Hortensja( Hydrangea )- rozmnażanie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Hortensja - rozmnażanie i barwienie

Post »

Obrazek 'limelight' wsadzone do ziemi 19 marca, jeśli ma korzonki to maluteńkie że ich nie widać przez pierścień. Gałązki siedzą prawie do połowy w ziemi (mieszanka ogrodowej i do wysiewu), przelana była raz przy wsadzaniu gałązek (co kilka dni jest delikatnie moczona wodą z wodą utlenioną, mimo to zauważyłam na jednym patyczku pleśń która w połowie ustąpiła po zaprzestaniu podlewania zwykłą wodą). Pojemniczek stoi na zachodnim oknie, nakryty niechlujnie woreczkiem foliowym aby nie miało racji zaparować.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
natalia88q
50p
50p
Od: 30 mar 2015, o 16:01

Post »

natalia88q posadź ogrodówkę do ziemi po połowie maja, ale do tego czasu aklimatyzuj ją - w cieplejsze dni (temp powyżej 10-14 stopni) wystawiaj na zewnątrz (nie do słońca!, raczej w cieniu) i chowaj na noc do domu. Pozwoli to hortensji nie tylko zaadoptować się do warunków zewnętrznych, ale także zapobiegnie chorobom grzybiczym. Nie podobają mi się ostatnie listki na 2 pędach - pożółkłe i końcówki jakby zaschnięte. Może trzeba by spryskać czymś przeciwgrzybiczym. I usunąć folię z doniczek. Straciłam 2 hortensje przechowywane w warunkach garażowych właśnie z powodu chorób grzybowych i zbyt małego ruchu powietrza i dlatego jestem nieco przewrażliwona ;:14 :wink: .[/quote]

To efekt zdjęcia w rzeczywistości jest pięknie zielona:) ale martwi mnie druga mała ale kwitnąca już hortensja ;:218
W dzień jak nie pada inie wieje wystawiam ją na dwor a wieczorem chowam do garażu ale zauważyłam że przesychają jej liscie ;:223 choć ziemia jest wilgotna... Może zasilić ja nawozem (uniwersalnym)??
Zapraszam do mojego miejsca na ziemi:))

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=85629" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
affa
100p
100p
Od: 19 lip 2009, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie dawaj jej nawozu. Przyczyną może być za duża wilgotność gleby - piszesz, że jest mała, więc słabiej rozwinięty system korzeniowy oraz mniejsza powierzchnia parowania nie jest w stanie "przerobić" nadmiaru wody. Korzenie mogą podduszać się w stale wilgotnej glebie i gnić.
Pisząc o pożółkłych liściach i zasychających końcówkach miałam na myśli te
Obrazek

Przesuszyłabym trochę i może rozluźniłabym nieco podłoże. Oprysk przeciwgrzybiczy nie zaszkodzi
Pozdrawiam. Anna
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Post »

W lutym pocięłam trochę patyczków bukietówek i kilka włożyłam do doniczek z ziemią ,a kilka do słoików z wodą.W niedługim czasie zaczęła mi się ślimaczyć woda,więc wymieniłam,a po kilku dniach odlałam ją i wsypałam do słoika ziemię.I to była bardzo dobra decyzja-patyczki w doniczkach,chociaż wypuściły listki, to po pewnym czasie zmarniały i do wyrzucenia,a te w słoikach z ziemią mają ładnie przerośnięte korzonki,czyli rosną.
Halina
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zauważyłam teraz, że z miejsc gdzie były ścięte gałązki które ukorzeniam leci sok w dużych ilościach, czy to samo wyschnie czy muszę coś z tym zrobić :? (z ziemi wyrastają młodziutkie pędy, drugi krzaczek jeszcze w letargu i brak oznak nowych pędów).
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

halina522 - Halinko patyczki do ukorzenienia masz w słoiczkach w ziemi ???
I masz efekty ;:131 dziwne bo jak ziemia oddycha ...

Ginka czasami tak się zdarza i pewnie zależy to także od odmiany.
Zasmarowywanie tak dużej ilości pędów to zmudna praca, natura sama sobie z tym poradzi ale mam nadzieje ,że nad górnym oczkiem zostawiałaś odpowiednią długość po to aby to oczko nie zaschło.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

christinkrysia niestety to nie ja jestem sprawcą tego przestępstwa, tylko babcia która cięła jak popadło, sprawdzę jutro jak daleko jest ucięte od miejsca w którym mogą wypuścić pączki ( pędów jest dosłownie kilka 3 lub 4, są grubości mniejszej od małego palca bo reszta jest cieńsza, odmiana 'limelight').
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu,ziemia oddycha też powierzchnią.Załączam niezbyt wyraźne zdjęcia,ale jest późny wieczór,a bardzo chcę pokazać moje rosnące patyczki. Obrazek Obrazek.Na tym drugim zdjęciu te białe żyłki to jej korzonki.
Halina
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p
Od: 17 lut 2012, o 21:43

Post »

Moje ukorzeniające się hortensje, będące jeszcze w wodzie, wypuściły pąki kwiatowe :shock:
I co mam teraz z tym zrobić? Oberwać je?
Awatar użytkownika
natalia88q
50p
50p
Od: 30 mar 2015, o 16:01

Post »

;:7
Co moge zrobić z moją fioletową hortensją? robią jej sie suche liście choć ma stale wilgotne podłoże ;:145

Obrazek
Zapraszam do mojego miejsca na ziemi:))

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=85629" onclick="window.open(this.href);return false;
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16

Post »

Kupiłam w ubiegłym roku w biedronce prawie taką samą, ale niebieską. Wsadziłam do ogrodu. W czerwcu straciła kolor z niebieskiego na różowy. Potem nawet wypuściła nowe kwiaty i pędy, ale w zimy nie przeżyła. Szkoda 19,90 zł.
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aby utrzymać kolor niebieski trzeba silnie zakwaszać podłoże do pH 4,5-5,5.Preparatem używanym jest ałun potasowo-glinowy.
Halina
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie. Nie chcę zapeszać ale może uda mi się ukorzenić patyki - Early Sensation i Sanday Fraise. Marzę bynajmniej o jednym patyku bo wszystko pozostałe pousychało lub poślimaczyło się a miałam kilka odmian z dwóch źródeł ;:145 . Patyczki mają korzonki kilkumilimetrowe więc jeszcze nie chwalę dnia ... no ale jest nadzieja. Trzymajcie kciuki :wink: . Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”