Lilie-uprawa cz.5
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 28 wrz 2014, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lilie-uprawa cz.5
Marlena
Witajcie. Ogladalam dziś prognozę pogody w której powiedzieli, że nadchodzą zimne dni i noce z przymrozkami. Moje lilie już wyjrzały z ziemi tak około 2-3cm( mniej więcej jak u Marleny na fot.), boje się że zmarzną. Czym je przykryć? Nie jest ich dużo, ale są w różnych miejscach. Czy przecięta na pół butelka plastykowa zapewni wystarczającą ochronę? A sloiczek?
Za mały ogród, za dużo marzeń...
- Eliza52
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
k-asia słoiczek nie bo lilia się zadusi, najlepiej doniczka albo butelka z uciętym dnem. Ja wykorzystuję również pudełka, bo to tylko na noc w dzień trzeba zdejmować. Przykrycie nie powinno dotykać lilii szczególnie miejsca gdzie będzie kwiat
Pozdrawiam Ela
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Jeśli pędy lilii są krótkie ( jak piszesz 2-3 cm) to chyba najprościej zasypać je torfem.
U mnie najdłuższe pędy mają już 20-30 cm . Z takimi może być problem. Ale ja liczę na to,że przymrozki rzędu 1-2 st nie zrobią im krzywdy.
U mnie najdłuższe pędy mają już 20-30 cm . Z takimi może być problem. Ale ja liczę na to,że przymrozki rzędu 1-2 st nie zrobią im krzywdy.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- Adek13
- 200p
- Od: 11 kwie 2013, o 23:07
Zeszłoroczna rabata już ruszyła, tegoroczna dobudowa jeszcze schowana.
http://images67.fotosik.pl/808/fdfbb99ea7478dca.jpg
Za duża fotka, zamieniłam na link./Iwona
http://images67.fotosik.pl/808/fdfbb99ea7478dca.jpg
Za duża fotka, zamieniłam na link./Iwona
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dokładnie.krynka pisze:Ale ja liczę na to,że przymrozki rzędu 1-2 st nie zrobią im krzywdy.
- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Moje też są na etapie przedstawionym na fotce Marleny. Chyba nie będę ich okrywała, takie maliznoty powinny przetrwać drobne przymrozki.
Pochwalę się wam pierwszymi pączkami Azjatki. Kupiłam ją początkiem marca, wsadziłam do doniczki, bo za oknem był śnieg. Bardzo szybko urosła i żal było ją wsadzić do ziemi i liczyć, że się uda i jej nie zmrozi. Tak więc została już w domu. Teraz tylko na noce zabieram ją do domu. Teraz tylko czekam na kwiaty. Przedstawiam Double Sensation.
Pochwalę się wam pierwszymi pączkami Azjatki. Kupiłam ją początkiem marca, wsadziłam do doniczki, bo za oknem był śnieg. Bardzo szybko urosła i żal było ją wsadzić do ziemi i liczyć, że się uda i jej nie zmrozi. Tak więc została już w domu. Teraz tylko na noce zabieram ją do domu. Teraz tylko czekam na kwiaty. Przedstawiam Double Sensation.
Ale na na dole po lewej to ta sama,tylko że pojedynczy kwiat
- Adek13
- 200p
- Od: 11 kwie 2013, o 23:07
A jak się kupi to i tak pewnie nie będzie się odmiana zgadzała z tego źródła. Kupiłem 2 dalie i z 5 lilii = 0 zgodności. No chyba że kupujemy na zasadzie, że chcemy dalie i kupujemy tylko po to aby była to dalia, podobnie z liliami...ale chyba nie o to tu nam chodzi
Ja kupiłam jesienią, jeszcze u mnie nie kwitła Judith Saffigna w sprawdzonym sklepie, a obrazek przedstawiał taką samą jak ta z powyższego katalogu. Ale... jak wpisać w googele obie, to zdjęcia są identyczne.
Może rzeczywiście kwiat taki sam ale różnica w ilości pąków, wysokości czy innych cechach....
Może rzeczywiście kwiat taki sam ale różnica w ilości pąków, wysokości czy innych cechach....
Za mały ogród, za dużo marzeń...
- Carmelka00
- Od: 25 lut 2015, o 14:22
U mnie już ładnie powychodziły z ziemi, ale niestety razem z liliami pojawiła się poskrzypka macie na nią jakieś sprawdzone sposoby??
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Carmelka00 -mamy słoik, rękawice gumowe i własne palce. Jak sie pokazała to trzeba ją unicestwiać, żeby nie zdążyła złożyć jaj na liściach kwiatów, bo potem to już tylko chemia
Pozdrawiam Ela