Pomidory w donicach cz.2
-
- 100p
- Od: 27 lut 2015, o 17:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory w donicach cz.2
Tak, prywatny
No to potrzeba coś w rodzaju malarskiej sztalugi i lustra . Położyć lustro na tej sztaludze , postawić na wysokości południowego narożnika domu i w południe skierować światło słoneczne w kierunku tarasu wprost na pomidory.
Trixi, śmiało możesz sadzić wszelkie odmiany na swoim zachodnim tarasie.
Ja tak uprawiam pomidory od lat . Strona zachodnia, słońce od 14-15, zadaszenie na 2metry, biała ściana za pomidorami . Moje pomidory bezpośredniego słońca mają bardzo niewiele. W niczym im to nie przeszkadza. Sadzę wszystkie odmiany, wysokie, niskie, wczesne, późne. Wszystkie się udają. W tej chwili uprawiam tylko pomidory, bo szkoda mi miejsca na inne rośliny. Polecam jak najbardziej.
Ja tak uprawiam pomidory od lat . Strona zachodnia, słońce od 14-15, zadaszenie na 2metry, biała ściana za pomidorami . Moje pomidory bezpośredniego słońca mają bardzo niewiele. W niczym im to nie przeszkadza. Sadzę wszystkie odmiany, wysokie, niskie, wczesne, późne. Wszystkie się udają. W tej chwili uprawiam tylko pomidory, bo szkoda mi miejsca na inne rośliny. Polecam jak najbardziej.
Aga
-
- 10p - Początkujący
- Od: 6 kwie 2015, o 17:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
@Trixi
Mam balkon od zachodu i pomidory w ubiegłym sezonie udały się znakomicie. W miesiącach letnich nawet musiałem je przesunąć w kąt.
Mam balkon od zachodu i pomidory w ubiegłym sezonie udały się znakomicie. W miesiącach letnich nawet musiałem je przesunąć w kąt.
-
- 100p
- Od: 27 lut 2015, o 17:55
Dziękuje za odpowiedzi i wskazówki Wariant z lustrem bardzo mi się podoba lecz w moich warunkach (3 małych dzieci ) wydaje mi się zbyt niebezpieczny - chyba ze mąż wymyśli jakaś solidna konstrukcje W ramach eksperymentu postawie 15 doniczek, jeżeli się uda i będą pomidorki to super jak nie to w sumie tez nie wielka strata bo to nie jedyne które posadzę
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Światło słoneczne odbite przez lustro nic nie traci z swych "właściwości" dla pomidorów?
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja bym się raczej obawiał skupieniu tego światła, na mniejszej przestrzeni. Chyba żeby to skupionr światło z lustra puścić na białą ścianę za krzakami pomidorów.
A dlaczego płaskie lustro ma skupiać światło ?- BobejGS
Podjadek
Taki teleskop Hubble'a posiada lustro , które widocznie odbija całe widmo świetlne skoro wykonuje zdjęcia z Kosmosu w kolorach. Zresztą ,czy przeglądając się w lustrze jesteś podobny do siebie, czy nie ?.
Podjadek
Taki teleskop Hubble'a posiada lustro , które widocznie odbija całe widmo świetlne skoro wykonuje zdjęcia z Kosmosu w kolorach. Zresztą ,czy przeglądając się w lustrze jesteś podobny do siebie, czy nie ?.
- BobejGS
- Kontakt:
Bawiłem się lustrem w ten sposób i efekt był taki, że w kierowanym miejscu tworzył się jaśniejszy prostokąt od odbijanego słońca. Z obawy na poparzenia papryk(bo zastosowałem to właśnie do nich), wolałem zmienić położenie ich z północnego parapetu na zachodni i lustro postawić tuż za nimi.
To był taki efekt jak się chwyta lusterko w ręke i świeci odbitym światłem komuś po oczach.
Może i mnie wystepował taki efekt z powodu większej odległości między lustrem, a obiektem oświetlanym, nie wiem. Dlatego stwierdziłem, że zamiast oświetlać same pomidory, wg mnie bezpieczniej byłoby oświetlać jakąś na biało pomalowaną ścianę(płytę) tuż za nimi.
To był taki efekt jak się chwyta lusterko w ręke i świeci odbitym światłem komuś po oczach.
Może i mnie wystepował taki efekt z powodu większej odległości między lustrem, a obiektem oświetlanym, nie wiem. Dlatego stwierdziłem, że zamiast oświetlać same pomidory, wg mnie bezpieczniej byłoby oświetlać jakąś na biało pomalowaną ścianę(płytę) tuż za nimi.
Chyba odbiegamy od tematu wątku.BobejGS pisze:To był taki efekt jak się chwyta lusterko w ręke i świeci odbitym światłem komuś po oczach.
To jest taki sam efekt jak użycie latarki w ciemności. Lusterko odbija obraz tarczy słonecznej a w najgorszym razie stanowi dodatkowe źródło światła. Natomiast , by lustro skupiało światło, musi być wklęsłe.
- emilka79
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:26
Ja wczoraj trzeci raz przepikowałam moje "doniczkowce" i ogłowiłam:
to Perła Małopolski:
tu K/25:
i Maskotka- tej nie ogławiałam:
to Perła Małopolski:
tu K/25:
i Maskotka- tej nie ogławiałam:
Pozdrawiam -Marta
- BobejGS
- Kontakt:
Piękne pomidorki.
- emilka79
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:26
Uff! Dzięki- pochwała z ust fachowca-bezcenna Wszystko według rad z FO.
To dopiero drugi rok z pomidorkami- a tak naprawdę tamten, to był poligon doświadczalny
To dopiero drugi rok z pomidorkami- a tak naprawdę tamten, to był poligon doświadczalny
Pozdrawiam -Marta