Maliny - uprawa, nawożenie cięcie cz.2
Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 2
andrula a widać pąki? powinny się już zielenić.
A obornik - wrzucasz do połowy jakiegoś sporego pojemnika i zalewasz wodą tak żeby go zamoczyć - nie do pełna. Tak ma fermentować, teraz robi się ciepło to szybko pójdzie. Jak poczujesz specyficzny smród to dolewasz wody do pełnego pojemnika i porządnie mieszasz. Na konewkę wody (ok 10 l wody) dajesz 1 litr brei.
Więcej niż 2 razy w sezonie nie powinieneś podlewać.
A obornik - wrzucasz do połowy jakiegoś sporego pojemnika i zalewasz wodą tak żeby go zamoczyć - nie do pełna. Tak ma fermentować, teraz robi się ciepło to szybko pójdzie. Jak poczujesz specyficzny smród to dolewasz wody do pełnego pojemnika i porządnie mieszasz. Na konewkę wody (ok 10 l wody) dajesz 1 litr brei.
Więcej niż 2 razy w sezonie nie powinieneś podlewać.
pąków na razie nie widać posadziłam jakieś 3-4 tyg temu ja mam taki sam żur cco spłynął z pod pryzmy z obornikiem - wodnisty i nie wiem w jakie proporcji to to zrobić i ile dać na szt
To przyjmij, że gnojowica jest bardziej stężona i użyj 50-60% obornika. Czyli na 10 l wody daj ok. pół litra brei. Jeśli masz posadzone w 2 rzędach to ja lałbym w międzyrzędzie w środek wzdłuż jak leci. Jak przyjmiesz max 0,3 l roztworu na krzew no to 1 konewką powinnaś objechać. Ziemia powinna być mokra przed podlaniem.
Przygotowałaś jakoś ziemię przed sadzeniem?
Przygotowałaś jakoś ziemię przed sadzeniem?
Poprawka dzisiaj zaglądnęłam i maliny już odbijają Uff...Ziemia pod maliny była zaorana i zabronowana. Przed posadzeniem wygładziłam grabkami.Niczym nie było nawożone. Sadziłam na głębokości jakichś 15 cm. Wcześniej rosły ziemniaki. Maliny mam w 2 rzędach. Odstęp między malinami jakieś 50 cm między rzędami około 1,20 m czytając forum widzę że odstępy chyba za małe zrobiłam No ale grunt że na jesień może już pierwsze malinki będą - dzieciaki będą szczęśliwe. Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki. Dziękuje za odpowiedź.
A czy maliny Polana sadzone jesienią i niczym nie nawożone można teraz podsypać Florovitem do truskawek?? Na opakowaniu jest napisane,że nadaje się również do malin.Czy lepsza Azofoska??
Pozdrawiam Ewa
Ewao4 moim zdaniem najlepsze byłoby teraz podlanie 0,5% roztworem saletrzaka. Potrzebny jest nawóz azotowy na start, potem można dawać wieloskładnikowy z większą dawką potasu/fosforu a mniejszą azotu. Podobno jednak najlepszy jest późniejszej fazie hydrocomplex
andrula no to lej tak jak ci napisałem. Nie przekraczaj stężenia, lepiej 2-3 razy podlej dawką którą ci podałem niż jeden raz mocną. Powodzenia
andrula no to lej tak jak ci napisałem. Nie przekraczaj stężenia, lepiej 2-3 razy podlej dawką którą ci podałem niż jeden raz mocną. Powodzenia
czyli kupić saletrę i rozrobić w wodzie??
Pozdrawiam Ewa
Ewao4 nie saletrę tylko saletrzak, możesz go wykorzystać praktycznie do wszystkiego na start, oprócz azotu ma trochę wapnia i magnezu. Lejesz max 0,5 litra na krzew (optymalnie ok. 0,3 l/krzew) najlepiej ciurkiem w międzyrzędzie - przelicz na konewki. Tu link jak liczyć % roztworu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p4071568
Więc aby otrzymać 0,5 procentowy roztwór muszę 5 ml rozrobić w litrze wody??
Pozdrawiam Ewa
W gramach - 50 gram na 10 litrów wody (ok. konewka). Po prostu wsyp do konewki z wodą i dobrze wymieszaj.
ok,w gramach...no tak...dzięki i pozdrawiam
Pozdrawiam Ewa
Malinki podlałam najpierw wodą a potem zlałam gnojówką z wodą - dałam 0,75 l na jakieś 13 l wody - konewka ma jakieś 14 l dlatego zwiększyłam nieco dawkę. Na dwa rzędy w san raz starczyło. Mam nadzieję że jesienią będą już malinki Dziękuje za porady pelikano
A jeśli rząd tylko jeden to czy można podlać pod krzewy lub pomiędzy nimi/co 40 cm sadzone i czy tak nie popali??
Pozdrawiam Ewa