Wędzarnia - instruktaż,pomysły,dyskusje

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
Kasiutek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 kwie 2009, o 19:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zrób to sam, czyli pomysły Forumków cz.2

Post »

Witam -Mewo :-) już wiem co mamy i z czego to wszystko zrobione jest w wędzarni -męzuś powiedział -kwasiak :-) Pozdrawiam
Pozdrawiam serdecznie-Katarzyna
Awatar użytkownika
Caparzo
50p
50p
Od: 28 kwie 2013, o 20:40

Re: Zrób to sam, czyli pomysły Forumków cz.2

Post »

mewa a jak dam płaskownik stalowy zamiast tych szyn ?? bo z kwasiaka to nie wiem czy gdzieś dostane takie wąskie płaskowniki
juliuszcezar
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 maja 2014, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wędzarnia do nauki

Post »

Witam. Proszę o pomoc . Zamieściłem poniżej link do mojego postu na tym forum opisujący mój problem z wędzarnia. Trochę poczytałem Wasze uwagi i rady co do wędzarni, ale prosiłbym o podpowiedz w mojej wędzarni.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=5&t=76133
Awatar użytkownika
Pawel91
200p
200p
Od: 4 sty 2008, o 19:39

Post »

Podepnę się pod temat i zadam jedno pytanie dotyczące wędzarni :)

Także planuję stworzyć własną wędzarnie. Tyle, ze nie z beczki, a z drewna. Chciałbym, aby komora wędzarni była "skrzynką" o wymiarze 70 x 70 i wysokości 100 cm. Czyli 0,49 m3.
Jaka średnicy rura będzie potrzebna ?
Mam w domu stalową rurę o średnicy 12 cm. Będzie się nadawała czy za mała ?
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13

Post »

A potrzebna tobie ta rura? Do czego?
Awatar użytkownika
LysyRudy
200p
200p
Od: 28 cze 2012, o 17:55

Post »

Wydaje mi się że jak ma być rura to minimum 15 cm. Czy rura jest potrzebna? Jeśli do wędzenia na gorąco to nie, wystarczy palenisko pod, ja mam wędzarnie z rurą o średnicy ok 17 cm i długości 2,7 metra(można zerknąć do mojego wątku). Nigdy nie wędziłem i nie będę wędził na zimno jednak rura się sprawdza bo nie ma ognia bezpośrednio nad wędzonkami. Przy wędzeniu trzeba uważać z temperaturą i ogniem bo można sobie podtruć rodzinkę. Dużo informacji jest na specjalistycznym forum o wędzeniu. W mojej wędzarni nie ma problemu z cugiem bo jest duża różnica poziomu między paleniskiem a kominem i nie muszę palić jak w lokomotywie. Kiedyś wędziłem tradycyjnie jak to na wsi, beczka pod nią palenisko a na górę mokry worek.
Przy konstrukcji wędzarni należy uważać jak jest zabudowana góra, ciepłe powietrze uderza w sklepienie robią się skropliny i spadają na wędzonki.
Jeszcze raz polecam forum o wędzeniu, ja swoją wędzarnie teraz zrobił bym inaczej ale nie jest źle.
Awatar użytkownika
Pawel91
200p
200p
Od: 4 sty 2008, o 19:39

Post »

Hosta pisze:A potrzebna tobie ta rura? Do czego?
Wydaje mi się, że tak.
Planuję dać 1 m rurę, która będzie prowadziła z paleniska do komory wędzenia.
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13

Post »

Wujek, ma wędzarnię w której bezpośrednio w komorze jest rozpalany ogień. Wędzarnia jak się wygrzeje (murowana), a drewno przechodzi w formę żarzącą się, zamykany jest komin odprowadzający spaliny, a wszystko pięknie się wędzi na gorąco. Jej wysokość to około 1,80m
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”