Sadzenie,przesadzanie Rhododendrona

Różaneczniki (rhododendrony), azalie, wrzosy i inne kwaśnolubne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Anuleczka
500p
500p
Od: 25 sty 2015, o 20:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Korzeń Rhododendrona i jak go wsadzamy

Post »

Witam. Jestem nowa na forum. Przeglądam właśnie wątek o różanecznikach i nasunęło mi się pytanie z nimi związane. Kupiłam w tamtym roku różanecznika i nie wiem czemu ale zaczęły żółknąć mu liście. Jaki może być tego powód? Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Powodów może być baardzo wiele. Przestudiuj wątki o rhododendronach, przykładów, odpowiedzi i porad znajdziesz całe mnóstwo. Również pozdrawiam :wit
Pozdrawiam - BabajAGA
bolekso
200p
200p
Od: 11 mar 2012, o 08:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Do rose_marka .
Uprawiam rhododendrony ok. 30 lat i zawsze interesowała mnie literatura na ten temat. Całkowicie podzielam Twoje rady. Tak przystępnie i szeroko napisanych porad na temat uprawy nie znalazłem nigdzie. Gratuluję i jestem pełen podziwu.
Pozdrawiam . Bolek
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:28
Kontakt:

Post »

Witam
Kupilam w jednym z marketów rhododendron "Helsinki University" 5 szt. Docelowo do posadzenia przed domem, ale możliwe to będzie około sierpnia. Wiem, że trzeba przy przesadzaniu mocno rozluźnić-porozrywać korzenie. Jak będzie korzystniej dla roślin- do czasu wysadzenia na miejsce stałe przesadzić w większe donice, czy posadzic gdzieś w gruncie, a potem znowu przesadzać? Ziemia piaszczysta, kwaśna "z natury", więc podłoże prawie gotowe :)
Gosia
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
asprokol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2012, o 21:53

Post »

Czy trzeba rozluźnić korzenie - ściągasz doniczkę i widzisz że korzenie robią "ponownie rundę honorową" czyli odbijają się od doniczki to zrób 4 nacięcia pionowe głębokość 3 cm i to wystarczy.
Przecież ta czynność ma tylko na celu "zawrócić" korzenie które po odbiciu się od doniczki chcą się wydostać szukając szansy w środku ( później się robi kula korzeni zrośniętych która nie dopuszcza wody i .... ).
Jak nie widzisz korzeni delikatnie potrząsasz aby sprawdzić czy sprytny sprzedawca nie włożył krzaczka z mniejszej do ciut większej doniczki. Ziemia zleci bo korzenie wcale jej nie znalazły.

Rododendrony mają mieć podłoże organiczne przepuszczalne czyli kwaśny torf a pod nim piasek.
Gleba piaszczysta to kryształki piasku ma tylko tą zaletę że jest obojętna - trochę substancji organicznych a piasek najlepiej reaguje z okiem bo lecą słone łzy.
Ta kwasowość jest złudna bo bardzo mało substancji organicznych, a to od nich zależy pH gleby. Absolutnie rododendrony nie dadzą rady w takich warunkach, ale kaktusy dadzą radę.
Sadzić można od 1 stycznia do 31 grudnia - czy w podłożu czy w doniczce ?? różnica jest taka sama jak : lew na sawannie a lew w zoo.
Moje zdanie rododendrony wsadzamy w czysty torf na zdrenowanym podłożu, na piachu przed domem ( ciekawe czy nie zawiera materiałów budowlanych wapno) kopiemy dziurę wsypujemy 10-15 cm torfu wsadzamy krzaczka i obsypujemy torfem. Oczywiście inni używają igliwia, kompostu, różańca, magii.
Mój jest ten kawałek podłogi,
Nie mówcie mi więc, co mam robić!
Moja wizytówka - zapraszam
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ponawiam pytanie:
Kupione sadzonki rhododendronów na stałe miejsce pójdą dopiero lipiec-sierpień. Do tego czasu co będzie korzystniejsze dla roślin- przesadzenie do większych donic czy tymczasowo do gruntu?

Pozdrawiam
Gosia
Pozdrawiam
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aquaforta my kupiliśmy tak wcześnie pierisy. Nic nie ruszaliśmy. Siedzą w ziemi zadołowane w doniczkach, może też tak zrób. Ale wsadzać je do ziemi w pełni lata :?: to chyba zły pomysł, może trochę później, no na pewno nie w upalne, gorące dni ja bym nie sadził żadnego krzaka. Duże je masz?

Asprokol dziękuję, w takim razie sam zdecyduję, prawdopodobnie pomieszam, bo wierzchnia skorupa torfu mnie odrzuca, nie radzę sobie z tym.
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wysokość od 25-35 cm, 5 szt. Faktycznie, jeśli byłyby w donicy to można sadzic cały rok, a jeśli będą w ziemi to dopiero jesienią. Mało słońca, tylko wczesny wschód i późny zachód.
Pozdrawiam
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja się nie znam na rododendronach, chociaż po tym co napisał o nich Asprokol to może zainteresuję się kupnem. Ale jeśli już, to ja poszukam większych. Co prawda Asprokol pisał że przyrastają rocznie 25-30 cm?? ..zobaczę co będzie w szkółkach w maju jak będą kwitły.

Twoje 25-35 cm bez doniczki? bardzo młode te roślinki..chyba? Nawet takie młode bym sadził na miejsce stałe tak jak napisałem, sama zdecydujesz. Jeśli zadołujesz z doniczką to w takim miejscu żeby zwierzaki nie obsikały, wiesz o co chodzi :)
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

Mam do Was pytanie, ponieważ chcę posadzić Różaneczniki na działce, nie wiem na jaką odległość posadzić odmianę Nova Zembla i American Beauty od młodych 80 centymetrowych świerków serbskich? posadzonych pod siatką 10 sztuk co 120cm. I jaką odległość te Różaneczniki powinny być posadzone miedzy sobą?
Awatar użytkownika
asprokol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2012, o 21:53

Post »

Rododendrony to gatunek stadny nic ich nie cieszy bardziej jak dotyk sąsiedniego krzaka - pewnie po pewnym czasie i świerki i rododendrony się połączą
co 120 cm czyli po 60 cm na świerkową gałązkę - czyli góra 2 lata i po .. przerwie
Mój jest ten kawałek podłogi,
Nie mówcie mi więc, co mam robić!
Moja wizytówka - zapraszam
bolekso
200p
200p
Od: 11 mar 2012, o 08:19

Post »

Megi, rozumiem że świerki będą cięte. Jeśli mają tworzyć tylko szpaler to są za blisko.Rh jeśli docelowo to 2-2,5 m od świerków. Między rh 1,5 metra.Można co metr i potem przesadzić.
Pozdrawiam ! Bolek
Awatar użytkownika
ONA-NINA
200p
200p
Od: 10 lip 2012, o 22:09

Post »

czytam,czytam i hmm...Jeśli nie sadzić rh w gotowej ziemi do rh to w czym?bo rozbieżność info w tym temacie mnie osłabia ;) Jedni piszą,żeby mieszać(ziemia do rh,rodzima,kompost z kory,igliwia,liści) drudzy aby wsadzać je do torfu...

Wszystkie moje leżą w mieszance nr.1.Zamierzam sadzić kilka sztuk na dniach i już sama nie wiem w czym.Niby rh są proste w obsłudze,ale informacje na temat ich uprawy tak różne od siebie powodują,że nie wiem czy robić tak czy tak ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rhododendrony i azalie”