Thuje szmaragd zółkną od środka- i inne problemy w uprawie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: tuja columna - pędy wyginają się

Post »

Grusza odciąga wodę i stąd są mniejsze.
Możesz podać nawóz.
Gałęzie tuj, które odstają to pewnie wina: silnego deszczu, deszczu/śniegu zimą/w mroźne dni (co spowodowało dłuższe wygięcie gałęzi i tak się uformowały na stałe), pęd do słońca.
Podwiąż je do głównego przewodnika na tzw. ósemkę - nie zawiązuj supłów przy gałązkach tylko ósemkę zrób i złap je tak.
lukasp
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 sie 2014, o 12:46

Re: tuja columna - pędy wyginają się

Post »

Tylko że główny przewodnik też wygięty - więc trza by było jakąś podporę zbudować lub kija zabić w ziemię hmm?
mark-l
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 kwie 2015, o 15:27

Tuja Szmaragd problemy w uprawie

Post »

Witam i proszę o poradę.
Mieszkam na prostokątnej działce która graniczy bokiem (45 m)z ulicą dlatego chciałbym zrobić jakiś żywopłot, który zasłoni podwórko.
Jednak jest to działka poprzemysłowa i na 70% podwórka jest wylana posadzka betonowa. Są to trzy warstwy betonu, tzn 15cm posadzki - 10cm żwiru, 10cm posadzki, żwir i trzecia warstwa, która chyba była tylko usypana i lekko związana. Czyli podsumowując jakieś ~50 cm nieprzepuszczalnego podłoża. Skucie posadzki na całej działce nie wchodzi w grę, ze względu na koszty i ogrom pracy.
Chciałem zrobić to tak:
- wykuć pas szerokości ~80cm do samej ziemi, czyli powstanie rów 60cm głęboki
- uzupełnić to w większości kompostem (mam sporo kompostu który narastał przez kilka lat - odpady roślinne, chwasty, drobne gałązki, trawa, stara darń, czyli wszystko co powstaje w ogrodzie)
- na to dać z 10 cm ziemi do iglaków
- na wierzch wysypac z 5 cm kory
Podłoże jest gliniaste, dobrze nasłonecznione. Tuje sadzić chciałem co 70cm i sadzonki 120 cm wysokie kopane z ziemi.
Czy w takich warunkach tuje mają prawo rosnąć, czy będą usychać/gnic?
Czy może jakieś inne drzewka?

Pozdrawiam i dziękuje za wszystkie sugestie
jps33
---
Od: 14 gru 2014, o 15:26

Re: Tuja szmaragd - czy bedzie rosła?

Post »

Sadziłem kiedyś Szmaragdy na kamieniu bo ziemię zrujnowali elektrycy kładąc kable. W sumie dało się wykopać może 20 cm dołki. Tuje rosną jak głupie. Myślę, że możesz sadzić bez problemu tylko do tego kompostu daj jakiejś zwykłej dobrej ziemi tak pół na pół i wszystko wymieszaj, nie kładź warstwami. Za dużo kompostu to z doświadczenia wiem nie za dobry pomysł. Oczywiście pierwsze 2 lata musisz pilnować by nie przeschły, w następnych latach to już w okresach suszy. I nie nawoź przez 2-3 lata absolutnie. Kompost wystarczy, a później niech się rośliny korzenią szukając przestrzeni i pożywienia.
KamilT
100p
100p
Od: 1 mar 2011, o 19:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeśli woda opadowa nie będzie miała gdzie odpływać to już w pierwszym roku zaczną im gnić korzenie i część z nich wypadnie. Ja na spód wsypałby dużo keramzytu i zamiast samego kompostu dał dużo substratu torfowego.
jps33
---

Post »

Pod spodem jest ziemia, a nie beton więc woda wsiąkać będzie. Co pomoże keramzyt jeśli woda miałaby stać?
KamilT
100p
100p
Kontakt:

Post »

Jeśli woda będzie stała w glebie, to stworzy się środowisko beztlenowe, wszystko zacznie tam gnić. Kermazyt jest praktycznie obojętny biochemicznie, i przy okazji bardzo poprawia stosunki powietrzno-wodne w glebie.
jps33
---

Post »

Jeśli woda będzie stała to i keramzyt nie pomoże. Zastosowanie go w wierzchniej warstwie gleby rozumiem, ale na spód? Nasyp keramzytu do szklanki, na to ziemi i zalej wodą i pomyśl w jaki sposób keramzyt poprawi stosunki powietrzno-wodne.
KamilT
100p
100p
Kontakt:

Post »

Proponuje trochę poczytać o tym w jakim celu i jak wykonuje się drenaż np. w dużych donicach w zieleni miejskiej. Kiedy nadmiar wody spłynie grawitacyjnie w dół - zamiast tworzenia się tam środowiska beztlenowego, woda po prostu będzie stała w przestworach pomiędzy kulkami keramzytu.

Nie wiem natomiast jakie są zalety keramzytu na powierzchni...? chyba, że chodzi tylko o estetykę lub ograniczenie zachwaszczenia.
jps33
---

Post »

W donicach to nie w gruncie.
Po drugie drenaż w donicach jedynie zmniejsza pojemność donicy, strefa podłoża nasączona woda się podnosi i jej wilgotność jest taka sama jak na dnie donicy bez drenażu. Proponuję poczytać o bzdurach i błędach popełnianych w ogrodnictwie.
Nie wiem kto stosuje kreamzyt na powierzchni. Może jako ozdobę. Mieszanie go natomiast z wierzchną warstwa podłoża powoduje szybszy odpływ wody ze strefy szyjki korzeniowej u roślin wrażliwych na wilgoć w tejże strefie.
KamilT
100p
100p
Kontakt:

Post »

tak się składa, że tematem mojej pracy inż były podłoża ogrodnicze, a w badaniach wykorzystywany był keramzyt jako warstwa drenażowa. Tak...czytałem o tym, myślę, że zapoznałem się w większością mądrych książek i artykułów dotyczących podłoży ogrodniczych i zapewniam - warto zastosować keramzyt. Nie ma co się nad tym długo rozwodzić w tym miejscu. Pozdrawiam
jps33
---

Post »

jako mieszankę w podłożu tak. jako drenaż bzdura.
źródło moich informacji to zagraniczne publikacje naukowe
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
KamilT
100p
100p
Kontakt:

Post »

jps33 pisze:jako mieszankę w podłożu tak. jako drenaż bzdura.
źródło moich informacji to zagraniczne publikacje naukowe
dobrze, nie mam zamiaru się sprzeczać ale wydaje mi się, że każdy z nas uznaje inną szkołę ogrodnictwa...być może jesteś z tych, którzy zakładają trawnik na czarnoziemach itp itd.

Ja natomiast mam wiele źródeł informacji i dla ścisłości - też są to zagraniczne publikacje i wszystkie są zgodne z tym co napisałem powyżej.

Proponuje poczytać o relacjach Faza stała : Woda : Powietrze [dla ułatwienia dodam, że idealnie jest 2:1:1]
jps33
---

Post »

Każdy robi jak mu pasuje. Swoją opinię wyrażam też z doświadczenia
koalak
50p
50p
Od: 11 wrz 2013, o 18:19

Tuja Szmaragd problem w uprawie

Post »

Słuchajcie, weźcie proszę Was zerknijcie na zdjęcia moich tuj. Sadzone 2 lata temu jako sadzonki, obecnie mają po ok 30-40cm. Niestety część z nich nie formuje się w typowy dla odmiany sposób, gałązki przewieszają się, są luźne, jakby dziczały. Część tuj rośnie za orzechami laskowymi więc podejrzewam, że mneijsza ilość słońca może wpływać na formę negatywnie. ale co z tymi, które słońca mają pod dostatkiem a mimo to, nie nabierają stożkowej formy? Czy takie małe sadzonki powinny być odpowidnio kształtowane, podcinane? Szukałem informacji i na tym forum, i na innych portalach ale nic satysfakcjonującego nie znalazłem. Miał ktoś z Was podobny problem?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”