Kosiarka - niedroga - jaka

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Rafal111
200p
200p
Od: 15 wrz 2008, o 19:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

wymiana kosiarki na lepszy model

Post »

Po 3 latach kosiarka z casto z silnikiem brigsa idzie do ... Czas na coś lepszego, większego i silniejszego.
Myślałem o Husqvarna bo mam piłę i kose i jestem zadowolony po roku używania.
Co polecicie na 3000m2 brutto? Trzeba odjąć dom, ogródek i rabaty :)
Na traktorek chyba za mało, zresztą i tak bym musiał poprawiać kosą bo nie dojedzie wszędzie traktorek :)
Kalendarz ogrodnika przypomni ci o najważniejszych zaplanowanych pracach w ogrodzie http://kalendarzogrodniczy.pl"
jaroufo
50p
50p
Od: 3 kwie 2011, o 08:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kosiarka spalinowa ,niedroga

Post »

za Hortmaszem przemawia serwis 30km ode mnie i dostępność części zamiennych...
a NAC-a nie wiem w okolicy Olsztyn/Elbląg gdzieś jest serwis...

najważniejsze silnik, a i tu i tu to B&S...
sprzedawca zachwalał, ale mógł zachwalać, żeby sprzedać...
W Hortmaszu obudowa wygląda solidnie, centralna regulacja wysokości koszenia, miękki zapłon no i 56cm średnica koszenia...
attex
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 mar 2012, o 14:32

Post »

Jak to jest z tym myciem, w instrukcji jest napisane ,żeby nie używać wody do czyszczenia(Oleo-mac g 53 tk allroad plus 4)
jaro710j
200p
200p
Od: 29 mar 2015, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie wiem o co im chodziło. Jest osłona miski olejowej od spodu ? Powłoka lakiernicza nie ma braków ? Z tą osłoną miski mi chodzi o to, żeby nie lać wody na gorący silnik, bo może pęknąć (chyba) :D Jak nie będziesz lał na silnik, pochylisz kosiarkę w kierunku rączki i zadbasz, żeby woda nie trafiła na goły metal to raczej nic nie powinno się stać :wink:
AmaPoland
200p
200p
Od: 8 paź 2013, o 09:57

Post »

Myj kosiarkę wodą i się nie zastanawiaj. Tylko tak jak słusznie zauważył kolega wcześniej, nie wolno lać wody na rozgrzany silnik. Nagłe skoki temperatury mu nie służą :wink: Do tego musisz wiedzieć, że na silniku masz kilka elementów o dużej delikatności, które potraktowane strumieniem wody mogą się powyginać lub przemieścić (np. sprężynka regulacji obrotów). Zimny silnik przetrzeć mokrą szmatką możesz zawsze.
Jak chcesz myć silnik od spodu to przechyl na tył (na rączkę), zablokuj w dowolny sposób i działaj. Pamiętaj też, że myjąc myjką ciśnieniową (jakbyś oczywiście mył takim czymś) możesz wypłukać co nieco. Łożyska, uszczelnienia i różne elementy ruchome nie lubią wysokiego ciśnienia.
attex
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 mar 2012, o 14:32

Post »

Dzięki za rozwianie wątpliwości, chodziło mi właśnie o mycie od spodu.Poprzednią myłem od spodu przez kilkanaście lat i nic się nie działo(nic nie zgniło).
arek2000
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 mar 2015, o 10:35

Re: wymiana kosiarki na lepszy model

Post »

Rafal111 pisze:Po 3 latach kosiarka z casto z silnikiem brigsa idzie do ... Czas na coś lepszego, większego i silniejszego.
Na traktorek chyba za mało, zresztą i tak bym musiał poprawiać kosą bo nie dojedzie wszędzie traktorek :)
A można wiedzieć jaki to był brigs? czemu tylko 3 lata, moja 9lat na tecumsech i dalej działa nie czyszczona za często:)
AmaPoland
200p
200p

Re: wymiana kosiarki na lepszy model

Post »

arek2000 pisze:
Rafal111 pisze:Po 3 latach kosiarka z casto z silnikiem brigsa idzie do ... Czas na coś lepszego, większego i silniejszego.
a można wiedzieć jaki to był brigs? czemu tylko 3 lata, moja 9lat na tecumsech i dalej działa nie czyszczona za często:)
Żywotność silnika zależy od jego jakości, rodzaju pracy i samego użytkownika.
jaro710j
200p
200p
Od: 29 mar 2015, o 21:14

Post »

Jak się dba tak się ma :wink: Dbając o wszystko jest nawet jakaś szansa, że chińczyk będzie długo służył ;:306
Awatar użytkownika
Xeper
100p
100p
Od: 27 maja 2014, o 16:09

Post »

Jak najbardziej!
Moj stary MTD ze słabawym chinskim silnikiem ThorX35 pracuje nożem 51 cm. Jest to za słaby silnik do takiej szerokości - w gestej, wysokiej trawie silnik ledwo zipie :)
Niemniej, po 9 latach użytkowania na pow. ca 1200m2 cały czas pracuje bezawaryjnie! Ale regularnie co 25h pracy robiłem serwis olejowy olejem 10W40, filtry powietrza również czyszczone regularnie... Może właśnie w tym tkwi sekret...
Ten rok jest rokiem wielkiej nauki. Wiem, że nic nie wiem ;)
AmaPoland
200p
200p

Post »

Nie do końca w tym tkwi sekret :) Materiały z jakich wykonane są silniki i pozostałe elementy kosiarki maja ogromne znaczenie. Jeśli są elementy, które są słabe i się szybko wybijają, wyrabiają, wycierają, pękają, zużywają to dbając o nie możemy odwlec krańcowe wyeksploatowanie. Jako przykład podam kółka w kosiarce (bo to wątek z kosiarkami a nie z silnikami). Jeśli są z kiepskiego/kruchego plastiku to ostrożny użytkownik nawet po wielu latach może je mieć całe, lekko tylko poszorowane. Generalnie jednak nie zmienia to faktu, że są kruche, łamliwe i wielu ludziom po prostu się szybko psują. Dlatego warto kupić na kółkach z dobrego plastiku lub z aluminiowymi czy stalowymi kółkami. To samo dotyczy sworzni, zaczepów, kosza, deku jak i wszystkich elementów silnika.

Warto zapłacić więcej za dobry produkt i wiedzieć, że można się z maszyną obchodzić normalnie a nie jak z jajkiem :)
arek2000
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 mar 2015, o 10:35

Post »

Niestety producenci kosiarek coraz częściej zamiast przykładać wagę do tego co napisał wyżej Forumowicz raczą nas jakimś niezrozumiałym wyposażeniem dodatkowym typu schowek na telefon, uchwyt na napój, kawę itp to jest przerost formy nad treścią ale marketing to marketing. Oczywiście wszystkie te najdroższe mają to co potrzeba, tylko i ceny abstrakcyjne niestety.
AmaPoland
200p
200p

Post »

arek2000 pisze:[...] Oczywiście wszystkie te najdroższe mają to co potrzeba, tylko i ceny abstrakcyjne niestety.
Właśnie w tym rzecz, że ceny nie są abstrakcyjne - są normalne. To, że znaleźli się producenci, którzy znaleźli sposób na tańszą produkcję kosztem jakości materiałów i wykonania, nie znaczy, że pozostali maja abstrakcyjne ceny. Dobra maszyna musi kosztować. To że "chińczyki" są tanie nie może tego zmieniać i nie zmienia.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”