Wiśnie - jakie odmiany polecacie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wiśnie - jakie odmiany wiśni i pomoc w ich doborze
Może uschnąć.Jak nie przytniesz,to będziemy robić zakłady,czy da radę.
Ja się właśnie zastanawiałam nad tymi wiśniami z biedronki - czy uważacie, że jest sens kupować takie drzewka? Mi się wydaje, że takie przetrzymywane tyle czasu nie wiadomo gdzie mogą po prostu nie przetrwać?? Jakie wasze zdanie na ten temat? I czy cena 13zl to jest dobra cena za taki krzaczek?
czyli wszystkie pędy przyciąć zostawiając 2-3 pąki??tak mi szkoda ale mus to mus
Pozdrawiam Ewa
Ewa nie wypowiadam się o cięciu, ale wg mnie ważny palik/paliki. Wyobraź sobie jak rosną korzenie - tworzą się włośnikowe i jak drzewo się poruszy to te włośnikowe są ciągle urywane. Moim zdaniem konieczna i podstawowa jest porządna stabilizacja pnia nowo posadzonego drzewka. Czyli najpierw wbijasz paliki potem sadzisz drzewko.
Mi chyba przyjdzie zrobić na odwrót,drzewko posadzone a palika jeszcze nie ma
Pozdrawiam Ewa
To daj chociaż cokolwiek tymczasowego, żeby potem w to samo miejsce wbić, inaczej przecież zniszczysz korzenie.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Ewo poczytaj stronę wcześniej.Będziesz wiedziała ,co robić przez pierwsze dwa lata.Nie żałuj kilku kwiatków,bo osłabione drzewko i tak nie wykarmi owoców, a odbije się to na jego kondycji. .
Mam nadzieję,że nikogo nie urażę ,przytaczając sentencję mojego dziadka :szkoda to jest wtedy,gdy krowa na....a do studni,bo ani g..,ani wody.Jakież to życiowe !
Mam nadzieję,że nikogo nie urażę ,przytaczając sentencję mojego dziadka :szkoda to jest wtedy,gdy krowa na....a do studni,bo ani g..,ani wody.Jakież to życiowe !
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
O kurcze, ja też wczoraj posadziłam wiśnie. Ale nie obcinalam jej nic. Miala mało gałązek, sadzonka ma jakieś 80 cm wysokości.
Nie ma ważniejszego przycinania drzewek niż przycięcie po posadzeniu ! Wykopując drzewko zredukowaliśmy jego korzenie o 30- 50 % zwłaszcza te najdrobniejsze - a część nadziemną zachowało zazwyczaj w 100 % , zatem gdy ruszy wegetacja pąki kwiatowe i liściowe "zażądają" od zredukowanych korzeni - wody,soli mineralnych i cukrów- a te po prosu nie są w stanie ich dostarczyć w ilości potrzebnej do pełnego ich rozwoju no i drzewko po pewnym czasie częściowo lub całkowicie usycha lub zatrzymuje się w rozwoju... także radzę przyciąć bo będzie źle.
Pozdrawiam Józef
-
- 200p
- Od: 3 paź 2012, o 22:04
- Kontakt:
Czy ktoś ma lub konsumował owoce odmiany Czudo Wisznia? Podobno są rewelacyjne i ogromne -około 9 g.
Dereń jadalny(cornus mas)
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rzepka Wiśnie tak się przycina. Kolega Joze1802 zrobił to książkowo.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa