Kosa spalinowa - jaka, dobór,montaż żyłki i inne sprawy

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kosa spalinowa - jaka ?

Post »

Kosa? Przy tym areale jak skończysz, to będzie pora zaczynać kawałek od początku. Na taką łąkę tylko traktor.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
BaryKent
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 mar 2015, o 18:54

Post »

Witam ponownie,
Dzięki za szybką odpowiedź. Czy samo koszenie kosą nie wyrówna terenu? Wiem że trochę zajmie nauka ale łatwo się nie zniechęcam. Nierówności to głównie kępy są, grunt w miarę równy jest. W sumie tak jak pisałem, nie zamierzam kosić regularnie całości (37 a trawnika to dla takiego laika jak ja brzmi jak sci-fi) Ładny trawniczek będzie to tylko przydomowa część ok 7 a, ale nie zmienia to faktu, że raz powiedzmy na 6 czy 8 tyg trzeba będzie ściąć całość łąki to wtedy tylko kosą da to radę zrobić chyba. Kosiarką czy traktorkiem kosić musiałbym całość regularnie przecież, żeby chaszcze nie przerosły możliwości sprzętu. W 4000 zł chciałem zmieścić się z kosą oraz kosiarką a Ariens z cennika to przecież 3000+, kosa na 40 a to ok 1900 . Z chińczyków dawno już się wyleczyłem :). Traktorek + kosa też dużo za dużo.. Poza tym nie mam gdzie traktorka jeszcze trzymać, garaż dopiero stanie w sierpniu. W sumie wygląda to tak, że jak nie będę kosił regularnie to i tak nie potrzebuje kosiarki na 40 a tylko 7-8 arów bo chaszczy nie skoszę. I dymać trzeba będzie kosą ponad 30 arów co parę tygodni albo 40 arów kosiarką lub traktorkiem co 1-3 tygodnie :D.
Podumowując:
opcja 1
-kosiarka lub traktorek 40 a 4000 zł+
-kosa do podkoszania (też w cholerę tego jest do golenia) 1000 zł +
opcja 2
-kosa na 35 a co 6-8 tyg 2000 zł
-kosiarka na 7-8 a regularnie 2000????
Pozdrawiam i czekam na jakąś opinię :?:
mlodzieniec
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 12:33

Post »

Kępy będą trudne do wycięcia żyłką, a tarczy do nowej kosy nie polecam, bo szkoda maszyny, powinna się dotrzeć na żyłce. Inna opcja to kosiarka spalinowa żyłkowa - pchasz jak kosiarkę ale z przodu ma żyłkę i kosi na ok. 50 cm średnicy. To takie kombi kosy i kosiarki w jednym przy cenie ok. 2 tys. Kosę kupuj o mocy przynajmniej 2 KM, mniejszą zajedziesz szybko i się zmęczysz, mocniejszą tniesz a nie buczysz. Kosiarkę wg budżetu, Ariens to maszyny do ciężkiej roboty, możesz wziąć coś tańszego ale na silniku powyżej serii B&S 625.
BaryKent
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

A tą hybrydą kosiarką żyłkową da radę pielęgnować "ładne" trawniki? Żyłka przykładowo w takim Ariensie to 4mm, szatkuje to czy tnie? Bo w sumie jak mógłbym tym ładnie przyciąć przydomowy fragment ogródka to chyba była by to idealna opcja.
Pracował ktoś tym kiedyś albo widział chociaż efekt na "ładnym trawniczku"?
mlodzieniec
200p
200p

Post »

Takie maszyny kupuje się zwykle do koszenia tam, gdzie zwykła kosą jest za dużo, a dla kosiarki za duża trawa + chwasty i inne dziadostwo. Żyłka mieli, jeśli jest duszona, jeśli ma swobodę, to tnie, najlepiej założyć kwadratową albo gwiazdkę, ostra krawędź daje bardzo dobry efekt, ale świeżą trawę uszkodzi, bo wyrwie. Ale wysoka i chwasty tnie aż miło. Opcjonalnie są żyłki tzw. "zęby rekina", to dopiero tnie. W swojej kosie Stihl FS 56 mam kwadrat 2,4 mm i nie ma mielenia. Jak chcesz mieć naprawdę ładny trawnik, to kup osobna kosiareczkę na te kilkaset m2 przy domu, taką za 1500 zł nawet. i najlepiej jakos go odgrodź, np. żywopłotem, krzewami czy czymś od tego mniej urodziwego, no chyba, że ten drugi nie jest wcale taki tragiczny i moga zyc obok siebie. Istnieja jeszcze kosiarki listwowe... Masz wybór.
AmaPoland
200p
200p
Od: 8 paź 2013, o 09:57

Post »

Traktorek i kosa za 4tyś zł to jest szybka droga do bankructwa. W tej cenie kupisz tylko używane, o bardzo wątpliwej historii traktorki. Z serca, rozumu i całej mojej mocy ODRADZAM. Wpakujesz się tylko w koszta serwisowe. Ciągłe naprawianie, jazda z maszyną między serwisem a ogrodem będzie doprowadzała Cię do szału.

