi równiej niż siewnikiem
Niestety zostawiłem w zbyt dostępnym miejscu mocznik Babcia jak zwykle wie najlepiej i dzisiaj przed deszczem jeszcze posypała. Łączna dawka mocznika w tym tygodniu na trawnik wyniosła 5 litrów, czyli ok 4kg mocznika, a to daje jakieś 0,5kg azotu na 100 m^2. Nie spali mi tej trawy ? Gdzieś czytałem, że roczna dawka azotu na trawnik to 1,2kg/100 m^2. Czekam na opinie Jedyna pociecha to to, że babcia ma doświadczenie w rozsypywaniu nawozów i sianiu, więc wychodzi równiej niż siewnikiem
Trawie nic nie powinno być. To znowu nie aż tak dużo.
Ps
A z tą polifoską to myślę że tak jak z innymi wieloskładnikowymi na trawnik ok 30g/m2 w kilku dawkach.
Ps
A z tą polifoską to myślę że tak jak z innymi wieloskładnikowymi na trawnik ok 30g/m2 w kilku dawkach.
Dzięki za odpowiedź Wydaje mi się, że wysieję polifoskę za jakieś 1,5 miesiąca w tej dawce co podałeś, bo na razie to trawnikowi nawozu starczy Teraz nie będę sypał, bo nie chcę 2 razy dziennie kosić