Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
- aniag78
- 200p
- Od: 7 sie 2013, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przepisy na potrawy z dyni
Wątek zaznaczam, szykuje się lektura do kawy! Dyń w tym roku zatrzęsienie, a ja na złość nie wiedziałam co z nich zrobić. Cóż, teraz już będę wiedzieć
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
-
- 10p - Początkujący
- Od: 19 lis 2014, o 22:31
Witam pyszne te przepisy. Mnie najbardziej smakuje dynia hokkkaido,pieczona z oliwą z oliwek,solą i czosnkiem
- Ewa_tuli
- Od: 16 sty 2012, o 22:03
Muszę wypróbować przepis na mufinki...może nawet dzisiaj
Wiele rzeczy robiłam z dyni, ale najbardziej lubię zupę dyniową (najpierw niecałą minutę smażymy przyprawy: imbir w proszku, kurkumę i gałkę muszkatołową, potem dodajemy dynię i ziemniaki pokrojone w kostki, smażymy aż zmiękną, na drugiej patelni smazymy dużą cebulę, wrzucamy wszystko do garnka, zalewamy bulionem, podajemy z prażonymi pestkami i orzechami). Druga ulubiona potrawa to warzywa pieczone (dynia, ziemniaki, cebula, marchew, seler), z oliwą, szałwią, tymiankiem i czosnkiem. Już się nie mogę doczekać sezonu na dynie!
- nowapasja
- 1000p
- Od: 28 sty 2011, o 10:25
Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Ja miałam z 2 krzaków chyba ze 6 dyń (pamiętam że byłam zaskoczona, że się tak udały). Uważam, że na zupę się nadaje (nam smakowała) bo nie robimy zup słodkich tylko ze śmietanką kwaśną i smażonym boczkiem (właśnie wczoraj taką poczyniłam ) tylko tak jak pisałam, trzeba odlać soku przed blenderowaniem. My jednak takiej dużej nie mogliśmy zagospodarować (tylko jemy zupkę i pieczoną).
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Nie miałem kłopotu,starłem i włożyłem w słoiki.Nadmiar soku można odparować w ciągu kilku minut na patelni.
- nowapasja
- 1000p
- Od: 28 sty 2011, o 10:25
kaLo do czego używasz taką startą ze słoika? Pasteryzujesz te słoiki?
Dzięki za bezcenne informację . Posadzimy w takim razie dwie Muscat de Provence.
Nowapasja my wrzucamy różna jarzyny do słoików coś ala leczo. potem jakaś kiełbaska czy mięsko do gotowca i palce lizać. Jeśli tej będzie za dużo to też tak wyląduje.
A ja Wam pokażę naszą kabochę jak ją przekroimy. Fajna nieduża płaska dynia, kroimy ją w poprzek i nadziewamy. tylko przedtem nakłuwamy ją w środku, szpikujemy różnościami i trochę macerujemy żeby taka słodka nie była.
Nowapasja my wrzucamy różna jarzyny do słoików coś ala leczo. potem jakaś kiełbaska czy mięsko do gotowca i palce lizać. Jeśli tej będzie za dużo to też tak wyląduje.
A ja Wam pokażę naszą kabochę jak ją przekroimy. Fajna nieduża płaska dynia, kroimy ją w poprzek i nadziewamy. tylko przedtem nakłuwamy ją w środku, szpikujemy różnościami i trochę macerujemy żeby taka słodka nie była.
-
Słoiki są pasteryzowane.Jak pisałem ,można odparować na szerokiej patelni i zrobić zupę.Można dodać jajko,mąkę i zrobić racuszki albo placek.To,że jest soczysta nie przeszkadza,po prostu dodaję mniej innych płynów.
Raz pasteryzujesz,czy dwa razy jak mięso.Mnie kiedyś raz pasteryzowane słoiki z dynia wszystkie się otworzyły i teraz pasteryzuję drugi raz po 24 godzinach.Zupa z takiej dyni jest świetna z dodatkiem imbiru i mleka kokosowego.
-
Raz,przez 30 minut (czas bulgotania).