Przedplon
- Elfia
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Przedplon
Serio łuskany słonecznik wschodzi w ziemi? Idę wysiać do donicy słonecznik na kiełki. Denerwuje mnie uprawa w kiełkownicy, bo robi się obślizgły, ale w doniczce to co innego
W najgorszym wypadku słonecznik da masę zieloną i trochę składników pokarmowych glebie. Nie musi mieć przecież jakichś nadzwyczajnych właściwości chwastobójczych czy cudotwórczych
W najgorszym wypadku słonecznik da masę zieloną i trochę składników pokarmowych glebie. Nie musi mieć przecież jakichś nadzwyczajnych właściwości chwastobójczych czy cudotwórczych
ogrodowo
Zapraszam
Zapraszam
A tak na to liczyłem A powaznie doczytałm tylko, że bardzo dobrze kumuluje fosfor, potas, magnez i wapień. Z resztą musi skumulować i oddać, łachy nie robi, bo wysiałem na zeszłorocznie przykopanym obornikuElfia pisze: Nie musi mieć przecież jakichś nadzwyczajnych właściwości chwastobójczych czy cudotwórczych
Przynajmniej chwasty nie wlezą. Planuję zrobć powtórkę wczesnym latem bo jeszcze mam pół worka nasion. Tylko jak to zgrać? Zielone skosić, przyorać dość głęboko i na to siać? Może ktoś podpowie?
ullak no faktycznie, maja żonka chyba na to wpadła bo w sałatce coś podobnego widziałem
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Doniczka ma stosunkowo małą powierzchnię. Ja uprawiam w plastikowych podstawkach (przedziurkowanych) z cienką warstwą ziemi. (Dobry jest też młody groch).Denerwuje mnie uprawa w kiełkownicy, bo robi się obślizgły, ale w doniczce to co innego
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
- 100p
- Od: 14 lut 2014, o 11:53
Witam. Jestem zdziwiona tak skiełkowanym słonecznikiem . Myślałam, że łuskane ziarna są uszkodzone. Jak to warto czytać forum .
Pozdrawiam Iwona
Srebrnygaj jak nie spróbujesz to nie bedziesz wiedzieć
Przetestuj np nasiona dyni - jedno wysiej w łupinie a jednemu zdjejmij łupinę i wsadź do wilgotnej ziemi nakrywając folią (najprościej z wyczuciem obciąć brzeg łupny).
Przetestuj np nasiona dyni - jedno wysiej w łupinie a jednemu zdjejmij łupinę i wsadź do wilgotnej ziemi nakrywając folią (najprościej z wyczuciem obciąć brzeg łupny).
Są przecież odmiany dyń o nasionach bezłupinowych i one bardzo ładnie kiełkują - takie gołe
Za kilka dni wyjeżdżam na wakacje i nie wiem, co zrobić z warzywniakiem-w sensie, jak zabezpieczyć go przed silnym wzrostem chwastów. Na początku myślałam o czarnej agrotkaninie, a teraz czytam o przedplonie
Mój warzywniak to głównie pomidory i ogórki. Myślicie, że mogłabym teraz coś posiać jako przedplon, a w połowie maja lekko przekopać i posadzić warzywa? Jeśli tak, to co byłoby najbardziej wartościowe do posiania? słonecznik?
Mój warzywniak to głównie pomidory i ogórki. Myślicie, że mogłabym teraz coś posiać jako przedplon, a w połowie maja lekko przekopać i posadzić warzywa? Jeśli tak, to co byłoby najbardziej wartościowe do posiania? słonecznik?
MariaM53 Może ci to nie styknąć. Przykopana zielonka trochę nawozu z ziemi wyciągnie żeby się rozłożyć. Więc stracą twoje warzywa. Jak masz nieduży kawałek to ja bym przykrył.
- Aquaforta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Albo posiej gorczycę, przed sadzeniem pomidorów zetnij ją i na kompost. Korzonki zostaw i sadz pomidory
Ktoś opisywał tę metodę kilka/kilkanaście postów wyżej
Ktoś opisywał tę metodę kilka/kilkanaście postów wyżej
Pozdrawiam
Dziękuję za odpowiedzi
Gorczyca pod pomidory, a pod ogórki? Też może być?
Gorczyca pod pomidory, a pod ogórki? Też może być?
-
- 200p
- Od: 9 lut 2015, o 15:26
Pewnie, gorczyca spulchni ziemię i poprawi jej strukturę. Tylko teraz mało czasu już zostało, bo po 15 maja siejemy ogórki.
Przygotowuję rozsadę ogórków, więc posadzę gotowe już krzaczki.
Bardzo dziękuję za odpowiedzi Tylko gdzie ja teraz kupię gorczycę?
Bardzo dziękuję za odpowiedzi Tylko gdzie ja teraz kupię gorczycę?
Kompost Dlatego ja mam wątpliwości czy warto siać. Może jeśli ziemia jest już wzbogacona np obornikiem..Jeśli nie, a MariaM53 chce przed ogórkami i pomidorami nawieźć, to musi to zrobić przynajmniej 2 tygodnie przed sadzeniem, czyli na początku maja - a jest połowa kwietnia. No i przedplon po przykopaniu łyknie trochę azotu. Najlepiej jakby Maria coś więcej napisała, ale ja chyba bym już nie wysiewał, za póżno i chyba szkoda kasy.
Pelikano, masz rację. Powinnam napisać więcej
Na jesieni miałam siany poplon (gorczycę właśnie), Wczesną wiosną dałam koński obornik, niezbyt dużo, ale dałam. No i nie wiem, czy to nie byłoby za dużo, gdyby teraz jeszcze przedplon posiać.
Na jesieni miałam siany poplon (gorczycę właśnie), Wczesną wiosną dałam koński obornik, niezbyt dużo, ale dałam. No i nie wiem, czy to nie byłoby za dużo, gdyby teraz jeszcze przedplon posiać.
Moje zdanie - nie siej, szkoda obornika.