Papryka w doniczce, na balkonie
Re: Papryka w doniczce, na balkon
Powodzenia
- TomekD
- 200p
- Od: 16 lut 2013, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z moich mikrych doświadczeń dwóch sezonów wydaje się że jest tak (przynajmniej papryka i pomidory):grazka100 pisze:W poszukiwaniu wątku o paprykach uprawianych w pojemnikach trafiłam tutaj
Wnioskuję, że papryka powinna mieć doniczkę ok 10 l, aby miała dość ziemi.
Napiszcie jak przez ten czas wzbogaciło się Wasze doświadczenie nt. papryk uprawianych w pojemnikach.
- jeżeli jesteśmy w stanie zapewnić stałą wilgotność podłoża i poprawnie, regularnie uzupełniać braki pokarmowe rośliny będą rosły dobrze nawet w niewielkich pojemnikach. Rozleniwione dostatkiem nie będą rozbudowywały mocno systemu korzeniowego, pomimo to będą rosły szczęśliwe i zdrowe.
- im mniejszy pojemnik tym trudniej utrzymać stałą wilgotność i zapewnić zrównoważone nawożenie.
W zeszłym sezonie miałem 6 papryk w kastrze budowlanej 60l przerobionej po amatorsku na rozwiązanie nawadniania 'od dołu' Earthbox:
http://earthbox.com/
Ziemi razem miały tak 40-45l. Żadnych nawozów do ziemi jak w oryginale, raz na tydzień uzupełniane braki składników przy podlewaniu.
Rosły i owocowały pięknie. Miały zdecydowanie zbyt ciasno - źle zaprojektowałem im podparcie 'do wewnątrz' zamiast 'na zewnątrz'. W tym sezonie się poprawię...
Jesienią zdziwiło mnie jak mizernie rozbudowały system korzeniowy.
Identycznie było z wysokimi pomidorami w takiej samej uprawie.
Dwa lata temu, tak papryki jak i pomidory w identycznym rozwiązaniu miały potężnie rozbudowane korzenie. Za to stan roślin był dramatyczny, po prostu je wtedy zagłodziłem... Jeszcze gorzej było w zwykłych pojemnikach.
W tym sezonie pozostaję przy podlewaniu 'od dołu', sporo gotowych rozwiązań pojawiło się na rynku, nawet w marketach.
Co do odpowiedzialnego nawożenia to nie podpowiem, zbyt wiele muszę się jeszcze nauczyć i zbadać
pozdrawiam, Tomek
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje papryki słodkie duże sadzę do doniczek 10-12l.Spokojnie sobie rosną.Jednak lipiec-sierpień muszę podlewać
2-3 krotnie.Aktualnie się hartują.Na miejsca stałe pójdą za tydzień.W b.roku jest to Ożarowska,aktualnie tworzy już rozgałezienia i kwiaty.
2-3 krotnie.Aktualnie się hartują.Na miejsca stałe pójdą za tydzień.W b.roku jest to Ożarowska,aktualnie tworzy już rozgałezienia i kwiaty.
- Rzepka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Czy do karłowej papryczki też powinien być pojemnik conajmniej 10l?
Mam kilka sadzoneczek mini bell i w mojej wizji miały one stać na zewnętrznym parapecie balkonowym, myślałam, że posadzę je w dwu lub trzylitrowych doniczkach
Pozdrawiam
Mam kilka sadzoneczek mini bell i w mojej wizji miały one stać na zewnętrznym parapecie balkonowym, myślałam, że posadzę je w dwu lub trzylitrowych doniczkach
Pozdrawiam
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Rzepko nigdy nie miałem papryki karłowej.Jeśli jednak piszesz o odmianie typowo karłowej(małej jak te ozdobne)to starczą mniejsze doniczki.Ktoś tu już pisał,że karłowe sadzi w doniczkach 2 l.
- Rzepka
Dzięki za info, ja nigdy nie uprawiałam żadnej papryki, więc prawie dyżuruję na F.
Sądzę, że ona ma być mała, na dilerkach było napisane Mini Bell Orange i Mini Red.
Pozdrawiam
Sądzę, że ona ma być mała, na dilerkach było napisane Mini Bell Orange i Mini Red.
