Kompost cz.1
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kompost
mkgrr są różne rady i porady ale mi wylewka odpowiada
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziś syn przerzucił kompost z ubiegłego roku - miały w nim gniazdo myszy polne (z czarną pręgą na grzbiecie), pięknie wypasione na odpadkach kuchennych.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
Jesienią spakowałam w plastikowe, podziurawione worki pocięte liście. Teraz macałam po wierzchu te worki i mam wrażenie, że są takie jak jesienią. Spróbuję jutro zajrzeć do środka. Zastanawiam się, czy jeśli nic tam się nie dzieje, wyrzucić je do kompostownika, czy trzymać jeszcze.
Proszę o radę.
Proszę o radę.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Ja zwykle dosypuje jesienią do liści nieco saletry amonowej. Moim zdaniem sa na tyle "gotowe" że mozna je dac na kompost
- gatita
- 500p
- Od: 15 kwie 2011, o 10:16
- Kontakt:
Przybiegłam z prośba o poradę .
Miałam plastikowy kompostownik, taki czarny stożkowaty, po 2 latach się rozpadł.... Czy kupić metalowy ażurowy z siatki czy lepiej zrobić samemu z desek ? Trochę się obawiam, że w tym ażurowym kompost będzie za szybko wsychał ?
Miałam plastikowy kompostownik, taki czarny stożkowaty, po 2 latach się rozpadł.... Czy kupić metalowy ażurowy z siatki czy lepiej zrobić samemu z desek ? Trochę się obawiam, że w tym ażurowym kompost będzie za szybko wsychał ?
-
- 200p
- Od: 9 lut 2015, o 15:26
Kompost trzeba podlewać, żeby nie wysechł. To jedna z zasad udanego kompostu.
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
mkgrr, właśnie miałam napisać to samo.
Ponieważ przez dwa lata zajmowałam się ogrodem, więc balkon (25 km dalej) był traktowany po macoszemu. Jesienią nie wyrzuciłam pelargonii, tylko oberwałam i włożyłam do dużej donicy. I tak sobie wszystko stało przez rok, może wpadło trochę deszczu, ale tylko wtedy, gdy bardzo zacinał, bo donica była pod oknem i daszkiem. A wiosną tego roku odkryłam w donicy wspaniały kompost, taki milutki w dotyku, wręcz aksamitny. Zostało w nim kilka nie całkiem rozłożonych grubszych łodyg.
Czyli nie zatopmy natury, ona sama wie co robić.
Ponieważ przez dwa lata zajmowałam się ogrodem, więc balkon (25 km dalej) był traktowany po macoszemu. Jesienią nie wyrzuciłam pelargonii, tylko oberwałam i włożyłam do dużej donicy. I tak sobie wszystko stało przez rok, może wpadło trochę deszczu, ale tylko wtedy, gdy bardzo zacinał, bo donica była pod oknem i daszkiem. A wiosną tego roku odkryłam w donicy wspaniały kompost, taki milutki w dotyku, wręcz aksamitny. Zostało w nim kilka nie całkiem rozłożonych grubszych łodyg.
Czyli nie zatopmy natury, ona sama wie co robić.
-
- 200p
- Od: 19 mar 2013, o 16:19
Powiększam rabatę z kwiatami i zastanawiam się czy na kompost nadaje się darń zebrana z wierzchu.Mam naturalne podłoże bo to działka rekreacyjna pod spodem sam piach bo to w zasadzie żwirownia.
Ta darń jest mocno zbita,mocno ukorzeniona.
Ta darń jest mocno zbita,mocno ukorzeniona.
- JAWiktor
- 100p
- Od: 21 mar 2013, o 11:17
Dawałem darń na kompost akurat też przy powiększaniu rabaty - "zielonym do dołu"
Nie wrzucałem tylko byle jak ale ładnie, warstwami rozłożyłem. Pięknie się to wszystko rozłożyło.
Mam kompostownik z tworzywa, taki marketowy ale swoje zadanie spełnia.
Nie wrzucałem tylko byle jak ale ładnie, warstwami rozłożyłem. Pięknie się to wszystko rozłożyło.
Mam kompostownik z tworzywa, taki marketowy ale swoje zadanie spełnia.
Michał
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 26 mar 2015, o 23:22
- Kontakt:
Witam,
czy jest sens robienia kompostu z samych odpadów kuchennych? Tzn. chleb, obierki, skorupki jajek. do niczego innego nie mam dostępu, może liście w małych ilościach. Wszystko to w plastikowym ponawiercanym pojemniku który mam zamiar czasem obracać.
Obawiam się zapachu latem, po 2 tygodniach widzę że resztki chleba są całe zielone od pleśni a reszta wygląda tak jak wyglądała.
Mogę kupić przyspieszacz do kompostu w sklepie i to chyba tyle.
Nie wiem czy dobrze zrobiłem zaczynając zabawę z kompostem, obawiam się tego zapachu i reakcji sąsiadów...
czy jest sens robienia kompostu z samych odpadów kuchennych? Tzn. chleb, obierki, skorupki jajek. do niczego innego nie mam dostępu, może liście w małych ilościach. Wszystko to w plastikowym ponawiercanym pojemniku który mam zamiar czasem obracać.
Obawiam się zapachu latem, po 2 tygodniach widzę że resztki chleba są całe zielone od pleśni a reszta wygląda tak jak wyglądała.
Mogę kupić przyspieszacz do kompostu w sklepie i to chyba tyle.
Nie wiem czy dobrze zrobiłem zaczynając zabawę z kompostem, obawiam się tego zapachu i reakcji sąsiadów...
- JAWiktor
- 100p
- Od: 21 mar 2013, o 11:17
Dobrze zrobiony kompost nigdy nie ma przykrego zapachu.
W Twoim przypadku zainteresuj się tzw. EM-ami czyt. efektywne mikroorganizmy.
W sieci możesz kupić specjalne wiaderka do kompostowania odpadków albo na wzór zrobić samemu podobne.
Na forum znajdziesz informacje o tych organizmach i zastosowaniach, w googlach również.
W Twoim przypadku zainteresuj się tzw. EM-ami czyt. efektywne mikroorganizmy.
W sieci możesz kupić specjalne wiaderka do kompostowania odpadków albo na wzór zrobić samemu podobne.
Na forum znajdziesz informacje o tych organizmach i zastosowaniach, w googlach również.
Michał