Co roku ta sama dyskusja! Jasne, że można w donicach podpędzić! Tylko, czy jest sens? Taką urośniętą można dopiero wsadzić do gruntu po 15 maja. A same karpy ok 20-25 kwietnia.
Po wysadzeniu z donic dalie są w lekkim szoku i dochodzą do siebie dopiero po ok 2 tygodniach. Często takie z donic są lekko wybiegnięte i łamliwe. Ja wsadzam do donic tylko zagrożone wyschnięciem karpy. W tym roku mam jedną
No, ja z donicami tylko raz miałam do czynienia i ostatni ,dlatego ,że albo ja nie potrafię ,albo ..........., nie wiem co źle zrobiłam bo mi w donicach nie zakwitły .
Witaj ADEK 13!
Jak na pierwszy raz to karpy dalii masz znakomite i jaki duże! Śmiało możesz je podzielić, lecz z tego co widzę i piszesz to już masz w ziemi.Ja chcę zacząć sadzić karpy po 15-tym kwietnia!
Witam. Myślałem nad tym czy je podzielić ale nie miałbym dla nich miejsca. Przyrost karp to zasługa ziemi kompostowej + podlewanie tylko i wyłącznie deszczówką. Jak widać to im służy
Witam. Ja też nie wiem czy już mogę wsadzić dalie do ziemi. Póki co nadal zalegają w piwnicy.
W Gdańsku pogoda płata figle. W weekend grad padał. Sama nie wiem czy czekać już.
Ja ze swoimi poczekam jeszcze około 2 tygodnie kiedyś posadziłam dość wcześnie ładnie wzeszły a w połowie maja dopadły je przymrozki mam nauczkę że nie ma co się spieszyć.
Witam, mam pytanie odnośnie przechowywania karp. Zakupiłam kilkanaście odmian na giełdzie, wszystkie pakowane w foliowe woreczki z dziurami, w środku z ziemią i trocinami. Przeleżały na balkonie (zabudowanym, ok 5-10C więcej niż na zewnątrz) noc jednak zauważyłam że zaparowały w środku, pootwierałam więc paczuszki, wywinęłam brzegi żeby odkryć korzenie jak najbardziej i poukładałam w skrzynce. Czy mogą doczekać tak końca kwietnia? Dzisiaj rano na balkonie było 15C, nie wiem czy to nie za ciepło, ponieważ pisaliście, że karpy powinno przechowywać się w temp 3-8C...Piwnicę też mam dość ciepłą, więc odpada. Może powinnam uchylać okna na balkonie, żeby obniżyć temperaturę? Z góry dziękuję za wszelkie rady