Miałam na działce wsadzonych ok. 60 sztuk lilii.Rosły na tym miejscu od 2 lat. Do dziś nic nie wychodzi. Czy to możliwe żeby wszystkie wyginęły ?
Alicja
Alicja ,moje lilie siedzą po 3 szt w wiadrach zakopanych w ziemi, z tego samego wiaderka jedna wychodzi a 2 siedzą, albo odwrotnie. Jak są w tym samym miejscu 2 lata to się ładnie zakorzeniły, chyba że masz norniczki, które bardzo lubią lilie.
Jak będziesz sprawdzać to uważaj bo można złamać kiełki, musisz dokładnie wiedzieć gdzie siedzą lilie.
Delikatnie odkopać i sprawdzić, przy obecnej temperaturze w przeciągu kilku dni kły będą się pokazywać na potęgę.
A tu cebulki przybyszowe sadzone miesiąc temu
Kochani mam pytanie. Kupiłam na wyprzedaży mix lilii znacznie już wybiegniętych... generalnie ponad połowa, oprócz dwóch złamanych, ma pąki kwiatowe na wierzchu przy wysokości lilii ok. 5 cm, no i oczywiście białe są... Wsadziłam wszystkie do doniczek ponieważ najpierw chcę zobaczyć jakie będą kolory. Czy jest szansa, że te pąki normalnie się wybarwią i otworzą? stoją na parapecie w wykuszu południowo-zachodnie okno. Te które nie miały pędu wystawiałam na taras, ale nie wiem czy to nie za wcześnie? Pogoda na ten tydzień bez przymrozków.
Magda
Ja w tamtym roku kupiłam jak Ty,będą chorowały bo albo były zaparzone albo zmarznięte. Mogły też mieć przygnieciony stożek wzrostu albo to są jesienne cebulki źle przechowywane. W tym roku możesz nie mieć pociechy z tych lilii ale na drugi rok będą normalne. Sadź je do gleby. Moje są już na wierzchu i widzę że są zdrowiutkie będą kwitły normalnie
Witam, parę dni temu był u mnie przymrozek, lilie, które wystawiły kły tak na ok. 5 cm przemarzły z wierzchu, czy jest szansa na kwiaty?
To mój 2 rok z liliami, w zeszłym roku ominęły je przymrozki.
Prouder co to znaczy przemarzły , całkiem zbrązowiały, oklapły, zczarniały? ile tego mrozu było? lilie tak szybko się nie poddają.Jak miały 5 cm to może ten mróz nie dostał się do pędu.Obserwuj za kilka dni zobaczysz czy rosną