Wanilia/vanilla - uprawa
- bartosz les
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wanilia czy to możliwe?
A czy zdarza się że wanilia kwitnie w domu?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 sty 2014, o 21:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cześć, tak się zastanawiam, czy możliwe jest kupno wanilii za taką cenę?? 10zł?? Storczyki przecież są drogie. W tamtym roku były ładne roślinki wanilii w Sosnowcu w Leroy, ale cena... hmm daleka od 10zł! Myślałam, że może po jakimś czasie załapę się na przecenę, ale nic z tego - rozeszły się jak ciepłe bułeczki
Witam,
W taki sposób robi się sadzonki ,więc... są szanse ,ze urośnie.
Większe bywają również....cena wówczas oscyluje od 16 zł.....
Szkoda,ze pytający i czytający nie skorzystają z przeszukiwarki w dziale.
Wanilia jest omawiana bo jest w kolekcjach.
Przytoczę choćby mój przykład....T U T A J
lub T A M
I proszę zapamiętać.....w warunkach domowych nie zakwitnie ;nie ma się co łudzić..
-a, odpowiadać można wtedy ... gdy ma się doświadczenie z tymi roślinami a nie "wiedzę "z zasłyszenia ,czy z mało wiarygodnych opisów.
We własnej uprawie kierujemy się wskazaniami arkuszy uprawy opracowanych dla storczykarzy.
Dla kwitnienia wanilii..potrzebne są warunki zbliżone do naturalnych z krajów ich uprawy .Niestety, takich nie jesteśmy w stanie zapewnić.
Incydentalne zakwitania mają miejsce w ogrodach botanicznych .Sadzonki pozyskane z tych storczyków być może mają większą szansę na zakwitanie.
Niezależnie od tych uwag o kwitnieniu storczyk jest wart tego aby mieć go w kolekcji.
Pozdrawiam JOVANKA
Tak,... możliwa jest taka cena ; tylko trzeba wiedzieć ,ze to będzie ucięty mały kawałek, może nawet nieukorzeniony.arachne pisze:czy możliwe jest kupno wanilii za taką cenę?]
W taki sposób robi się sadzonki ,więc... są szanse ,ze urośnie.
Większe bywają również....cena wówczas oscyluje od 16 zł.....
Szkoda,ze pytający i czytający nie skorzystają z przeszukiwarki w dziale.
Wanilia jest omawiana bo jest w kolekcjach.
Przytoczę choćby mój przykład....T U T A J
lub T A M
I proszę zapamiętać.....w warunkach domowych nie zakwitnie ;nie ma się co łudzić..
-a, odpowiadać można wtedy ... gdy ma się doświadczenie z tymi roślinami a nie "wiedzę "z zasłyszenia ,czy z mało wiarygodnych opisów.
We własnej uprawie kierujemy się wskazaniami arkuszy uprawy opracowanych dla storczykarzy.
Dla kwitnienia wanilii..potrzebne są warunki zbliżone do naturalnych z krajów ich uprawy .Niestety, takich nie jesteśmy w stanie zapewnić.
Incydentalne zakwitania mają miejsce w ogrodach botanicznych .Sadzonki pozyskane z tych storczyków być może mają większą szansę na zakwitanie.
Niezależnie od tych uwag o kwitnieniu storczyk jest wart tego aby mieć go w kolekcji.
Pozdrawiam JOVANKA
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 sty 2014, o 21:22
Dziękuję JOVANKO, że mi wytłumaczyłaś różnicę w cenie. Ja widziałam ładną roślinkę, z której można by było zrobić ponad 10 sadzonek!! Więc dlatego była taka droga aha i listki miała drobne - zielone z białym...
Hmm, przejrzałam dział, ale tam są stare posty 2009 lub 2010 rok! Wiem, że odnośnie uprawy wanilii, jej wymagań itp. to się nic nie zmieniło, ale cena mogła i dostępność także... chciałam pomóc koledze, bo widzę że niedaleko mieszka i zarazem też się co nieco dowiem
Hmm, przejrzałam dział, ale tam są stare posty 2009 lub 2010 rok! Wiem, że odnośnie uprawy wanilii, jej wymagań itp. to się nic nie zmieniło, ale cena mogła i dostępność także... chciałam pomóc koledze, bo widzę że niedaleko mieszka i zarazem też się co nieco dowiem
- Geniodekt
- 500p
- Od: 27 kwie 2014, o 20:45
Witam, podpinam się pod wątek. Nabyłem sadzonkę wanilii, odmiana variegata. Moje pytanie brzmi: czy mam ją przesadzić do podłoża storczykowego, czy zostawić takie jak jest ? Bo to co jest na pewno nie jest storczykowe, jakaś zwykła próchnica ogrodnicza, tylko dość lekka. Wanilia nie jest póki co zbyt dobrze zakorzeniona, a nie chciałbym jej zabić. Proszę o jakieś rady
-
- Od: 16 sty 2013, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Vanilla w naturze rośnie nisko,wśród zarośli ,przy drzewach wspinając się po nich.Podłoże w jakim rośnie to pruchnica dobrze zdrenowana przez opadłe liście ,gałązki. Storczyk ten nie lubi wysychającego do końca podłoża. Najlepsza będzie mieszanka ziemi uniwersalnej, podłoża storczykowego drobno mielonego ,keramzytu.
- Geniodekt
- 500p
A tu moja wanilia Rośnie całkiem ładnie, lubi spryskiwanie liści. Próbuję zapewnić jej zapewnić dostateczną ilość wilgoci, co w warunkach pokojowych jest niestety dość trudne.
- Poziomkowa
- 100p
- Od: 18 mar 2013, o 22:25
Na wanilli się nie znam, ale wygląda pięknie. Liście zroszone, czy tak z natury błyszczą?
- Geniodekt
- 500p
Tu akurat jest sucha. Liście błyszczą się same z siebie, może trochę za sprawą lampki, którą ustawiłem do zdjęcia. Stosuję też taki preparat odżywiająco-nawilżający do liści storczyków, produkcji chyba Agrecolu
- Poziomkowa
- 100p
A od dawna stosujesz ten preparat?I czy jakieś inne rośliny też nim traktujesz? Blask jest imponujący, ale czytałam, że te preparaty nie są zdrowe dla roślin, co się kłóci bardzo z zamieszczonym przez Ciebie zdjęciem
- Geniodekt
- 500p
Eksperymentalnie używam też na tamarillo od jakiegoś miesiąca. Efekt- liście ładnie wybarwione, nie skręcają się. Czy na dłuższą metę te preparaty są zdrowe ? Tego nie wiem, stosuję je za krótko by to oceniać.
-
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
Generalnie wszystko w nadmiarze szkodzi. Ja np używam środka nabłyszczająco-nawozowego do przecierania liści. Przecieram tylko wierzchnią warstwę liścia raz w miesiącu. Ładnie nabłyszcza, odżywia i usuwa kurz, moje phalaenopsisy nie ubolewają z tego powodu.
- Poziomkowa
- 100p
Myślę, że jakby miał ten preparat zaszkodzić to już byłyby jakieś skutki, a masz piękną wanilięGeniodekt pisze:Eksperymentalnie używam też na tamarillo od jakiegoś miesiąca. Efekt- liście ładnie wybarwione, nie skręcają się. Czy na dłuższą metę te preparaty są zdrowe ? Tego nie wiem, stosuję je za krótko by to oceniać.
Zachęciliście mnie do spróbowania, dzięki za opinie