Pomidory w donicach cz.2
-
- 100p
- Od: 27 lut 2015, o 17:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory w donicach cz.2
Ja moje ostatnie posiałam w piątek
- katarzyneczka
- 1000p
- Od: 1 mar 2009, o 17:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja swoje będę wysadzała pod folię, najwyżej ciut później zaowocują. Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam Katarzyna
Moje wątki Zapraszam;)
Moje wątki Zapraszam;)
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Mam 2 sztuki Micro Tom ( posiane 21.II).
Porównałam z maleństwem NN przywiezionym z Mediolanu ( z wystawy EKSPO).
Z tych pomidorków zbierałam nasiona:
Pomidorek wyglada tak:
Porównanie z Micro Tom:
( obaj wysiane w tym samym dniu).
Porównałam z maleństwem NN przywiezionym z Mediolanu ( z wystawy EKSPO).
Z tych pomidorków zbierałam nasiona:
Pomidorek wyglada tak:
Porównanie z Micro Tom:
( obaj wysiane w tym samym dniu).
- Rzepka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Moje sadzonki Micro Tom tak wyglądają
Mam za to problem z Thumbling Tom Yellow, wysiane po połowie marca wyciągnęły się w górę, mają już ponad 20 cm, inne pomidory siane w tym samym terminie ledwo pokazują liście właściwe, czy ten pomidor tak ma, docelowo ma mieć ok. 60cm, ale moje zapowiadają się na duże, nie wiem, czy go nie ogłowić, jakie są Wasze doświadczenia z tym pomidorem?
Pozdrawiam
Mam za to problem z Thumbling Tom Yellow, wysiane po połowie marca wyciągnęły się w górę, mają już ponad 20 cm, inne pomidory siane w tym samym terminie ledwo pokazują liście właściwe, czy ten pomidor tak ma, docelowo ma mieć ok. 60cm, ale moje zapowiadają się na duże, nie wiem, czy go nie ogłowić, jakie są Wasze doświadczenia z tym pomidorem?
Pozdrawiam
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Rzepka-ten pomidor to jest pomidor doniczkowy, który zajmuje ok.15 cm w doniczce i zalecane jest sadzenie kilka do doniczki.
Jeśli Ci się wyciągnął to go przesadź kolejny raz głęboko ile się da. Ja tak zrobiłam w piątek bez urywaniu mu głowy rozrasta się pięknie na boki. Moje siałam 21.03.2015 pierwszy raz pikowane 02.04.2015. Czemu Twoje pomidorki mają tak mało ziemi?
Jeśli Ci się wyciągnął to go przesadź kolejny raz głęboko ile się da. Ja tak zrobiłam w piątek bez urywaniu mu głowy rozrasta się pięknie na boki. Moje siałam 21.03.2015 pierwszy raz pikowane 02.04.2015. Czemu Twoje pomidorki mają tak mało ziemi?
Pozdrawiam Ela
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
- Rzepka
Chyba czegoś nie rozumiem, czy Thumbling Tom dorasta do 30 cm wysokości?
Jak sprawdzałam, to miał to być pomidor wiszący do donic, długość pędów do 60 cm, więc albo nasionka nie te, albo sosnowiecka ziemia jest taka żyzna
Micro Tomki już dostały większe doniczki i więcej ziemi
Pozdrawiam
Jak sprawdzałam, to miał to być pomidor wiszący do donic, długość pędów do 60 cm, więc albo nasionka nie te, albo sosnowiecka ziemia jest taka żyzna
Micro Tomki już dostały większe doniczki i więcej ziemi
Pozdrawiam
-
- 100p
- Od: 27 lut 2015, o 17:55
Miałam Thumbling Tom żółty i czerwony w zeszłym roku. Sadziłam po 2 do donicy dorastały do ok 40-50 cm i były bardzo rozkrzewione. Rosły dosyć szybko
- Rzepka
Dzięki za info, dobrze wiedzieć, że ich szybki rozwój przebiega w granicach normy
Oberwijcie MicroTom pączki, jeszcze za wczesnie na kwitnienie. Niech cała siła idzie w zielone.
Ja wczoraj wycinałem po kilkanascie z krzaczka. Pozwalam kwitnąć dopiero w 2l donicach docelowych, czyli jakoś na początku maja.
Tak to wygląda u mnie, wysiew 18kwietnia. Pomieszały się niestety ale są tam MicroTom z moich nasion, Thumbling yellow junior z ebay, Tiny Tim z Semillas.
Trafił się też jeden z liściem ziemniaczanym... pewnie pomyłka dostawcy z Ebay. Te z mega łodygą to chyba TinyTim.
Przy okazji zobaczcie sobie jakie już mają korzenie.
Aha i zasilam je już nawozem - póki co dawka fertygacyjna i to w oprysku.
Box eksperymentalny, jeszcze ustalam odpowiednią wysokość lampy, te pojedyncze wybiegnięcia to stały dłużej na parapecie :-] siane były do krążków a po wyjściu zasypywane do tych 0.5l.
Nie rosną już poniżej liścienia więc z głębszym sadzeniem do docelowych problemów nie będzie.
Ja wczoraj wycinałem po kilkanascie z krzaczka. Pozwalam kwitnąć dopiero w 2l donicach docelowych, czyli jakoś na początku maja.
Tak to wygląda u mnie, wysiew 18kwietnia. Pomieszały się niestety ale są tam MicroTom z moich nasion, Thumbling yellow junior z ebay, Tiny Tim z Semillas.
Trafił się też jeden z liściem ziemniaczanym... pewnie pomyłka dostawcy z Ebay. Te z mega łodygą to chyba TinyTim.
Przy okazji zobaczcie sobie jakie już mają korzenie.
Aha i zasilam je już nawozem - póki co dawka fertygacyjna i to w oprysku.
Box eksperymentalny, jeszcze ustalam odpowiednią wysokość lampy, te pojedyncze wybiegnięcia to stały dłużej na parapecie :-] siane były do krążków a po wyjściu zasypywane do tych 0.5l.
Nie rosną już poniżej liścienia więc z głębszym sadzeniem do docelowych problemów nie będzie.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Moja malizna ma zaczątki kwiecia, będą urwane.
- emilka79
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:26
To ja sie tylko upewnię- mam Maskotkę która tez ma zawiązki kwiatów-lepiej je oderwać?
Pozdrawiam -Marta