Rośliny domowe, tarasowe i ogrodowe u Anki.
- mamafrania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rośliny domowe, tarasowe i ogrodowe u Anki.
Pięknie i energetycznie.Oleandry od Ciebie rosną w siłe 

-
- Od: 29 sie 2013, o 08:23
Wesołych Świąt dla Wszystkich
Pogodę mamy paskudną. U mnie na przemian raz świeci słońce, to znów pada śnieg, a na termometrze 0.
Pocieszam się roślinkami w domu. Te tarasowe, to aż proszą się, aby wynieść je na zewnątrz. Lantany zaczynają kwitnąć, a na gałązkach Thunbergi Grandiflory pojawiły się maleńkie pączki.

Niezawodny Apollo kwitnie całą zimę

Żółty z czerwonym środeczkiem

Czy zostawiliście coś ze świątecznego śniadania dla swoich roślinek? Ja wszystkie obierki z jabłek, pomarańczy, chrzanu i bananów, zalałam wodą. Jutro podleje tą wodą moje roślinki. Według wierzeń górali , skorupki z święconych jajeczek powinno się wkopać do ziemi w ogrodzie gdzie uprawiamy kwiaty, warzywa i zbiże, ma je to uchronić przed chorobami, pasożytami , gradem i powiększyć plony.
Moje skorupki, tak jak zeszłego roku wkopię do doniczek i w ogrodzie. Możecie się śmiać, ale ja w to wierzę.
W tym roku padły mi tylko dwie roślinki i to wyłącznie z mojej winy, bo wietrzyłam przy 10 st. mrozie.

Pogodę mamy paskudną. U mnie na przemian raz świeci słońce, to znów pada śnieg, a na termometrze 0.
Pocieszam się roślinkami w domu. Te tarasowe, to aż proszą się, aby wynieść je na zewnątrz. Lantany zaczynają kwitnąć, a na gałązkach Thunbergi Grandiflory pojawiły się maleńkie pączki.
Niezawodny Apollo kwitnie całą zimę
Żółty z czerwonym środeczkiem
Czy zostawiliście coś ze świątecznego śniadania dla swoich roślinek? Ja wszystkie obierki z jabłek, pomarańczy, chrzanu i bananów, zalałam wodą. Jutro podleje tą wodą moje roślinki. Według wierzeń górali , skorupki z święconych jajeczek powinno się wkopać do ziemi w ogrodzie gdzie uprawiamy kwiaty, warzywa i zbiże, ma je to uchronić przed chorobami, pasożytami , gradem i powiększyć plony.
Moje skorupki, tak jak zeszłego roku wkopię do doniczek i w ogrodzie. Możecie się śmiać, ale ja w to wierzę.

Aniu masz zaczarowane te kwiaty , tak pięknie już kwitną
chyba tylko u Ciebie tak potrafią .... u mnie nie kwitnie żaden hibiskus
Miłego świętowania ,u mnie taka sama pogoda jak u Ciebie ....brrrr jaka zimnica

Miłego świętowania ,u mnie taka sama pogoda jak u Ciebie ....brrrr jaka zimnica

Wspaniałe kwitnienia w wiosennych kolorach.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 lis 2014, o 14:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ładne, lubię taki ciepły kolor, chociaż w mieszkaniu wolę jak jest samo zielone i mało kwitnie.
- Joyce
- 100p
- Od: 8 cze 2010, o 10:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam Aniu
Piękny, kolorowy wątek - dopiero zaczęłam czytanie ale powoli będę poznawała wszystkie kolorowe cuda u Ciebie
Pamiętaj o mnie przy fiołkach

Piękny, kolorowy wątek - dopiero zaczęłam czytanie ale powoli będę poznawała wszystkie kolorowe cuda u Ciebie

Pamiętaj o mnie przy fiołkach

-
Joyce - będę pamiętała o fiołeczkach.
Zakwitły mi dwie kolejne odmiany
Ogiennyje Motylki

Tego fiołeczka nazwy nie znam. Mam nadzieję, ze Grażynka podpowie, to z listeczka od niej.

