Lawenda ,ogólnie(2015-...) Cz.3

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sie 2009, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Lawenda - Lavandula część 2

Post »

Posiałam w lutym lawendę i wzeszła mi jedna sztuka :D Czy doniczkę z tą jedną i resztą mogę wynieść na balkon? I tak już nie mam nadziei na więcej, a na parapetach ciasno.
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 15:01
Kontakt:

Post »

ipako, zdecydowanie łatwiej ukorzenić niż wysiać. Ja z sadzonek mam prawie 100% udanych nowych roślinek (jedna wypadła w zimie) - ścinam gałązki bez pąka kwiatowego, obrywam dolne listki i do ziemi. Dwa lata temu wsadziłam w ukorzeniacz i do małych doniczek, a w ubiegłym roku nie miałam ukorzeniacza, więc po prostu do ziemi (początkowo w doniczkę, potem jesienią do gruntu). Niedawno sprawdzałam, poza tą jedną pozostałe przezimowały. Naprawdę warto!
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Od: 6 maja 2014, o 12:36
Kontakt:

Post »

Witam w wątku.Uwielbiam lawendę i wszystkie kosmetyki z jej udziałem.Niestety u mnie nie rośnie najlepiej pomimo że od południa i pod ścianą domu.Myślę że ziemia jest tam jednak zbyt piaszczysta i być może zbyt szybko się wysusza czyli za bardzo przepuszczalna...W minonym roku posadziłem 5 sztuk i zobaczę czy coś zostanie na ten rok... ;:218
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lawendy lubia glebę zasadową i zawsze na wiosnę podsypuję im troche dolomitu. Spróbuj dokarmic swioje
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Jakiś pechowy tydzień dla moich lawend ;:145. Dwa dni temu te, które skiełkowały mi z nasionek upiekły się na parapecie (nie było mnie cały dzień i słońce je wykończyło), a dziś podczas przycinania tych prowadzonych na pniu zauważyłam, ze jedna ledwo stoi i okazało się, ze coś ją podgryzło :evil: :evil:.
olekk40
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 mar 2015, o 08:32

Post »

Ja własnie wsadziłem do gruntu moje lawendziskaaaaa.juz sa na zewnątrz.Bedzie dobrze.
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

Z tegorocznego siewu? Moje jeszcze malutkie i chyba bym się nie odważyła wysadzić je już do gruntu.
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
cuxia
200p
200p
Od: 7 maja 2012, o 12:42

Post »

Witam serdecznie w brzydki i deszczowy poranek!

Moje dwie lawendy chyba bardzo cierpią.. Kupione w zeszłym roku, cos tam kwitły i ja "genialna" postanowiłam na zime je maksymalnie skrócić, ocdzywiście nie czytając jak się to robi i w ogóle.. Obcięłam krótko, nawet zdrewniałe pędy.I popełniłam takie oto coś:

Obrazek

Obrazek

czy jest szansa, że katowane przeze mnie rośliny przeżyją?, że zakwitną w tym roku? Czy dać je na stracenie i zwyczajnie kupić nowe?
Z góry dziękuje za pomoc!
Pozdrawiam, Kamila :)
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widać zdrowe odrosty. Wytnij wszystko co suche i dbaj o to żeby miała umiarkowanie wilgotną glebę. Opryskaj środkiem grzybójczym.

Nie dopuść żeby kwitły w tym roku. Niech się spokojnie zagęszczą.
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 15:01
Kontakt:

Post »

Ja tam bym na razie nic nie cięła, bo z tego suchego może jeszcze coś odbić. A ona nie ma za mokro?
dorra
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 cze 2014, o 11:20

Post »

Zgodnie z sugestiami od Was, przycięłam lawendę zasianą w zeszłym roku i pięknie się już rozkrzewia :) Na balkonie, no i na działce też pięknie wygląda :)
Awatar użytkownika
Ondine
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 7 kwie 2015, o 21:49

Post »

Kiedyś o dziwo nie przepadałam za lawendą, a teraz to jedna z moich ulubionych roślin. Pięknie wygląda w ogródku czy na balkonie, a dodatkowo plotę z niej wianki, gałązki zebrane w bukiety wieszam w różnych miejscach domu. Moje ostatnie odkrycie to cukier lawendowy. Przesypuję cukier warstwą lawendy i tak kilka razy, odstawiam słoik w ciemne miejsce na kilka tygodni, potem przesiewam i ciesze się cukrem o pięknym aromacie, sprawdza się w w słodkich wypiekach. Mam zamiar wypróbować lawendę w kosmetykach - zrobić sobie tonik. A wy jak wykorzystujecie swoją lawendę?
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sie 2009, o 10:43

Post »

Mam konkretne pytanie. Czy kupić sadzonki lawendy od ogrodnika na all czy "gotowca" z pąkami z dyskontu?
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”