Pozdrawiam
- rebeko
- 200p
- Od: 6 sty 2015, o 17:37
Czy ktoś uprawiał paprykę czerwoną Yolo Wonder ? Jak owocuje?
- Vierrna
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 kwie 2015, o 20:47
Rzepka też w tym roku posiałam Mini Bell (Chocolate), zobaczymy co z tego wyjdzie. Dostałam od sprzedającego instrukcję wysiewu i pielęgnacji, jednak nic nie jest napisane o pojemności doniczek W tamtym roku miałam kilka krzaczków papryczki ostrej De Cayenne i jakąś słodką. Pojemniki nie były duże, chyba nawet 5 l nie miały. Ostre ładnie mi obrodziły a słodka miała jeden owoc i to na dodatek jakiś zniekształcony :P ale to były moje początki i raczej eksperymenty dlatego teraz zdecydowałam się na odmiany z przeznaczeniem do doniczek.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Jak jedyna marynowana cebulka w sałatce owocowej.
Słowo 'mini' - odnosi się tu przede wszystkim do wielkości owocówRzepka pisze: Sądzę, że ona ma być mała, na dilerkach było napisane Mini Bell Orange i Mini Red.
U mnie w gruncie miały po ok 30cm, tylko, ze ja je ogłowiłam dużo wcześniej, zanim poszły do gruntu - więc pewnie bez ogłowienia dorosłyby do 40cm. One są mniejsze niż papryki o dużych owocach, ale jednak do karłowych bym ich nie zaliczała. Jeśli roślina ze wzrostem dojdzie do 40cm, to już wcale nie taki karzeł Nie pamiętam tylko jak rozbudowany miały system korzeniowy
Myślę, że na 1 szt. to doniczka min. 5l będzie dobra. 2 l, to na pewno za mało, no na upartego możesz spróbować w 3l - zawsze więcej, to lepiej.
Ogrodnicy mają różne doświadczenia w uprawie papryk w donicach, ale jest taki pogląd mówiący o tym, że im większa donica tym większy plon Nie można oczywiście zapominać też o nawożeniu, bo z czegoś te owoce się biorą
Jeśli chodzi o skrzynki balkonowe - to nie wiem, zależy jaka skrzynka, czy duża czy mała, lepsza na pewno głębsza niż płytsza. Musisz Rzepko po prostu zaryzykować To wtedy i my będziemy mądrzejsi o takie doświadczenie
- Rzepka
Amanitko nasiona tych papryczek mam od Ciebie, bardzo za nie dziękuję, zamierzałam je posadzić w 3l donicach, ale jak będzie trzeba to przygotuję większe, na razie są to maciupeńkie sadzonki
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- sachel
- 100p
- Od: 14 lut 2014, o 14:10
Zgadzam się z tym, ze im większa donica to większy plon, choć nie zawsze jeśli dana odmiana jest.. po prostu mała jak np. explosive ember
polacam filmik https://www.youtube.com/watch?v=URPPQi903ZY
polacam filmik https://www.youtube.com/watch?v=URPPQi903ZY
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Papryki tej pani są absolutnie rewelacyjne.
Ja spóźniłam się z siewem papryczek i też będą docelowo w doniczkach w tym sezonie.
Podzielę się info, że nasiona moczyłam dobę w naparze z rumianku i bardzo szybko prawie wszystkie wykiełkowały
( jak na papryczki), niektóre po tygodniu, od razu w ziemi w zwykłej temp. w domu nie ogrzewanym nocą.
Ja spóźniłam się z siewem papryczek i też będą docelowo w doniczkach w tym sezonie.
Podzielę się info, że nasiona moczyłam dobę w naparze z rumianku i bardzo szybko prawie wszystkie wykiełkowały
( jak na papryczki), niektóre po tygodniu, od razu w ziemi w zwykłej temp. w domu nie ogrzewanym nocą.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
A ja wysiałam kilka papryczek Sweet Pickle, podobno nie rosną wysoko i nie wymagają dużo podłoża, więc chciałam je na balkonie hodować. Zastanawiam się, czy posłuży im taka głębsza skrzynka jak na pelargonie i jak je rozstawić, co ile centymetrów mniej więcej. Czy ktoś może hodował tę odmianę w pojemnikach?
pozdrawiam
Ewa
Ewa