Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4
- kamil211a
- 200p
- Od: 17 sty 2014, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4
Hyy ok, bo temperatura też jest nie za wysoka
Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Fakt. Przejrzyj liście w poszukiwaniu mszyc. Jeśli jednak piszesz, że temperatura też nie za wysoka, to obstawiam przelanie.
- kamil211a
- 200p
- Od: 17 sty 2014, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
czyli muszę poczekać aż przeschcnie
Proszę o poprawną pisownię- mod. jokaer.
Proszę o poprawną pisownię- mod. jokaer.
Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Jeśli ziemia jest ciągle mokra, to korzenie się duszą. Musisz wyregulować podlewanie. Nie może być ciągle mokra, jednak też przeschnąć na wiór. Musisz wyczuć ten temat, bo każdy ma inne warunki i nikt ci nie może powiedziec konkretnie podlewaj taką ilością wody, co tyle dni.
No i pisz poprawnie, bo bedziesz wytykany na kolorowo.
No i pisz poprawnie, bo bedziesz wytykany na kolorowo.
Witam Serdecznie. Ja miałem ten sam problem z przelewaniem papryczek . W tej chwili podlewam wtedy jak widzę , że dolne liście troszeczkę więdną i jest ok.
Dzień dobry!
Chciałabym zapytać, czy znane jest może Wam zjawisko naturalnej miniaturyzacji papryczki?
Jedna z moich papryczek (cherry) wygląda jak bonsai, jest cała malusieńka, liście ma malusieńkie ale rośnie i się rozwija przy swojej koleżance wygląda jak zupełnie inna roślina ..
Zrobię może potem zdjęcia porównawcze
Czy z niej coś będzie? Na razie nie wygląda na to, żeby miała się poddać
Chciałabym zapytać, czy znane jest może Wam zjawisko naturalnej miniaturyzacji papryczki?
Jedna z moich papryczek (cherry) wygląda jak bonsai, jest cała malusieńka, liście ma malusieńkie ale rośnie i się rozwija przy swojej koleżance wygląda jak zupełnie inna roślina ..
Zrobię może potem zdjęcia porównawcze
Czy z niej coś będzie? Na razie nie wygląda na to, żeby miała się poddać
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Na pewno będzie.Czekam na jej nasionka nasionka na akcji.Cherry baby-może być?
Najprawdopodobniej to z nadmiaru wody. Musisz troszkę mniej podlewać a najlepiej zmień ziemię.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Mrau czy liliputka podlewasz więcej niż inne papryczki i ziemia wygląda jakoś mniej zdrowo niż u innych ???
Wszystkie traktuję tak samo, nie wygląda, żeby tam się w ziemi coś działo. Ale fakt, mam tendencję do przelewania a potem mają dietę ;) tej muszę chyba wydzielać mniej wody bo faktycznie jakby bardziej mokro ma (mniejsza jest to mniej wypije ) (podlewam wodą z Florowitem)
Generalnie to moje pierwsze podejście do papryczek, tak czy siak zrobię jakieś fotki i będę się radziła co i jak, czy jest ok dziś przesadzałam je 2 raz z kubków 200ml do kubków 400ml
Nasionka są z aukcji tegorocznej to Cherry jest od Cantati.
Jeśli coś z tego wyjdzie ciekawego to oczywiście się podzielę w następnej edycji
p.s. wstawiam fotki
Jak oceniacie moje papryczki?
Piter ma jeden listek jakiś podeschnięty, to coś groźnego?
Cherry w ogóle są mniejsze w porównaniu do pozostałych no ale ta jedna się wyróżnia ewidentnie
Generalnie to nie było tak, że przestała rosnąć, od początku była mniejsza, nawet jeśli dobrze pamiętam pierwsze listeczki były mniejsze ale głowy za to nie dam.
p.s.2
Znalazłam! fotki wczesnych papryczek widać, że i liścienie były mniejsze:
Generalnie to moje pierwsze podejście do papryczek, tak czy siak zrobię jakieś fotki i będę się radziła co i jak, czy jest ok dziś przesadzałam je 2 raz z kubków 200ml do kubków 400ml
Nasionka są z aukcji tegorocznej to Cherry jest od Cantati.
Jeśli coś z tego wyjdzie ciekawego to oczywiście się podzielę w następnej edycji
p.s. wstawiam fotki
Jak oceniacie moje papryczki?
Piter ma jeden listek jakiś podeschnięty, to coś groźnego?
Cherry w ogóle są mniejsze w porównaniu do pozostałych no ale ta jedna się wyróżnia ewidentnie
Generalnie to nie było tak, że przestała rosnąć, od początku była mniejsza, nawet jeśli dobrze pamiętam pierwsze listeczki były mniejsze ale głowy za to nie dam.
p.s.2
Znalazłam! fotki wczesnych papryczek widać, że i liścienie były mniejsze:
Mrau, jeśli to jest to Large Cherry Red, które Cantati dała na tegoroczną akcję, to jednak ta papryka do miniaturek nie należy 80 cm to jednak sporoMrau pisze: Nasionka są z aukcji tegorocznej to Cherry jest od Cantati.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p4939617
Tak to to
No w każdym razie coś się zadziało z tą jedną sadzonką, tą mini zostawię w domu w doniczce, zobaczymy co wyjdzie duża pójdzie na działeczkę.
No w każdym razie coś się zadziało z tą jedną sadzonką, tą mini zostawię w domu w doniczce, zobaczymy co wyjdzie duża pójdzie na działeczkę.
A masz tylko 1 sadzonkę tej odmiany? Mogło się np. u Cantati coś gdzieś przypadkiem skrzyżować, nigdy nie wiadomo co tam się działo przy zapylaniu
edit. teraz doczytałam, że są dwie, mała i duża. No to obserwuj i jak będzie się coś ciekawego działo, to nas informuj, bo to zawsze ciekawie poczytać o anomaliach i niespodziankach
edit. teraz doczytałam, że są dwie, mała i duża. No to obserwuj i jak będzie się coś ciekawego działo, to nas informuj, bo to zawsze ciekawie poczytać o anomaliach i niespodziankach