Ketmia i jej zielony zakątek
- Ketmia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 cze 2006, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ketmia i jej zielony zakątek 2
Byłam w Twoim wątku i widziałam Twoje nasadzenia. Jestem pod wrażeniem. U mnie na działce było kiedyś pełno gruzu. Ja do tej pory wykopuję czasem kawałki cegieł i inne śmieci.
- Ketmia
- mati1999
- 1000p
- Od: 3 maja 2013, o 13:17
Oj coś czuję że nic z tego nie będzie nie pomoże ...
- Ketmia
Też mi się tak zdaje . Ale eksperyment nie jest drogi. Poza tym posiałam szałwię i liczę, że to ona przyblokuje mi ślimaki.
- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
Szałwia to taka ogrodowa czy lekarska???
- Ketmia
Ja posiałam szałwię trójbarwną. A mam jeszcze wieloletnią omszoną i jej ślimaki jakoś nie jedzą.
- Ketmia
Chyba dopadło mnie clematisowe szaleństwo, bo czekając na ocieplenie, jeszcze nie posadziłam poprzednich nabytków, za to w carrfourze dopadłam pnącza po jakieś 6 zł, więc skusiłam się najpierw na 'Warszawską Nike', ale następnego dnia popędziłam jeszcze po "Nelly Moser' i 'Ville de Lyon'. Delikatne takie, widać już trochę postały na regale sklepowym, ale dam im szansę, to może odwdzięczą mi się pięknie i zakwitną .
- Ketmia
Bardzo się, cieszę, że mój modrzew żyje . W zeszłym roku był prawie zjedzony przez jakieś owady i wyłysiał nim zdążyłam sięgnąć po chemię. Chyba jednak będzie jak nowy.
Mój najnowszy nabytek, hortensja 'Vanille Fraise', musi jeszcze trochę poczekać aż znajdę chwilę, żeby ją zasadzić.
Jeśli nie zdarzą się jakieś super przymrozki, to mam szansę cieszyć się pięknie kwitnącymi hortensjami.
A to hiacynty, które przygarnęłam, gdy komuś przekwitły w domu. Na pierwszym planie kopytnik.
Wygląda jak mnihiacynt, tylko wymiary ma niewielkie. To puszkinia cebulicowata.
Różyczka, nad którą zlitowałam się w Aldim. To będzie prawdziwa różana niespodzianka. Nie miała karteczki. To znaczy jakaś luźna kartka tam się poniewierała. Wetknęłam ją do doniczki i uznałam, że pewnie to róża wielkokwiatowa różowa, bo taki kolor miał kwiat na zdjęciu, a napis na kartoniku brzmiał: Edelrose
Jeśli źle trafiłam i mam do czynienia z różą pnącą, to chyba będę musiała ją przesadzić, bo jest akurat na środku rabaty.
Magnolia 'Suzan' już się zbiera w sobie, żeby zakwitnąć. Swoją drogą, podziwiam ją. Nabrzmiałe pąki miała już zimą, która w tym roku była momentami dosyć wiosenna.
Mój najnowszy nabytek, hortensja 'Vanille Fraise', musi jeszcze trochę poczekać aż znajdę chwilę, żeby ją zasadzić.
Jeśli nie zdarzą się jakieś super przymrozki, to mam szansę cieszyć się pięknie kwitnącymi hortensjami.
A to hiacynty, które przygarnęłam, gdy komuś przekwitły w domu. Na pierwszym planie kopytnik.
Wygląda jak mnihiacynt, tylko wymiary ma niewielkie. To puszkinia cebulicowata.
Różyczka, nad którą zlitowałam się w Aldim. To będzie prawdziwa różana niespodzianka. Nie miała karteczki. To znaczy jakaś luźna kartka tam się poniewierała. Wetknęłam ją do doniczki i uznałam, że pewnie to róża wielkokwiatowa różowa, bo taki kolor miał kwiat na zdjęciu, a napis na kartoniku brzmiał: Edelrose
Jeśli źle trafiłam i mam do czynienia z różą pnącą, to chyba będę musiała ją przesadzić, bo jest akurat na środku rabaty.
