Bób cz.2
Re: Bób cz.2
Oczywiście można zgłaszać, reklamować itd...
Ale znając nasze polskie realia, to rzucanie grochem ( bobem ) o ścianę ...
Natomiast te uszkodzone nasiona możesz spokojnie wsadzać do ziemi, robiłem to wielokrotnie i zawsze było bez problemu.
Ale znając nasze polskie realia, to rzucanie grochem ( bobem ) o ścianę ...
Natomiast te uszkodzone nasiona możesz spokojnie wsadzać do ziemi, robiłem to wielokrotnie i zawsze było bez problemu.
Niestety, nasiona przeszły już przez piec. wolałam nie siać takich, po co zapraszać do siebie szkodników.
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mnie też zdarzyło się wysiewać takie podziurkowane i nie miało to wpływu na plonowanie, żadnych szkodników nie miałam.
Pozdrawiam, Marta.
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bób z dziurkami śmiało można sadzić ,mój ze swojego zbioru ma dziurki i taki będę sadzić , wcale nie ma to wpływu na jakość i ilość zbioru i tak trzeba pryskać na mszyce i na strąkowca żeby nie było robali w świeżych nasionach.Nie dopilnowałam pryskania na bobie zostawionym na nasiona.
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
A jakimi środkami pryskacie na tego strąkowca i mszyce? Czy są to środki ekologiczne?
Ja nie pryskam chemią, stosuję gnojówkę z wrotyczu i na mszyce pomaga. A co do robali w ziarnach - no cóż, trzeba przebrać, ale wolę tak, niż pryskać
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rancho-Relaxo, ewelina86 dziękuje za odpowiedź, bób posiałem 27 marca, przed siewem zaprawiłem nasiona zaprawą T i wysiałem ok 50kg saletrzaku i 20kg unifoski. Interesuje mnie kiedy najlepiej pryskać na oprzędziki, mszyce i strąkowca, jak się pojawią czy zapobiegawczo wcześniej? O ile bób w ogóle wzejdzie
-
- 50p
- Od: 21 lut 2015, o 00:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mój bób posadzony 3 tygodnie temu wprost do gruntu wyszedł w całosci.Druga partia posadzona tydzień temu jeszcze czeka.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
-
- 10p - Początkujący
- Od: 20 lut 2014, o 20:56
Do rakon- bób na oprzędziki pryskam jak wzejdzie i ma ok 10 cm, na mszyce to jak się pojawią a na strąkowca jak zaczyna kwitnąć i jak przekwita pierwsze piętro i mam potem zdrowe nasiona( oczywiście do tej pory się sprawdziło a uprawiam bób na większym areale już 5 lat)
-
- 50p
- Od: 21 lut 2015, o 00:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jaka może być przyczyna żółknięcia liści młodego bobu?