Bób cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
rakon
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 mar 2015, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Bób cz.2

Post »

Witam wszystkich. Chciałbym się dowiedzieć ile kg suchych nasion bobu wchodzi na 12ar, i czy odmiana windsor lub bachus jest dobrym wyborem na pierwszy raz?
Awatar użytkownika
Rancho-Relaxo
50p
50p
Od: 1 lis 2014, o 19:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Potrzeba Ci jakieś 30-40 kg nasion. Tutaj podają http://www.biosept.pl/wczesna-uprawa-bobu-i-grochu/ 24-48 kg.
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Po raz pierwszy nie będę miała bobu i grochu. Nie wzeszły, chyba za sucho było.
A może kupić raz jeszcze i spróbować? :roll:
gicor
50p
50p
Od: 21 lut 2015, o 00:53

Post »

Ile wschodzi bób w gruncie przy obecnej temperaturze?
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06

Post »

:wit
Na początek dobrze przykryć folią a gdy wzejdzie to agrowłokniną .
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
ewelina86
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 lut 2014, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bób siany nie kiełkowany wschodzi około miesiąca, mój właśnie wschodzi a był siany 28 lutego i oczywiście bez przykrycia
ewelina86
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 lut 2014, o 20:56

Post »

Do rakon
Bachus jest dobrą odmianą naszą polską i niezawodną ja też od niej zaczynałam i choć mam teraz też inne odmiany jego też sieję i chyba nie zrezygnuję więc polecam a siałam go w tym roku ponad 100kg
Awatar użytkownika
dontcallmebaby
50p
50p
Od: 30 mar 2015, o 16:21

Post »

Cześć! :)

Jestem początkująca w uprawie jakichkolwiek roślin. W zeszłym roku przeprowadziliśmy się z mężem na wieś i żal byłoby nie zagospodarować ogródka. Zrobiłam rozsadę bobu (Bartom), wysiałam go po namaczaniu 7 marca. Kuweta po lewej stronie hartuje się od tygodnia, ta po prawej od 2 dni. Planowałam tę po lewej wysadzić dziś do gruntu, ale mama nastraszyła mnie, że zapowiadają nocne, niewielkie, przymrozki w najbliższych dniach (do -2 st. C). Boby są już wielkie i chyba należałoby je uwolnić od tych ograniczających je doniczek.. Proszę, czy możecie mi napisać:

1. Czy mam je już wysadzać, czy jeszcze się wstrzymać?
2. Jaką zastosować rozstawę? Producent zaleca 40x25cm, ale po przeczytaniu wielu forumowych postów sama już nie wiem, czy nie zmniejszyć odległości w rzędzie. Dodam, że grządka znajduje się na słabo osłoniętym od wiatru terenie:( Za to słońce jest tam praktycznie cały dzień...

PS. Na zdjęciu niektóre bobki nie trzymają pionu, bo pół godziny temu zostały wymiętolone przez wiatr, który zerwał się nagle (przy okazji przeszła nawałnica, w końcu w marcu jak w garncu..), ale mają twarde łodygi, podniosą się pewnie w nocy.

Obrazek
Obrazek
WaF90
200p
200p
Od: 7 paź 2013, o 11:09

Post »

Cześć, trochę późno ale może jeszcze Ci się przyda:

1. Wysadzać, według mnie boby są już wyciągnięte.
2. Ja zastosuję rozstaw co 50x10, inni stosują 25cm w rzędzie, niektóre odmiany są bardziej krzaczaste, ale najbardziej stosuje się 25cm gdy sadzi się 2-3 boby blisko siebie.

Ja już miałem wysadzać z tydzień temu jak nie jeszcze parę dni wcześniej, ale u mnie ciągle pada i pada. Teraz śnieg :( 9 bobów trzymam w mini "tunelikach foliowych", przerobionych z takich dwóch "mini szklarni", które można kupić w sklepie. Trzymam je na zewnętrznym parapecie. Nie wyglądają źle. Dla dwóch nie starczyło miejsca to są w domu, jeden nieźle się trzyma, drugi się natomiast wyciągnął i raczej będzie to płożący się bób :lol: No ale dam mu szansę :)

A jak tam Wasze boby? Ja mam pomysł... Moja mama posiała parę bobów do... skrzyni balkonowej z myślą że potem je przesadzi na ogródek. Nie dała sobie przetłumaczyć, że już potem korzenie się rozrosną i ich nie rozdzieli pojedynczo. Posiane są z małą ilością ziemi, wyciągnąłbym je jakoś z tej skrzyni, dołożył ziemi do pełna i do tego troszkę sypnął obornikiem granulowanym poniżej roślin. Jak myślicie, przetrwa mi to? Boby na parapecie zewnętrznym ciekawa sprawa :;230
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Moja rozsada się nie wyciąga, stoi w zimnym foliaku. Chcę po świętach wysadzić na zagon. Mam problem, pojawiły się czarne mszyce - co robić?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

A ja dziś chciałam siać bób, ale po otwarciu paczki okazało się, że nasiona mają lokatorów :evil:
Zastanawiam się, czy jest sens gdzieś to zgłaszać :?
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42

Post »

Według mnie najpierw pójść do tego ogrodniczego gdzie kupione zostały nasiona, a później telefon do producenta. Plewami przecież nie płacisz :wink: . Płacisz i wymagasz.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

Ten ogrodniczy to mój zaprzyjaźniony sklep, gdzie mnie bardzo dobrze traktują i nawet zamawiają dla mnie cuda, o których czytam na FO, a oni nie słyszeli ;-)
Na pewno nie chcieli mi wcisnąć czegoś złego. Poza tym data ważności była 2016. Winna jest Centrala Nasienna jak już, może po prostu dam im znać, żeby lepiej pilnowali nasion. Tak to wygląda:
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”