Tak przy okazji dodam, że będę sadził ząbki na mniejszą głębokość, jak pamiętam to niektórzy tutaj sadzili na 20cm głębokości, wydaje mi się to za głęboko. Zaznaczam, że ekspertem nie jestem, ale możliwe, że dlatego nie wytwarzają się wiosną ząbki.
Sadzę już od paru lat czosnek słoniowy tak z 40- 50 ząbków. Potem rozdaję albo wymieniam się na inne roślinki. Pierwszy rok miałam z Anglii, posadziłam na wiosnę, wyrosły pojedyncze jabłka. Sadzone jesienią tworzą główki po 5 ząbków. Przy tych główkach są małe przybyszowe ząbeczki, pierwsze lata mi nie wschodziły, okazało się, że trzeba je obrać z łuski, nie dają rady same się przebić. W zeszłym roku, obrałam i teraz widzę ze bardzo ładnie wschodzą. W smaku rzeczywiście nie szczególne, może marynowane byłyby dobre. W tym roku będę miała dość dużo tego czosnku to może spróbuję. A jeszcze jedno nigdy nie obrywam kwiatów, tak jak niektórzy tu radzą, one i tak nie zawiązują nasion, więc raczej nie osłabiają rośliny, wręcz przeciwnie, główką przy zasychaniu czerpie jeszcze jakieś składniki z łodygi. A zasuszony kwiat nadaje się idealnie do suchych bukietów.
Witam. Czy mógłby ktoś mi opowiedżieć co robi się z cebulkami przybyszowymi (kiedy sadzić na jaką głębokość kiedy wykopywać itp ) ogólnie mowiąc cały przebieg uprawy
Cebulki przybyszowe trzeba obrać z otaczającej je brązowej łupinki, wsadzić razem z ząbkami odpowiednio płycej ok 5cm, wykopać jak zaczną zasychać liście w lipcu. W pierwszym roku powstanie jedna duża okrągła cebula, w następnym podzieli się już na ząbki.
Sądzę,że podobnie jak z tradycyjnym czosnkiem. Ja zaczynałam od cebulek powietrznych .W pierwszym roku była to główka jedno ząbkowa. Teraz z własnego materiału siewnego mam duże główki . Robię selekcję i sadzę , to co wygląda najlepiej .
Już sadzisz nie za wcześnie ? Myślę , że ta zaprawa będzie dobra. Ja co prawda nie zaprawiam ,podsypuję odrobiną astvitu i jest
dobrze , a może do czasu.