Formowanie drzew owocowych
Re: Formowanie drzew owocowych
skróc ją. Tak się robi. Bez sensu jest wycinać tyle gałęzi. Po prostu się je skraca poniżej przewodnika.
-
- 200p
- Od: 27 sty 2012, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
.elusial pisze:Na drugiej czereśni nie wiem co zrobić z najwyższą gałęzią. Przewyższa ona przewodnik o jakieś 70cm.
Opisz dokładniej swój problem, albo wykonaj czytelne zdjęcie obu czereśni. Przyznam się, że nie rozumiem Twoich wątpliwości. Pozdrawiam.
- mr25ur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na zdjęciu są dwa pnie obok siebie?elusial pisze:Obcięłam swoje czereśnie zgodnie z radą badylarza. Przynajmniej tak się starałam. Mam tylko dwa pytania.Na jednej czereśni nie mogłam się zdecydować czy obciąć gałąź najwyższą czy tą niżej. Są w tą samą stronę świata. Poradźcie:
Na drugiej czereśni nie wiem co zrobić z najwyższą gałęzią. Przewyższa ona przewodnik o jakieś 70cm. Nawet jeśli ją sporo odegnę do poziomu to będzie za wysoko. W pewnej mądrej książce przeczytałam że u czereśni nie skraca się długopędów bo się brzydko rozwidlają... czyli co się robi w takiej sytuacji jak moja bo rzecz jasna gałązka nie może być wyżej niż przewodnik.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
A to nie kołek aby? ;)
- mr25ur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
Z tego kołka jakby gałązka szła w prawo, dlatego pytam...")
Ps. chyba jeszcze trzeba ze 3-4 lat na ukształtowania bliźniaka... po wycięciu brata z lewej raczej.
A z długopędami to raczej idzie o gałązki wyrastające obok siebie w górę z konarka, gałęzi poprzecznej, które to się wycina też, a nie o drugi pieniek, bo na zdjęciu widać jak widać, ale są dwa pieńki chybaż obok siebie.
Ps. chyba jeszcze trzeba ze 3-4 lat na ukształtowania bliźniaka... po wycięciu brata z lewej raczej.
A z długopędami to raczej idzie o gałązki wyrastające obok siebie w górę z konarka, gałęzi poprzecznej, które to się wycina też, a nie o drugi pieniek, bo na zdjęciu widać jak widać, ale są dwa pieńki chybaż obok siebie.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Widzę, że wprowadziłam zamieszanie. To z boku to kołek. Chyba za bardzo się przejmuję i stwarzam problemy. Już wyjaśniam
1. Czereśnia Rivan. Dylemat: którą gałąź wyciąć? Tą oznaczoną czerwoną kropką czy zieloną?

2. Czereśnia Burlat. Czy skrócić tą gałąź oznaczoną strzałką ?

Tu mój dylemat pojawił się po przeczytaniu zdania z książki o cięciu pana Pirca: "Nie skracamy długopędów gdyż wytworzą się wówczas jedynie miotlaste rozgałęzienia zamiast pożądanych nowych pędów.".
1. Czereśnia Rivan. Dylemat: którą gałąź wyciąć? Tą oznaczoną czerwoną kropką czy zieloną?

2. Czereśnia Burlat. Czy skrócić tą gałąź oznaczoną strzałką ?

Tu mój dylemat pojawił się po przeczytaniu zdania z książki o cięciu pana Pirca: "Nie skracamy długopędów gdyż wytworzą się wówczas jedynie miotlaste rozgałęzienia zamiast pożądanych nowych pędów.".
-
- 200p
Czereśnia Rivan, utnij gałąź oznaczoną czerwona kropką.
Czereśnia Burlat, nic nie skracaj, ale zaznaczoną gałązkę odegnij więcej niż do poziomu. W ten sposób zatrzymasz jej wzrost i spowodujesz wyrastanie krótkopędów owoconośnych.
Na wszystkich gałązkach przesuń ciężarki bardziej na zewnątrz - odegnij je do poziomu. W przeciwnym razie już za chwilę wszystkie przyszłe konary będą rosły prawie pionowo do góry i nic z nimi już nie zrobisz. Pozdrawiam.
Czereśnia Burlat, nic nie skracaj, ale zaznaczoną gałązkę odegnij więcej niż do poziomu. W ten sposób zatrzymasz jej wzrost i spowodujesz wyrastanie krótkopędów owoconośnych.
Na wszystkich gałązkach przesuń ciężarki bardziej na zewnątrz - odegnij je do poziomu. W przeciwnym razie już za chwilę wszystkie przyszłe konary będą rosły prawie pionowo do góry i nic z nimi już nie zrobisz. Pozdrawiam.
- Cebula
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 18 sty 2012, o 17:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jak przyciąć posadzone jesienią drzewka?
Też mnie to interesuje, może ktoś odpowie bo mam taką samą sytuację, a drzewka już mają malutkie listki.
Monika
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Trochę późno.
Przewodnik 1/3, gałązki odgiąć delikatnie aby był kąt prosty z przewodnikiem.
Przewodnik 1/3, gałązki odgiąć delikatnie aby był kąt prosty z przewodnikiem.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- 200p
wojtek39 Ze zdjęcia czereśni nic nie wynika. Pokaż ją całą z listwą z podziałką. Wiśni przewodnika nie skracaj. Natomiast w pierwszym piętrze przyszłych konarów zostaw 4 odgałęzienia równo rozłożone na obwodzie przewodnika i odegnij je prawie do poziomu jak radzi jokaer. Najniższe gałązki na wiśni usuń. Do rajskiej jabłoni się nie dotykam. Pozdrawiam.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Jak kupowałam wiśnie, to pani szkółkarka powiedziała, że ona stara się prowadzić wiśnie nisko, żeby było wygodnie zrywać.
Dlatego sugerowałam skrócenie przewodnika.
Po za tym, wszelkie nasadzenia jesienne powinny być ciachnięte na wiosnę,
żeby zrównoważyć koronę z obciętym systemem korzeniowym.
Tylko na pewno nie ciąć jak pada deszcz.
Dlatego sugerowałam skrócenie przewodnika.
Po za tym, wszelkie nasadzenia jesienne powinny być ciachnięte na wiosnę,
żeby zrównoważyć koronę z obciętym systemem korzeniowym.
Tylko na pewno nie ciąć jak pada deszcz.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
Witam. Zaspałam totalnie.
Może jeszcze można coś z tymi drzewkami zrobić. Jeśli nie teraz , to wisienki może w lipcu przyciąć?
Zakup jesienią 2014.
1.Wiśnia North Star, obsypana kwiatkami, zgrabna. Wysokość 160 cm.
2. Wiśnia Debreceni z B. Wysokość 210 cm,długie gałązki.
3 Jabłonka Topaz. Wysokość 180. Nie było z czego wybrać. Ups, fotka nieudana jak te drzewko
Na dole kilka gałązeczek cienkich, pusto i dopiero u góry. Nie wiem jak ją uformować. Kwiatki zerwać? 
Proszę o poradę fachowców
Może jeszcze można coś z tymi drzewkami zrobić. Jeśli nie teraz , to wisienki może w lipcu przyciąć?
Zakup jesienią 2014.
1.Wiśnia North Star, obsypana kwiatkami, zgrabna. Wysokość 160 cm.

2. Wiśnia Debreceni z B. Wysokość 210 cm,długie gałązki.

3 Jabłonka Topaz. Wysokość 180. Nie było z czego wybrać. Ups, fotka nieudana jak te drzewko

Proszę o poradę fachowców

Ostatnio zmieniony 3 maja 2015, o 21:04 przez ERNRUD, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę dodawać zdjęcia odpowiednio poobracane
Powód: Proszę dodawać zdjęcia odpowiednio poobracane
Ja też mam pytanie podobne tylko dotyczy dwóch jabłonek wsadzonych jesienią a jakimś cudem je pominąłem wiosną. Chodzi o ścięcie przewodnika. Czy im to nie zaszkodzi?
Nie. No chyba, że zetniesz poniższej szczepienia ;)Pomidek pisze:Ja też mam pytanie podobne tylko dotyczy dwóch jabłonek wsadzonych jesienią a jakimś cudem je pominąłem wiosną. Chodzi o ścięcie przewodnika. Czy im to nie zaszkodzi?
Grania piękne drzewka. Aż trudno uwierzyć że posadzone w tamtym roku. Formowanie wiśni jest dla mnie osobiście jakieś "nienormalne" , a i tak nie jestem ekspertem więc może niech się wypowiedzą inni. Ja bym poodginał gałęzie bez cięcia.