Regeneracja trawnika po zimie

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
jaro710j
200p
200p
Od: 29 mar 2015, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Regeneracja trawnika po zimie

Post »

Witam forumowiczów ;:7 Forum przeglądam od dłuższego czasu, ale dopiero teraz się zarejestrowałem :) Ale do rzeczy. Mam trawnik w mieście ok 350 m^2. Posiadam polifoskę 8 (skład npk 8-24-24) i mocznik. Ile by wypadało sypnąć i kiedy, żeby nie przesadzić. Trawnik ma z 4-5 lat. Mam zamiar go wygrabić, bo wertykulacją tego nie można nazwać :P takim ustrojstwem: http://www.krosno24.pl/info/2013/wrzesi ... arka03.jpg . Czytałem o tym jak tadeusz48 dba o swój trawnik, ale nigdzie nie znalazłem informacji o dawkowaniu. Jeszcze na koniec pytanko: Czy można cisy "popędzić" ;:134 mocznikiem? Rosną bardzo wolno, są tego samego wieku co trawnik, a mają tylko metr z kawałkiem wysokości. Jak będzie pogoda postaram się wrzucić zdjęcia. Z góry dziękuję za pomoc :D
Awatar użytkownika
cynia
200p
200p
Od: 26 lis 2008, o 00:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Regeneracja trawnika po zimie

Post »

W ofertach podają dawkowanie...
Wyczytałam więc,że Polifoskę 8 stosuje się w dawce 0,9-1,0 kg/dm3
Pozdrawia cynia
jaro710j
200p
200p

Post »

Dzięki :wink: Też szukałem, ale znalazłem tylko dawki do rolnictwa ;:223 To w takim razie ile trzeba na wiosnę azotu, to sobie jeszcze obliczę ile mocznika sypnąć ? I czy można cisy potraktować mocznikiem, a jeśli można to ile? Może w końcu zaczną rosnąć ;:134
jaro710j
200p
200p

Post »

EDIT(trochę za późny): Szukam dawki jaką stosować przy rozsianiu, a nie oprysku :) Ta dawka, którą podałaś wygląda mi na gęstość ;:306
Nordmania
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 kwie 2015, o 11:03

Post »

Witam na forum. Najpierw po zimie trawnik dokładnie wygrab a potem wertykuluj,o nawozach pomyśl potem kiedy to nie zda egzaminu,poza tym czy powierzchnia 350m2 to sam trawnik,żądnych innych roślin?
jaro710j
200p
200p

Post »

Właśnie to ustrojstwo, które założyłem do kosiarki ma za zadanie wygrabić :wink: Zrobię to w tym tygodniu. O ile znowu nie wróci zima ;:223 350m^2 to sam trawnik. Jaka dawka powinna być polifoski 8 na trawę. Może ktoś ma kontakt z praktykiem, czyli użytkownikiem tadeusz48 :) Czekam na odpowiedź :wink:
jaro710j
200p
200p

Post »

Udało mi się dzisiaj wygrabić trawnik, zajęło mi to może 2 godziny. Użyłem do tego: http://www.polchimet.pl/produkcja/glowi ... iarki.html . Wklejam link, bo i tak nie ma innego producenta tego ustrojstwa. Kupiłem na portalu aukcyjnym z nazwą zaczynającą się na "a" , a kończącą "llegro" :)
Tak wyglądał w trakcie czesania, czy jakkolwiek to nazwać :?: :
Obrazek
A tak po dokładnym wygrabieniu resztek, wysianiu mocznika i podlaniu:
Obrazek

Byłem zaskoczony ile siana wylatywało spod kosiarki :) Może 1/3 dawała radę wlecieć do kosza, a reszta po prostu wylatywała pod spodem całymi kępami :lol: Nadal czekam na radę odnośnie polifoski, bo przydałoby się sypnąć jakiś wieloskładnikowy :) (moczniku sypnąłem ok 1,5 kg na 350m^2, nie chciałem przesadzić :wink: ) Jeszcze odnośnie "głowicy". Jeśli ktoś się zastanawia nad kupnem, na razie polecam, zobaczę jak się sprawdzi przy normalnym koszeniu, ale już wiem, że 5,5 hp na 51cm szerokości roboczej to minimum (słyszałem, że silnik chodzi pod obciążeniem).
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Post »

Jak dla mnie tam jest jeszcze sporo siana.
jaro710j
200p
200p

Post »

Niestety to są uschnięte źdźbła, które są zintegrowane z systemem korzeniowym i mają maksymalnie centymetr długość :roll:
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Post »

To też powinno wylecieć ale jak na takie urządzenie to może być :wink:
jaro710j
200p
200p

Post »

Trochę lepsze zdjęcie:
Obrazek

Niestety zostawiłem w zbyt dostępnym miejscu mocznik ;:223 Babcia jak zwykle wie najlepiej i dzisiaj przed deszczem jeszcze posypała. Łączna dawka mocznika w tym tygodniu na trawnik wyniosła 5 litrów, czyli ok 4kg mocznika, a to daje jakieś 0,5kg azotu na 100 m^2. Nie spali mi tej trawy ? Gdzieś czytałem, że roczna dawka azotu na trawnik to 1,2kg/100 m^2. Czekam na opinie :? Jedyna pociecha to to, że babcia ma doświadczenie w rozsypywaniu nawozów i sianiu, więc wychodzi równiej niż siewnikiem :wink:
luk78
50p
50p
Od: 11 mar 2010, o 19:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Trawie nic nie powinno być. To znowu nie aż tak dużo.
Ps
A z tą polifoską to myślę że tak jak z innymi wieloskładnikowymi na trawnik ok 30g/m2 w kilku dawkach.
jaro710j
200p
200p

Post »

Dzięki za odpowiedź ;:333 Wydaje mi się, że wysieję polifoskę za jakieś 1,5 miesiąca w tej dawce co podałeś, bo na razie to trawnikowi nawozu starczy :wink: Teraz nie będę sypał, bo nie chcę 2 razy dziennie kosić ;:306
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”