Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Tunel foliowy (konstrukcja,budowa)
Na milion procent drzwi są za wąskie. Wentylacja będzie żadna, sam zobaczysz latem i będziesz się zmagał z chorobami roślin.
Piszę to z własnego doświadczenia. Ja z tyłu miałem szerokie okno. Szybko przerobiłem na szerokie drzwi a i tak brakuje górnej wentylacji. Przy remoncie przerobię to na drewniane wstawiane okna. Latem wentylacja to podstawa.
Konstrukcja piękna i jeszcze sporo roboty przed Tobą. Nie wiem jak zrobisz na górze, ja dałem pręty fi 8. Spełniają dwie funkcje. Przytrzymują folię na dachu, służą do wiązania sznurków, że nie wspomnę o wzmocnieniu konstrukcji dachu. Widać to zimą przy zalegającym śniegu.
Koniecznie przerób drzwi na szersze. Jeszcze możesz wszystko. Powodzenia
Piszę to z własnego doświadczenia. Ja z tyłu miałem szerokie okno. Szybko przerobiłem na szerokie drzwi a i tak brakuje górnej wentylacji. Przy remoncie przerobię to na drewniane wstawiane okna. Latem wentylacja to podstawa.
Konstrukcja piękna i jeszcze sporo roboty przed Tobą. Nie wiem jak zrobisz na górze, ja dałem pręty fi 8. Spełniają dwie funkcje. Przytrzymują folię na dachu, służą do wiązania sznurków, że nie wspomnę o wzmocnieniu konstrukcji dachu. Widać to zimą przy zalegającym śniegu.
Koniecznie przerób drzwi na szersze. Jeszcze możesz wszystko. Powodzenia
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
mam jeszcze 2 szt takich drzwi może przerobie na podwójne? a czy w dachu jak zrobię okna 2szt na środku czy to wystarczy ,przypomnę ze dopiero raczkuje w tym temacie i w takich budowach wiec nie wiem jak odpowiednio przewietrzać taki tunel żeby wszystko funkcjonowało tak jak powinno?
Witamy Cię Rafusie serdecznie na naszym forum, na wstępie domagamy się poprawnej pisowni, z uwzględnieniem wielkich liter, znaków diakrytycznych i interpunkcyjnych, pomid.
Witamy Cię Rafusie serdecznie na naszym forum, na wstępie domagamy się poprawnej pisowni, z uwzględnieniem wielkich liter, znaków diakrytycznych i interpunkcyjnych, pomid.
- darbo
rafus
Zastanawiałem się nad oknami dachowymi. Jednak przy folii jakoś tego nie widzę. Wolę mieć dach w całości. Ja planuję wstawić okna na bokach przy połączeniu dachu z bokiem. Będzie jak upiąć folię i nie będzie się lało do środka.
No i przez środek boków dasz kształtownik ? Pamiętaj też o zastrzałach w miejscu dach-boczna ściana.
Zastanawiałem się nad oknami dachowymi. Jednak przy folii jakoś tego nie widzę. Wolę mieć dach w całości. Ja planuję wstawić okna na bokach przy połączeniu dachu z bokiem. Będzie jak upiąć folię i nie będzie się lało do środka.
No i przez środek boków dasz kształtownik ? Pamiętaj też o zastrzałach w miejscu dach-boczna ściana.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
Tak jak piszesz zastrzały oczywiście będą, na bokach tez coś będzie tylko jeszcze zastanawiam się co? deska lub "Alucobond" posiadam takie pasy 20 cm szerokości. Przy dachu mam zamiar naciągnąć stalowe linki na szpanerach żeby się nie rozjechało ale na środku mam już z profilu złapane ściany.
- darbo
Ja przyoszczędziłem i nic się nie rozjeżdża.Przeszło stado wichur i ciężar 48 szt. pomidorów. Nie używam linek, tylko sznurki wiążę do górnych prętów. Na boki też daj kształtownik. Na wiosnę jak znalazł. Będziesz chciał ułożyć włókninę nad pomidorami i na desce się nie oprzesz , bo może pęknąć. Poszukam jakiegoś starego zdjęcia to wstawię.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- darbo
Tutaj jest trochę dołu. Teraz nie ma okna, tylko drzwi na taką sama szerokość.
Tutaj widać więcej góry. Zwróć uwagę, że zastrzały dałem tylko w dwóch środkowych przęsłach. Tam muszą być a nie chciałem dawać przez środek kształtownika. Ja bym dał radę a wysoki walił by się w łepetynę. Do tych prętów wiążę sznurki i przytrzymują jednocześnie folię, tworząc kratownicę na dachu.
Tak wiem, oszczędnie budowałem z tego co miałem koło domu.
Mam nadzieję, że coś podpatrzysz.
Tutaj widać więcej góry. Zwróć uwagę, że zastrzały dałem tylko w dwóch środkowych przęsłach. Tam muszą być a nie chciałem dawać przez środek kształtownika. Ja bym dał radę a wysoki walił by się w łepetynę. Do tych prętów wiążę sznurki i przytrzymują jednocześnie folię, tworząc kratownicę na dachu.
Tak wiem, oszczędnie budowałem z tego co miałem koło domu.
Mam nadzieję, że coś podpatrzysz.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
-
- 100p
- Od: 30 wrz 2013, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- darbo
Michał, to teraz pnij się w górę.
Jeszcze jedna uwaga. Jeśli macie koty w okolicy, wstawcie podwójne drzwi z siatki. Na drugim końcu można dać samą siatkę. W przeciwnym wypadku, jak się zwiedzą, będziecie mieli nalane i nakicane.
Jeszcze jedna uwaga. Jeśli macie koty w okolicy, wstawcie podwójne drzwi z siatki. Na drugim końcu można dać samą siatkę. W przeciwnym wypadku, jak się zwiedzą, będziecie mieli nalane i nakicane.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
-
- 100p
- Od: 30 wrz 2013, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam taką cichą nadzieję, że w sobotę posadzę w nim sałatę Jednak to wszystko będzie zależało, od tego ile nauki będzie w tym tygodniu.
- darbo
Pomysł dobry, powinno wystarczyć. Za podstawę pewnie masz jakiś kształtownik. Jeśli będziesz dawał go w ziemię, to pomaluj podkładem a potem masą bitumiczną do konserwacji podwozi samochodowych. Poczekaj aż rozpuszczalniki dobrze odparują. Zwłaszcza, że płyta nie lubi rozpuszczalników. Będzie piękna konstrukcja.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 kwie 2015, o 16:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
witam serdecznie. zaczynam swoja przygodę z ogrodnictwem, na sam początek chce na działkę kupić gotowy tunel foliowy wymiary o wymiarach 4,5 na 2m. chciałbym się dowiedzieć coś na temat umieszczenia takiego tunelu na działce, chodzi mi o konstrukcje która będzie z rurek metalowych ocynkowanych, czy ja wkopać czy tylko postawić, i czy są jakieś sposoby aby uchronić konstrukcje przed zgniciem która w przypadku wkopania będzie w ziemi
Prosimy o poprawną pisownię, pomid
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p5151470
Prosimy o poprawną pisownię, pomid
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p5151470
- darbo
Zależy gdzie ta działka jest. Jak wkopiesz będzie trudniej zbieraczom złomu ją wykopać. Dwa, będzie lepiej posadowiona, pewniej znaczy pomimo wkopania folii. Co do zabezpieczenia przeciw korozji, przeczytaj wyżej.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz