Trawy- ciekawe kompozycje i zestawienia
- karlos
- 100p
- Od: 19 wrz 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Trawy- ciekawe kompozycje i zestawienia
Saskja łądna rabata.
Mam pytanie do specjalistów, chciałem swoją rabatę z trawami wysypać korą lub żwirem, ale mam pewne obawy. Chodzi o to, czy ścięte trawy "wyjdą" z pod kory czy trzeba zrobić im "kółeczko wokół" czy miskanty rozrastając się dadzą radę "przesunąć" ściółkowanie, czy ścięta imperata red baron przebije się przez wysypaną korę lub żwir ??? Może jakieś ciekawe patenty
Mam pytanie do specjalistów, chciałem swoją rabatę z trawami wysypać korą lub żwirem, ale mam pewne obawy. Chodzi o to, czy ścięte trawy "wyjdą" z pod kory czy trzeba zrobić im "kółeczko wokół" czy miskanty rozrastając się dadzą radę "przesunąć" ściółkowanie, czy ścięta imperata red baron przebije się przez wysypaną korę lub żwir ??? Może jakieś ciekawe patenty
- Mariusz_S
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Żadne patenty niepotrzebne, wszystko wyjdzie. Oczywiście pod warunkiem rozsądnej grubości warstwy, tak do 4-5 cm.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- Saskja
- 200p
- Od: 8 lut 2011, o 15:01
- Kontakt:
karlos, ale pod korę chcesz dawać włókninę?
Z tym pytaniem, czy ścięte trawy "wyjdą", to niezupełnie rozumiem. Trawy ścina się kilkanaście centymetrów nad ziemią, więc tego i tak nie zasypiesz korą.
Z tym pytaniem, czy ścięte trawy "wyjdą", to niezupełnie rozumiem. Trawy ścina się kilkanaście centymetrów nad ziemią, więc tego i tak nie zasypiesz korą.
Pozdrawiam, Agnieszka
Mój wątek - Pisarka w Ogrodzie pod Dębami
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O jak dobrze, że trafiłam na ten wątek. Widzę tu wiele pięknych kompozycji. Ja dopiero zaczynam przygodę z trawami i będę czerpać stąd natchnienie na ich zestawienie.
- karlos
- 100p
Mariusz dzięki za info.
Saskja miskanty lub rozplenica owszem, są przyciete jak piszesz, ale na razie sa młode zależy mi żeby sie rozrastały na boki Mam jeszcze jednosezonowego red barona i też zależy mi żeby się rozrastał i niechcialbym go za mocno "zasypać"
Saskja miskanty lub rozplenica owszem, są przyciete jak piszesz, ale na razie sa młode zależy mi żeby sie rozrastały na boki Mam jeszcze jednosezonowego red barona i też zależy mi żeby się rozrastał i niechcialbym go za mocno "zasypać"
- Saskja
- 200p
- Kontakt:
Akurat red barona to ja bym radziła wziąć w ryzy, u mnie zaczął wyłazić wszędzie, tylko nie tam, gdzie go posadziłam - ryłam potem całą rabatę, żeby wydobyć te kłącza. To jest jak perz.
Nie napisałeś, czy masz pod korą włókninę, czy nie. Jeśli tak, to warto zrobić naprawdę duże otwory i jeszcze promieniście ponacinać, bo w ciągu trzech lat niektóre kępy potrafią bardzo zwiększyć obwód.
Jeśli nie masz włókniny, to sama kora nie jest żadna przeszkodą dla rosnących źdźbeł.
Nie napisałeś, czy masz pod korą włókninę, czy nie. Jeśli tak, to warto zrobić naprawdę duże otwory i jeszcze promieniście ponacinać, bo w ciągu trzech lat niektóre kępy potrafią bardzo zwiększyć obwód.
Jeśli nie masz włókniny, to sama kora nie jest żadna przeszkodą dla rosnących źdźbeł.
Pozdrawiam, Agnieszka
- karlos
- 100p
Saskja żadnej włókniny nie ma. Mam rabatę na której z tyłu są 4 odmiany miskantów, rozplenica, z przodu trytomy, a między nimi wsadziłem 2 małe imperaty i plan jest taki, żeby dokupić jeszcze kilka i wypełnić "pustkę" na rabacie
- Saskja
- 200p
- Kontakt:
Może dołóż coś, co będzie atrakcyjne wiosną, np. wrzośce, azalie, floksy szydlaste, szczodrzeńce. Z traw u mnie najszybciej zieleni się festuca mairei oraz trzcinnik, reszta dość długo jest nieatrakcyjna po cięciu.
Pozdrawiam, Agnieszka
- karlos
- 100p
Muszę pokombinować, bo jest dokładnie jak mówisz. Jest tam duża trzmielina i potem pusto dopóki nie wyjdą trytomy.
- Menysek
- 200p
- Od: 24 paź 2007, o 11:56
Igo, zachwycają mnie Twoje rabaty. Jeśli pozwolisz to poproszę o identyfikację.iga23 pisze:Nie mam rabat typowo trawiastych, u mnie to dodatek do kompozycji, doskonale wyglądają z iglakami i żurawkami.
Co to za trawa ta paskowana? Na obu fotkach jest ta sama?
Cała kompozycja mnie zachwyca!iga23 pisze:
"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
Monika - "Przy malowniczej drodze"
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
- Menysek
- 200p
Ellu, Twoje kompozycje też mnie zniewalają. Czy mogłabyś też nazwać swoje trawki? Szukam paskówEllaa pisze:Moje trawki
Hakonehloa marca poznałam sama
Wszystko u Ciebie pięknie współgra!
Nie chcę zaśmiecać wątku, ale kompozycja po prostu wymiata
"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Moniko, na pierwszym zdjęciu trawa to Carex morowii Ice Dance, na drugim to Carex Maxigold.
- Menysek
- 200p
Znaczy podobają mi się turzyce Ciekawe, czy ta Maxigold to nie jest przypadkiem to samo co Evergold? Maxi praktycznie nie ma żadnych opisów, za to pojawia się w sprzedaży, Evergold za to dobrze opisana.
Rozumiem, że radzą sobie bezproblemowo w naszym klimacie?
Rozumiem, że radzą sobie bezproblemowo w naszym klimacie?