Kosiarki żyłowe są na dzikie tereny. Jest taka maszyna Ariens Trimmer. Super maszyna ale do specyficznego terenu. Ładnego trawnika nie zrobisz żyłką, nie da się. Do tego powiem, że nie rozbijesz kęp trawy żyłką. Musiałbyś być mistrzem świata w koszeniu kosą aby coś takiego zrobić :D Nie to, że w Ciebie nie wierzę. Po prostu skoro pytasz, to nie wymiatasz :wink:

Myślałeś aby to wszystko przejechać glebogryarką (sprawdź jak działa TORO DINGO z glebogryzarką) i zasiać ponownie?

Jeśli wyleczyłeś się z "Chińczyków" to dla Ciebie są marki: Stihl, Oleo-Mac, Solo, Dolmar, Makita (ale tylko po upewnieniu się, że to przekolorowany Dolmar), Shindaiwa, Echo... trochę tego możesz wybrać :) To co wskazałeś - AMA na silniku Kawasaki też spokojnie Ci będzie chodzić.
mlodzieniec
200p
200p

Post »

A te kępy to takie jak sitowie czy jak to wygląda? Bo nawet po skoszeniu odrosną, jak taki gatunek albo taka gleba, więc robota bez końca. Jak ich niewiele, to wyrąb nawet szpadlem, jak dużo, to orka i siew na nowo. Na traktorek szykuj ok. 10 tys. Chociaż czasem są fajne okazje uzywane, ale to trzeba umieć kupować. Te kępy to listwową byś może zebrał, żyłką nie da rady. Albo wynajęta kosa z tarczą, mocy ok. 3 KM i więcej, można próbować. A z firm jest jeszcze Honda.
BaryKent
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Jeśli chodzi o kępy to nie jest to sitowie, wygląda to jakby trawa miejscami (wieloma) dziwnie się przerosła ale nie ma miejsc nie porośniętych nawet wokół tych kęp. Grunty są ciężkie, spoiste coś gliniastego a miejscami pod nogami po niewielkich nawet opadach jest mokra ciapka.
4000 ze znaczkiem + oznacza "ponad" :D wiem, ze w takiej kwocie nie kupię nawet traktorka a co dopiero z kosą :)
Mam parę takich miejsc, że kosiarka żyłkowa jest za duża bo tak to bym z kosy na jej rzecz zrezygnował i zakupiłbym do tego zwykłą kosiarkę.
A tak chyba najpierw pożyczę kosę i trochę powalczę, później kupię taką co podoła takiemu areałowi a jak stanie garaż to dokupię kosiarkę na trawnik wokół domu i będę zbierał jeszcze na kosiarkę żyłkową bo baardzo mi się podoba :) i wydaje mi się, dość szybko resztę łąki bym opędzlował takim sprzętem.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
mlodzieniec
200p
200p

Post »

Może ktoś żywe kosiarki wpuścił i tam, gdzie zostawiły swój ślad teraz wyrosło nadzwyczaj mocno. A przed koszeniem sprawdź, czy nie ma kretowisk, jeśli sa to zbierz, i kamieni poszukaj. Stosuj osłonę twarzy i uszu i nie koś za nisko, lepiej pierwsze koszenie zrobić nieco wyższe, żeby poznać teren. A kose prowadź równolegle do ziemi, nie narobisz tyle grzyw.
stratos37
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 maja 2014, o 10:37

Post »

Witam, uprzejmie chciałem się zapytać, czy silnik z kosy Sparta 25TR (wygięta rura) podejdzie do kosy Sparta 25 (prosta rura), chciałem tylko podmienić sam silnik ze sprzęgłem, czy nie będzie żadnych komplikacji, ewentualnie na czym polega różnica, dziękuję z góry za odp., pozdr.
AmaPoland
200p
200p
Od: 8 paź 2013, o 09:57

Post »

Jeśli moce silników są takie same to kwestia dopasowania kilku elementów. Niektóre wały maja kwadratowe końcówki inne, w gwiazdkę jeszcze inne w sześcian itp. Jeśli średnice rur będą takie same to możesz śmiało przenieść. Do tego jeszcze może być różnica na mocowaniu sprzęgła. Czy to fizycznie jest do zrobienia, to sam będziesz musiał dopasować. Co do samych konsekwencji w eksploatacji to silnik jest silnik. Jak dasz radę przenieść, przenieś.
Pamiętaj tylko o dwóch rzeczach. 1 wymagania co do ciężkości głowic i rozmiaru żyłek musisz zachować ze Sparty 25TR. 2 zapisz sobie numery katalogowe kos które składasz. W przyszłości w serwisie jak będziesz szukał jakiegoś elementu aby od razu wiedzieli co z czym ugryźć.
wojtmen
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 kwie 2015, o 17:25

Post »

Witam. Przymierzam sie do kupna kosy spalinowej. Posiadam niewielką działke gdzie obszar koszenia to zaledwie 7a. Nie chciałbym isć za bardzo w niepotrzebne koszty ale chciałbym aby pare sezonów owa kosiarka wytrzymała. Jaki model polecacie wybrać? Dzięki Najlepiej byłoby aby wejśc z kosa w pole i ogolić ją raz dwa ;)
mlodzieniec
200p
200p

Post »

Na podobny teren używam Stihl FS 56, mało pali, kosi się szybko i przyjemnie. Mogę polecić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”