Pierwszy kwiatuszek Mirage

Tym razem żółtemu hibiskusowi, który kwitnie nieustannie towarzyszy ciemno różowa lantana

Cleodendron, też ma co raz to więcej kwiatuszków, ale sobotnie słoneczko przypaliło mu część pączków, było zbyt ostre

Na koniec maleńka bugenwilla, też daje z siebie wszystko

i sanseweria, której kwiatuszki cudnie i intensywnie pachną, choć są tak niepozorne.

Zakwitły mi dwie kolejne odmiany
Ogiennyje Motylki
Tego fiołeczka nazwy nie znam. Mam nadzieję, ze Grażynka podpowie, to z listeczka od niej.
Pierwszy kwiatuszek Mirage
Tym razem żółtemu hibiskusowi, który kwitnie nieustannie towarzyszy ciemno różowa lantana
Cleodendron, też ma co raz to więcej kwiatuszków, ale sobotnie słoneczko przypaliło mu część pączków, było zbyt ostre
Na koniec maleńka bugenwilla, też daje z siebie wszystko
i sanseweria, której kwiatuszki cudnie i intensywnie pachną, choć są tak niepozorne.

Aniu ale ten hibiscus długo kwitnie. A mam pytanie ty tą lantanę trzymasz całorocznie w domu?
-
Lantany już teraz dzień spędzają na balkonie, a na noc wnoszę je do domu. Po 15 maja zostaną na zewnątrz aż do pierwszych przymrozków. Na parapetach też pięknie kwitną. 

Aniu dziękuję za odpowiedź, to sobie przywiozę ją w maju,mam nadzieję że umnie jej sie spodoba i przezimuje ją 

- Frodo1
- 500p
- Od: 31 lip 2013, o 09:09
Zestaw hibiskus i lantana wygląda cudnie.
Ja straciłam lantany, miałam kilka kolorów, i nie przetrwały na strychu - jak teraz zakupię, to będę zimowała na parapecie.
Fiołeczki śliczne, lubię takie karbowane z jaśniejszą obwódką.
Ja straciłam lantany, miałam kilka kolorów, i nie przetrwały na strychu - jak teraz zakupię, to będę zimowała na parapecie.
Fiołeczki śliczne, lubię takie karbowane z jaśniejszą obwódką.
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Iwona
- mycha_paulina
- 200p
- Od: 13 paź 2013, o 21:10
Aniu- ten drugi fiołeczek to Rufled Skies 2 (też go mam-jest przepiękny
)

Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
Nie cierpię małych parapetów!
-
Dziękuję Paulinko
, wśród listeczków był Rufled Skies i Rufled Skies 2, więc wszystko się zgadza.
Frodo - z moich obserwacji wynika, ze lantany potrzebują dużo światła aby przetrwać zimę. U mnie stoją na południowym parapecie i dobrze się mają. Bardzo łatwo można je rozmnożyć. Brakuje mi jeszcze w czerwonym i bordowym kolorze.

Frodo - z moich obserwacji wynika, ze lantany potrzebują dużo światła aby przetrwać zimę. U mnie stoją na południowym parapecie i dobrze się mają. Bardzo łatwo można je rozmnożyć. Brakuje mi jeszcze w czerwonym i bordowym kolorze.

- iwek
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
Aniu ja u Ciebie w wątku poznałam lantanę nie znałam jej wcześnie czy u Ciebie ona latem na tarasie rośnie w doniczce?
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
- Frodo1
- 500p
- Od: 31 lip 2013, o 09:09
A ja postawiłam gapa w ciemnym kącie, a przecież mogłam pod oknem dachowym bezpośrednio -nauczka na przyszłość.
iwek - u mnie rosły w donicach na tarasie.
iwek - u mnie rosły w donicach na tarasie.
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Iwona