Rzodkiewka (Raphanus sativus)Rzodkiew zwyczajna.cz.1
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rzodkiewka - jak uprawiać?
Ale rzodkiewki.....???? U mnie już w gruncie powyłaziła. A z tych nitek to raczej nic nie będzie.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
- elmo86
- 10p - Początkujący
- Od: 24 mar 2015, o 13:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To mnie zmartwiliście , a tak się cieszyłem , ze coś z tego będzie.
elmo86-początki bywają trudne.Ja Ci kibicuję .Ale nawet jak się tym razem nie uda (co trzeba wziąć pod uwagę przy tak wyciągniętych siewkach )to wyciągaj wnioski i próbuj dalej .Można już siać prosto do ziemi .Na tym forum jest skarbnica wiedzy -czytaj ,analizuj i siej .Powodzenia
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
................................Niepotrzebny tekst usunęłam- mod.jokaer
Tak jak mówią inni, rzodkiewka raczej tylko na kiełki. Następnym razem po prostu wysiej ją prosto do gruntu Ja w tym tygodniu będę siał drugą partie
-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
Elmo, ja wysiałem w inspekcie,tunelu i w gruncie ale nie przyszło mi nawet na myśl wysiewanie na parapecie
Te pod osłonami mam fajne krępe a w gruncie wolniej ale idą. Dzisiaj wysiałem kolejne do tunelu i tobie też polecam wysiać prosto na działkę bo strasznie Ci wybiegły i pierwsze słyszę o pikowaniu rzodkiewki z rozsady parapetowej
Te pod osłonami mam fajne krępe a w gruncie wolniej ale idą. Dzisiaj wysiałem kolejne do tunelu i tobie też polecam wysiać prosto na działkę bo strasznie Ci wybiegły i pierwsze słyszę o pikowaniu rzodkiewki z rozsady parapetowej
- elmo86
- 10p - Początkujący
- Od: 24 mar 2015, o 13:36
Pewnie mod skasuje posty , powtarzam , pierwszy raz to robię i robię tak jak mi poradził ogrodnik. Na przyszły rok będę wiedział co i jak.
Do moda: sory za brak polskich znaków w oznaczonym poście ale pisałem z tel.
Do moda: sory za brak polskich znaków w oznaczonym poście ale pisałem z tel.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W sobotę wysiałam rzodkiewkę w gruncie.
Nie przykrywałam jej,
niech sobie radzi.
Nie przykrywałam jej,
niech sobie radzi.
elmo86
Rzodkiewka , jak większoość z tej rodziny bardzo dobrze znosi przesadzanie, można to robić tylko, trochę żle się za to zabrałeś, wysiewasz w jakąś kuwetę lud doniczkę, tak jak zrobiłeś i jak tylko zacznie wychodzić musisz trzymać to na zewnątrz, bo wybiegnie tak ja na zdjęciach, czyli w dzień na zewnątrz w nocy chować przed mrozem do domu, rzoodkiewka rośnie nawet przy paru stopniach na plusie , jak pojawią się pierwsze liście właściwe to przesadzasz do gruntu.
Dużo pracy, czy warto to musisz sam ocenić, tydzień lub dwa będą szybciej od tych sianych prosto do gruntu.
Rzodkiewka , jak większoość z tej rodziny bardzo dobrze znosi przesadzanie, można to robić tylko, trochę żle się za to zabrałeś, wysiewasz w jakąś kuwetę lud doniczkę, tak jak zrobiłeś i jak tylko zacznie wychodzić musisz trzymać to na zewnątrz, bo wybiegnie tak ja na zdjęciach, czyli w dzień na zewnątrz w nocy chować przed mrozem do domu, rzoodkiewka rośnie nawet przy paru stopniach na plusie , jak pojawią się pierwsze liście właściwe to przesadzasz do gruntu.
Dużo pracy, czy warto to musisz sam ocenić, tydzień lub dwa będą szybciej od tych sianych prosto do gruntu.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja kończę zbiory rzodkiewki z foliaka. Wysiałem 5 odmian. Udała się Saxsa i podłużna z białym końcem. Ronię miejsce pod sałaty.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- Milcia120
- 500p
- Od: 1 lut 2014, o 12:18
Ale pięknie rośnie w pojemniku ja w zeszłym roku miałam ale taka ładna nie wyszła.
Nareszcie przekonałam się do konsumpcji rzodkiewki razem z młodymi listkami.Teraz nawet nie żal mi przerywać jak za gęsto wzejdą .Wszystko idzie na surówkę . U mnie już trzecia runda rzodkiewki dorasta ;Pierwsza była podpędzona na parapecie,druga w szklarni ,a teraz w gruncie pod agrowłókniną i następna (czwarta ) też w gruncie ale bez osłony zaczyna wschodzić . Kurcze chyba wpadłam w ciąg rzodkiewkowy -czym to się leczy