Magnolia 'Suzan' już się zbiera w sobie, żeby zakwitnąć. Swoją drogą, podziwiam ją. Nabrzmiałe pąki miała już zimą, która w tym roku była momentami dosyć wiosenna.
- mati1999
- 1000p
- Od: 3 maja 2013, o 13:17
Edelrose to chyba właśnie wielkokwiatowa , zresztą tak często jest Zazdroszczę ogromnie Vanilii
- Ketmia
Pod warunkiem, że znalazłam w sklepie właściwą etykietę ;). Co do Vanilli, to jestem jej ogromnie ciekawa, bo widziałam ją tylko na zdjęciu. W zeszłym roku posadziłam Pink Annabelle i jej kwitnienie mnie nie powaliło. Ale może musi mieć trochę czasu na rozruch .
- Ketmia
Zakupów ciąg dalszy. Jakoś tak z rozpędu sama siebie namówiłam na rododendrony z Biedronki. Wybrałam 'Roseum Elegans', może to taka dosyć typowa odmiana, ale zależało mi na czymś sprawdzonym. Na zdjęciu jeszcze się moczą. Teraz już tkwią grzecznie w ziemi, no i rosną, mam nadzieję
Szkoda tylko, że raczej na kwiaty w tym sezonie nie mam co liczyć.
Obecnie czeka mnie w ogrodzie jedna wielka przeprowadzka. Funkie wylądowały obok nowych rododendronów, z kolei Rh 'Eskimo' pójdzie w miejsce host, bo jest mniej słoneczne, niż to, gdzie jest teraz. W dołku po 'Eskimo' zamieszka nowa róża, która właśnie dzisiaj do mnie zawitała, razem ze swoimi kolczastymi koleżankami. Zamówiłam je w Rosarium i właśnie dzisiaj pojechałam po nie do Krzesin, gdzie można je było odebrać osobiście.
Trochę przy tym błądziłam i przez to zrobiłam dłuższą trasę, ale też poznałam Krzesiny, gdzie byłam pierwszy raz. Nie wiedziałam, że znajduje się tam tak ładnie utrzymany drewniany kościół w stylu norweskim.
Natomiast różyczki ładne, z błyszczącymi liśćmi, ciekawe jak będą wyglądały w przyszłości.
W Rosarium państwa Chodunów zamówiłam trzy róże parkowe.
pudrową Bouquet Parfait? http://rosarium.com.pl/produkt/bouquet- ... -lens-1989
białą Schneewittchen? http://rosarium.com.pl/produkt/schneewi ... ordes-1958
mocno różową Elmshorn http://rosarium.com.pl/produkt/elmshorn
Szkoda tylko, że raczej na kwiaty w tym sezonie nie mam co liczyć.
Obecnie czeka mnie w ogrodzie jedna wielka przeprowadzka. Funkie wylądowały obok nowych rododendronów, z kolei Rh 'Eskimo' pójdzie w miejsce host, bo jest mniej słoneczne, niż to, gdzie jest teraz. W dołku po 'Eskimo' zamieszka nowa róża, która właśnie dzisiaj do mnie zawitała, razem ze swoimi kolczastymi koleżankami. Zamówiłam je w Rosarium i właśnie dzisiaj pojechałam po nie do Krzesin, gdzie można je było odebrać osobiście.
Trochę przy tym błądziłam i przez to zrobiłam dłuższą trasę, ale też poznałam Krzesiny, gdzie byłam pierwszy raz. Nie wiedziałam, że znajduje się tam tak ładnie utrzymany drewniany kościół w stylu norweskim.
Natomiast różyczki ładne, z błyszczącymi liśćmi, ciekawe jak będą wyglądały w przyszłości.
W Rosarium państwa Chodunów zamówiłam trzy róże parkowe.
pudrową Bouquet Parfait? http://rosarium.com.pl/produkt/bouquet- ... -lens-1989
białą Schneewittchen? http://rosarium.com.pl/produkt/schneewi ... ordes-1958
mocno różową Elmshorn http://rosarium.com.pl/produkt/elmshorn