Rącznik pospolity - jak uprawiać?

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
magdalenca
100p
100p
Od: 26 paź 2011, o 12:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rącznik pospolity ( Ricinus communis L. )

Post »

Wydaje mi się, ze nie za późno. Ja swoje wysiewałam chyba równocześnie z pomidorami, żeby mieć jeden bałagan, czyli musiało to być pod sam koniec marca.
jan555
50p
50p
Od: 22 wrz 2013, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

atena40 pisze:Ale mnie wątek zachęcił ;:138 Mam pytanie,czy nie za późno teraz na wysiew nasion? Sporo doczytałam na wątku, ale nie wiem, jak po namoczeniu posiać nasionka. One z jednej strony mają takie białawe kuleczki. Czy tym białym końcem do dołu? A na jaką głębokość włożyć nasionko?
To słabo doczytałaś.
Odpowiedzi na Twoje pytania są nad nimi...
Awatar użytkownika
atena40
500p
500p
Od: 3 lut 2010, o 18:21

Post »

jan555, gdybyś przeczytał cały wątek, to wiedziałbyś, ze wcześniej były informacje, że nasiona wsadza się do ziemi na sztorc.
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

A ja swoje tydzień temu dałam na wacik i do ciepłego miejsca, dziś do ziemi. Piękne wypuściły korzonki a 2 już się zaczęły ,,otwierać".
jan555
50p
50p
Od: 22 wrz 2013, o 15:59

Post »

atena40 pisze:jan555, gdybyś przeczytał cały wątek, to wiedziałbyś, ze wcześniej były informacje, że nasiona wsadza się do ziemi na sztorc.
To, że coś było wcześniej napisane, nie daje gwarancji, że jest to prawidłowe...
Nasiono posadzone na sztorc często ma problem z prawidłowym rozłożeniem liścieni.
Problemu tego nie ma przy poziomym ułożeniu nasiona w glebie. ( Przy odpowiednio głębokim posadowieniu nasiona
łuska nasienna najczęściej pozostaje w glebie ).
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Moje rączniki .. trochę wcześniej wysiane, ładnie rosną :)

Obrazek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie,
dostałam kilka nasion rącznika od znajomego ogrodnika, który przywiózł je z Maroka.
Podobno liście jego są bardziej "wcięte" od tego naszego pospolitego, ale nawet nie w tym rzecz.
Chciałam dopytać kiedy optymalnie można w grunt wysiewać, żeby wychodzące siewki nie zmarzły?
Koniec kwietnia byłby ok?
Już kompletnie nie mam parapetów wolnych, a tu jeszcze begonie błagają o wsadzenie w donice. :roll:
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

Siałem rączniki około 7 marca po uprzednim 24 godzinnym namoczeniu. Niestety, do dziś żaden nie skiełkował :( Czy to znaczy, że mogę już je na straty spisać :?: Czy mogę spróbować posiać jeszcze raz? Co radzicie? :cry:
Neko
---
Od: 23 wrz 2013, o 20:49

Post »

Dwa lata temu wywaliłam ziemię z kilku doniczek po nieskiełkowanych rącznikach w róg grządki i posiałam tam buraczki. Potem miałam dwa rączniki w buraczkach :lol:.
Skiełkowały pod koniec maja :D.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

Wczoraj byłem w sklepie ogrodniczym i pytam o nasionka rącznika. Niestety nie mieli. Wracam do domu, schodzę do piwnicy, patrzę się... jeden rącznik skiełkował ^^ :tan ;:138 Teraz muszę zacząć poszukiwania jakiegoś godnego miejsca dla niego :D
Awatar użytkownika
malisz14
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lut 2015, o 15:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie się męczył :;230 męczył aż wreszcie skiełkował. A teraz rośnie jak by go gdzieś pędziło ;:303 po prostu w oczach rośnie.
Ale na 12 nasion na razie 2 skiełkowały.
Magdalena
Awatar użytkownika
Lobe
50p
50p
Od: 9 mar 2013, o 22:18

Post »

Witam :wit

Moje jeszcze dobrze nie wykiełkowały, a już jestem ich fanką ;:oj
Kupiłam nasiona zupełnie w ciemno, patrzyłam na opis i szukałam wysokiej rośliny. Potem pobuszowałam po necie, poszukałam wiadomości i wiem już, że to strzał w dziesiątkę! Mam nadzieję, że nie będzie niespodzianek i rącznik pięknie mi wyrośnie.

W opakowaniu było 5 nasionek, wystartowały 4 sztuki. I baaaaardzo długi start miały, ale w domu mam niezbyt ciepło...........widzę to po aksamitkach, też strasznie wolno wschodzą w tym roku..............na szczęście słońce i ciepło od paru dni i rośliny nadrabiają :)

Dogrzebałam się do piątego nasionka, jest pęknięte....może jeszcze jest szansa???

Na chwilę obecną moje "dzieciątka" :lol: prezentują się tak:

Obrazek
Awatar użytkownika
Agrokasia
200p
200p
Od: 14 kwie 2010, o 15:07

Post »

Udało mi się zakupić nasiona rącznika zielonolistnego, więc w tym roku będę mieć zielonolistny i bordowolistny. Obawiam się jednak pogody. Jeśli lato będzie takie jak w zeszłym roku, urosną mi "rączniki- miniaturki"!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”