Sezon 2015 - rozpoczęty

Powojniki
Zablokowany
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Powojniki -sezon 2015

Post »

Poczekam na polepszenie pogody.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gdzie je przetrzymywać do polepszenia pogody? W mieszkaniu i piwnicy będzie za ciepło. Na razie trzymam je na tarasie przy ścianie bloku w pudle. Doniczki są owinięte agrowłókniną.
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:28
Kontakt:

Re: kolekcja powojników

Post »

annuszka skąd przybyly Twoje clematisy? Doniczkowane czy gołe korzenie. Przy okazji - jakich szukać- chyba doniczkowane lepsze.
Pozdrawiam
wicca

Re: kolekcja powojników

Post »

Ja czekam na trzecią i ostatnią /jak na razie/ :wink: dostawę te które dotarły trzymam na balkonie i mam nadzieję że nic im nie będzie bo wczoraj spadł u mnie śnieg :( szczęście w nieszczęściu nie ma mrozu... swoje zamówiłam na allegro na e-clematis i na naszekrzewy.pl
przyszły w doniczkach ładnie zapakowane nie mogę się już doczekać aż wysadzę je na miejsca docelowe :D

Saskja - ja dopiero tej wiosny zaszalałam :D wcześniej dosadzałam po jednym dwa w sezonie... a jakie posiadasz? :)
annuszka100 - widzę że u Ciebie też szykuje się całkiem ładna kolekcja :D
magdalenca
100p
100p
Od: 26 paź 2011, o 12:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Podpowiedzcie mi proszę, czy miejsce, które wymyśliłam dla powojników będzie dla nich odpowiednie.
Chcę posadzić dwa powojniki przy wejściu do domu, miałyby się wspinać na te słupy przy ganku. Same chyba nie dadzą rady i będzie potrzebna jakaś nieduża, wąska kratka, żeby im pomóc na początku drogi, bo od słupa do ziemi jest kilkadziesiąt cm.
Stanowisko to wschód.
Wstępnie wybrałam powojniki z grupy viticella, bo mam zerowe doświadczenie (prawdopodobnie będę wybierać spośród takich: Krakowiak, Solina, Betty Corning, Polish Spirit, Emilia Plater). Zależy mi, by obficie kwitły na tym stanowisku oraz jak najdłużej, bo to w końcu wejście do domu.

Poniżej zdjęcia miejscówki :) Powojniki miałyby być posadzone tam, gdzie na zdjęciu nr 2 widać mikroskopijne aksamitki:
Obrazek
Obrazek

Kratkę mam mw taką na myśli:
Obrazek
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 15:01
Kontakt:

Re: Miejscówka dla powojników

Post »

Nie mam wielkiego doświadczenia, ale wydaje mi się, że tak w rogu, blisko budynku i chodnika, może im być za sucho. ?Gdybyś je przesunęła nieco bardziej w głąb rabaty, a ze słupem połączyła prostokątnymi kratkami (takie jak pokazałaś, tylko prostokąt), pomalowanymi na kolor słupa? Powstałoby coś w rodzaju "skrzydeł" ganku. Byłoby ładnie.
Zwróć też uwagę, czy to nie jest miejsce, w które spada z dachu czapa śniegu po odwilży, bo może Ci poniszczyć roślinki i samą konstrukcję.
magdalenca
100p
100p
Od: 26 paź 2011, o 12:43

Re: Miejscówka dla powojników

Post »

To byłoby bardziej od frontu, nei w rogu między gankiem a ścianą, więc śnieg nie powinien tam spadać, a deszcz normalnie będzie podlewać, bo daszek kończy się równo z podłogą ganku. A jeśli by wody brakowało, akurat nie jest to problemem, by to miejsce podlać, jak i resztę rabaty.
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie na balkonie w donicy rosną trzy ,powojniki , donica jest podłużna z jednej strony rośnie dr ruppel , który pięknie puszcza i rośnie , z drugiej strony posadziłem najpierw Jackmanii, którego skonsumowały mi przy samej ziemi moje ptaszki papugi, więc pomyślałem że z niego już nic nie będzie i postanowiłem kupić Mr President , który w zeszłym sezonie pięknie kwitł , ale teraz widzę że co tylko puści młode pędy ,to zaraz zamierają jakby marzły ,Jackmani jednak puścił z ziemi ,w zeszłym sezonie nie kwitł , ale teraz ruszył pięknie pędy ma długie ok 50 cm , czyżby Mr .President był taki delikatny ,balkon w tym momencie mam zabudowany , tylko na lato robię demontaż przodu, widzicie obok Presidenta jest Jackmani i świetnie sobie radzi a temu nie wiem co jest, same suche łodygi są ,a z ziemi co puści to umiera
Obrazek
Obrazek
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

A tak orientacyjnie to ile dni bez mrozu musi być dla świeżo wsadzonych?
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dwa powojniki "Niobe" i "DOCTOR RUPPEL" posadziłem wczoraj. :D
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Erazm i bardzo dobrze, że jednak się wstrzymałeś. Teraz będzie im lepiej ;:333 . Ja posadzę resztę moich w tym tygodniu :tan .
Gayaruthiel
200p
200p
Od: 25 kwie 2008, o 17:39
Kontakt:

Post »

1. Piszecie, ze przez pierwsze trzy lata nalezy je przycinac, co w pozostalych latach? Czy tez powojniki po trzech latach umieraja? Co sie dzieje z nieprzycietymi?

2. Czy dobrze rozumiem, ze one osiagaja te trzy metry w ciagu jednego roku?

3. Jak duze maja korzenie? Jak duza powinna byc donica?
Awatar użytkownika
Krzysztof59
200p
200p
Od: 29 lip 2013, o 17:39

Post »

Pytanie 1 - http://www.clematis.com.pl/pl/informacj ... iecie-pnac . Nie cięty, będzie z roku na rok brzydszy i mniej kwitnący.Jednym słowem przez całe życie powojnik powinien być cięty. Nie dotyczy to tylko powojników montana oraz z grupy Atragene.
Pytanie 2 - niektóre odmiany tyle a nawet więcej osiągają w ciągu jednego sezonu.
Pytanie 3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7&start=42
Przepraszam za te skróty ale tak najszybciej zorientujesz się ogólnie co i jak z powojnikami. Jeżeli masz czas to zapraszam do lektury wszystkich wątków powojnikowych tu na forum. Można się bardzo dużo dowiedzieć. :D :D

-- 9 kwi 2015, o 10:50 --

Pytanie 1 - http://www.clematis.com.pl/pl/informacj ... iecie-pnac . Nie cięty, będzie z roku na rok brzydszy i mniej kwitnący.Jednym słowem przez całe życie powojnik powinien być cięty. Nie dotyczy to tylko powojników montana oraz z grupy Atragene.
Pytanie 2 - niektóre odmiany tyle a nawet więcej osiągają w ciągu jednego sezonu.
Pytanie 3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7&start=42
Przepraszam za te skróty ale tak najszybciej zorientujesz się ogólnie co i jak z powojnikami. Jeżeli masz czas to zapraszam do lektury wszystkich wątków powojnikowych tu na forum. Można się bardzo dużo dowiedzieć. :D :D
Pozdrawiam - Krzysztof
Zablokowany

Wróć do „Powojniki”