Wędzarnia - instruktaż,pomysły,dyskusje
- Kasiutek
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 14 kwie 2009, o 19:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zrób to sam, czyli pomysły Forumków cz.2
Witam -Mewo już wiem co mamy i z czego to wszystko zrobione jest w wędzarni -męzuś powiedział -kwasiak Pozdrawiam
Pozdrawiam serdecznie-Katarzyna
- Caparzo
- 50p
- Od: 28 kwie 2013, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zrób to sam, czyli pomysły Forumków cz.2
mewa a jak dam płaskownik stalowy zamiast tych szyn ?? bo z kwasiaka to nie wiem czy gdzieś dostane takie wąskie płaskowniki
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 maja 2014, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wędzarnia do nauki
Witam. Proszę o pomoc . Zamieściłem poniżej link do mojego postu na tym forum opisujący mój problem z wędzarnia. Trochę poczytałem Wasze uwagi i rady co do wędzarni, ale prosiłbym o podpowiedz w mojej wędzarni.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=5&t=76133
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=5&t=76133
- Pawel91
- 200p
- Od: 4 sty 2008, o 19:39
Podepnę się pod temat i zadam jedno pytanie dotyczące wędzarni
Także planuję stworzyć własną wędzarnie. Tyle, ze nie z beczki, a z drewna. Chciałbym, aby komora wędzarni była "skrzynką" o wymiarze 70 x 70 i wysokości 100 cm. Czyli 0,49 m3.
Jaka średnicy rura będzie potrzebna ?
Mam w domu stalową rurę o średnicy 12 cm. Będzie się nadawała czy za mała ?
Także planuję stworzyć własną wędzarnie. Tyle, ze nie z beczki, a z drewna. Chciałbym, aby komora wędzarni była "skrzynką" o wymiarze 70 x 70 i wysokości 100 cm. Czyli 0,49 m3.
Jaka średnicy rura będzie potrzebna ?
Mam w domu stalową rurę o średnicy 12 cm. Będzie się nadawała czy za mała ?
A potrzebna tobie ta rura? Do czego?
Wydaje mi się że jak ma być rura to minimum 15 cm. Czy rura jest potrzebna? Jeśli do wędzenia na gorąco to nie, wystarczy palenisko pod, ja mam wędzarnie z rurą o średnicy ok 17 cm i długości 2,7 metra(można zerknąć do mojego wątku). Nigdy nie wędziłem i nie będę wędził na zimno jednak rura się sprawdza bo nie ma ognia bezpośrednio nad wędzonkami. Przy wędzeniu trzeba uważać z temperaturą i ogniem bo można sobie podtruć rodzinkę. Dużo informacji jest na specjalistycznym forum o wędzeniu. W mojej wędzarni nie ma problemu z cugiem bo jest duża różnica poziomu między paleniskiem a kominem i nie muszę palić jak w lokomotywie. Kiedyś wędziłem tradycyjnie jak to na wsi, beczka pod nią palenisko a na górę mokry worek.
Przy konstrukcji wędzarni należy uważać jak jest zabudowana góra, ciepłe powietrze uderza w sklepienie robią się skropliny i spadają na wędzonki.
Jeszcze raz polecam forum o wędzeniu, ja swoją wędzarnie teraz zrobił bym inaczej ale nie jest źle.
Przy konstrukcji wędzarni należy uważać jak jest zabudowana góra, ciepłe powietrze uderza w sklepienie robią się skropliny i spadają na wędzonki.
Jeszcze raz polecam forum o wędzeniu, ja swoją wędzarnie teraz zrobił bym inaczej ale nie jest źle.
- Pawel91
- 200p
- Od: 4 sty 2008, o 19:39
Wydaje mi się, że tak.Hosta pisze:A potrzebna tobie ta rura? Do czego?
Planuję dać 1 m rurę, która będzie prowadziła z paleniska do komory wędzenia.
Wujek, ma wędzarnię w której bezpośrednio w komorze jest rozpalany ogień. Wędzarnia jak się wygrzeje (murowana), a drewno przechodzi w formę żarzącą się, zamykany jest komin odprowadzający spaliny, a wszystko pięknie się wędzi na gorąco. Jej wysokość to około 1,80m