Pomidory-choroby i szkodniki cz.12
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.12
Oczywiście, że możesz zmienić podłoże, ale po co ?.
Czy też tak macie czasami że u sadzonek pomidorów które wyglądają zdrowo po jednej nocy losowo więdną i odpadają najniżej położone liście? Np. po dzisiejszej nocy na 70 sadzonek u czterech odpadły dolne liście. Oczywiście nie chodzi o liścienie tylko o liście właściwe.
Liścienie w większości sadzonek są pożółknięte ale nadal się trzymają. Rozumiem że same mają odpaść czy pomóc im

Liścienie w większości sadzonek są pożółknięte ale nadal się trzymają. Rozumiem że same mają odpaść czy pomóc im

Pozdrawiam Janek
Tfu..tfu..
Piękne sadzonki
Piękne sadzonki

Dodam że przed chwilą dokładnie obejrzałem sadzonki i zauważyłem że u kilku sadzonek dolne liście zaczynają robić się blado zielone a nawet żółknąć. Przykład w załączniku na fotografii.
Całość przepikowana do podłoża Sterlux do rozsady, regularnie fertyguję florovitem do pelargonii 3ml/litr wody, całość przy parapecie południowym więc na niedobory słońca nie mogą narzekać. Za sucho na pewno nie mają, prędzej za mokro.
Osobiście podlewam raz na 5-7 dni (zależy od pogody szybkości schnięcia) w ilości 1litr/20sadzonek. Może trymać je w bardziej suchym podłożu i ograniczyć bardziej podlewanie
A może to objaw przenawożenia w połączeniu florovit + ziemia sterlux która zawiera w sobie już sporo minerałów
Proszę o opinie

Całość przepikowana do podłoża Sterlux do rozsady, regularnie fertyguję florovitem do pelargonii 3ml/litr wody, całość przy parapecie południowym więc na niedobory słońca nie mogą narzekać. Za sucho na pewno nie mają, prędzej za mokro.
Osobiście podlewam raz na 5-7 dni (zależy od pogody szybkości schnięcia) w ilości 1litr/20sadzonek. Może trymać je w bardziej suchym podłożu i ograniczyć bardziej podlewanie

A może to objaw przenawożenia w połączeniu florovit + ziemia sterlux która zawiera w sobie już sporo minerałów

Proszę o opinie

Pozdrawiam Janek
Jak podlewasz 1x na tydzień to tym florovitem raczej nie przenawoziłeś ;)
Ps
Wyglada jakby miał za mokro
Ps
Wyglada jakby miał za mokro
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Stożek wzrostu jakby zamierał ,coś go trapi 

Te żółknięcie i odpadanie dolnych liści występuje u kilku sadzonek. Można więc wywnioskować zę coś nie tak z nimi robię tylko zastanawiam się co. Może warto spróbować przesuszyć?
Pozdrawiam Janek
Jeśli to prawda, że na podlanie 20 sadzonek kolega bologno zużywa 1 l wody to znaczy, że na jedną sadzonkę przypada 50 ml wody. Sądząc po wielkosci doniczek to stanowczo za mało. Ja dziś, na podlanie 45 pikowanych siewek pomidora zużyłem 2 l wody ale paleta ma doniczki stożkowe o pojemności 100 ml.luk78 pisze:Wyglada jakby miał za mokro
Żółknące dolne liście wskazywałyby, że pomidor nie pobiera z podłoża azotu. Nie podoba mi się też łodyga u tego pomidora. Wygląda jak gdyby pomidor był trzymany w niskiej temperaturze.
Raz na tydzień 50 ml wody na tak dużą doniczkę to stanowczo za mało. A Ty jeszcze chcesz przesuszać te sadzonki ?bologno pisze:Osobiście podlewam raz na 5-7 dni

forumowicz moje doniczki mają objętość 400ml. Czyli należy podlewać 1litr/6 sadzonek?
Utrzymywać ciągle wilgotne podłoże czy dopuszczać do lekkiego przesuszenia?
Temperatura w dzień w granicach 20-21,5 stopni, w nocy około 18-19,5.
Tak się jeszcze zastanawiam bo ostatnio kilka dni temu wieczorem brat bez mojej wiedzy wyszedł na balkon i pozostawił otwarte drzwi przez około 15 minut przez co zimne powietrze (wtedy były może 2 stopnie na plusie) wiało wprost na sadzonki a one jeszcze nie są zahartowane. Może doznały jakiegoś szoku
Utrzymywać ciągle wilgotne podłoże czy dopuszczać do lekkiego przesuszenia?
Temperatura w dzień w granicach 20-21,5 stopni, w nocy około 18-19,5.
Tak się jeszcze zastanawiam bo ostatnio kilka dni temu wieczorem brat bez mojej wiedzy wyszedł na balkon i pozostawił otwarte drzwi przez około 15 minut przez co zimne powietrze (wtedy były może 2 stopnie na plusie) wiało wprost na sadzonki a one jeszcze nie są zahartowane. Może doznały jakiegoś szoku

Pozdrawiam Janek
Jak pomidor ma sucho to się podlewa.
I nie przyszło by mi do głowy żeby odmierzać na ml ilość wody ;)
I nie przyszło by mi do głowy żeby odmierzać na ml ilość wody ;)
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A jeśli masz 200, 500 lub 1000 sadzonek na multiplatach obok siebie to musisz odmierzać, bo inaczej jedne szybciej przeschną niż inne i jak odnajdziesz te przeschnięte w tym gąszczu?

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
luk78
Czytaj proszę ze zrozumieniem. Nikt tu nie podlewa kroplomierzem. Ja wyliczyłem na podstawie informacji kolegi bologno średnią ilość wody na doniczkę.
bologno
To o czym piszesz / otwarty balkon/ wystarczy by załatwić rozsadę pomidorów. Wystarczy tylko zaobserwować w przyszłości jak zmienia się wygląd łodygi pomidora po hartowaniu, by poznać kiedy pomidor poddany był niskiej temperaturze. Wszędzie wyczytasz w publikacjach na temat uprawy, że minimum termiczne dla pomidora wynosi 12 * a temperatury poniżej 8 * mogą już trwale uszkodzić rośliny.
Wiele osób zgłasza problemy z rozsadą i w większości są to przelania i niedobór światła. Odnoszę jednak wrażenie, że tych zgłaszanych kłopotów jest zdecydowanie mniej niż np 3 lata temu, czy 2 lata temu. Większość ludzi przychodzi tu na forum i w ciągu 2-3 lat opanowuje uprawę rozsad.
Czytaj proszę ze zrozumieniem. Nikt tu nie podlewa kroplomierzem. Ja wyliczyłem na podstawie informacji kolegi bologno średnią ilość wody na doniczkę.
bologno
To o czym piszesz / otwarty balkon/ wystarczy by załatwić rozsadę pomidorów. Wystarczy tylko zaobserwować w przyszłości jak zmienia się wygląd łodygi pomidora po hartowaniu, by poznać kiedy pomidor poddany był niskiej temperaturze. Wszędzie wyczytasz w publikacjach na temat uprawy, że minimum termiczne dla pomidora wynosi 12 * a temperatury poniżej 8 * mogą już trwale uszkodzić rośliny.
Wiele osób zgłasza problemy z rozsadą i w większości są to przelania i niedobór światła. Odnoszę jednak wrażenie, że tych zgłaszanych kłopotów jest zdecydowanie mniej niż np 3 lata temu, czy 2 lata temu. Większość ludzi przychodzi tu na forum i w ciągu 2-3 lat opanowuje uprawę rozsad.
Whitedame
O produkcji masowej nie mam bladego pojęcia. Ale jakbym miał 1000 sadzonek na multipaletach to bym i tak ich menzurką nie podlewał ... raczej ;)
Ps
O menzurce nie było do ciebie forumowicz
O produkcji masowej nie mam bladego pojęcia. Ale jakbym miał 1000 sadzonek na multipaletach to bym i tak ich menzurką nie podlewał ... raczej ;)
Ps
O menzurce nie było do ciebie forumowicz
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Możesz podlewać nawet łyżką wazową bylebyś każdej roślinie dostarczył odpowiednią ilość wody. Ja mam "tylko" 300 sadzonek i wiem ile szkody robi beztroskie lanie wodą jak popadnie.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa