Sezon 2015 - rozpoczęty

Powojniki
Zablokowany
Gayaruthiel
200p
200p
Od: 25 kwie 2008, o 17:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Powojniki -sezon 2015

Post »

Będą mieć podpory, prawdopodobnie drewnianą kratę :) To, co mnie dziwi, to że na informacji wetkniętej do doniczki napisane jest wysokość 3-5 metra, na norweskich stronach 3-4 metra, a w polskim internecie 1-2 metry. Que pasa?
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Leszku- lesioc czy możesz coś napisać o powojniku Mazury i Maria Skłodowska , zdrowo rosną?
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

Maria Skłodowska została przeze mnie przypadkowo zalana (zatkały się otwory w donicy) i niestety, zanim to zauważyłem, to nie było już co ratować.
Ale mam już kupioną nową sadzonkę i w tym roku spróbuję od nowa.

Mazury - to jeden z niewielu powojników który mi się kompletnie nie spodobał. Miałem go 2 sezony, rósł w donicy, ale chyba mu miejsce się nie podoboało, bo kwitł słabo (3-5 kwiatów w sezonie). Dodatkowo miał bardzo silne zielone przebarwienia płatków, kóre akurat na takim błekitnym kolorze mnie bardzo drażniły (dopiero w pełni rozbity kwiat w końcowej fazie przesłaniał zielone wnętrze) Wymieniłem się i poszedł "w świat", nie tesknię za nim wcale. Nie wiem czy to tylko moja sadzonka taka felerna, czy miejsce nie pasowało, a może to wina pojemnika.

Jeszcze jedno mi się przypomniało.. Mazury strasznie słabo się czepiały podpór... ciągle go trzeba było podczepiać drucikami.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

A Kaiser?co mozesz o nim powiedziec,slyszałam ze jest też dosc kaprysny
Pozdrawiam. Ewa
Iga33
100p
100p
Od: 25 sty 2013, o 11:36

Powojniki nadające się do obsadzania drzew i krzewów?

Post »

Kochani znawcy, proszę doradźcie jakie odmiany wielkokwiatowe najlepsze będą na takie naturalne podpory. Ogród się kurczy, więc sobie wymyśliłam, że czas obsadzać wokół drzew. :oops:
magdalenca
100p
100p
Od: 26 paź 2011, o 12:43

Zanim posadzę...jak się zaopiekować

Post »

Dziś przyszło moje zamówienie z e-clem...Podpowiedzcie mi proszę, jak mam się z nimi obchodzić, zanim pójdą do ziemi? Na razie tylko wypakowałam je z pudła (bo będzie mi potrzebne, żeby zawieźć drugą część zamówienia do mamy), wsadziłam w inny karton i wyniosłam na balkon. W sobotę będę mogła je posadzić. Rozumiem, że do tego czasu mam je na noc do domu wnosić...czy może nie?
Poradźcie, żebym im kuku nie zrobiła.... ;:124
Iga33
100p
100p
Od: 25 sty 2013, o 11:36

Re: Zanim posadzę...jak się zaopiekować

Post »

Wydaje mi się, że nie ma takiej potrzeby aby je wnosić na noc. Mnie by raczej martwiło, czy czasem się nie przewrócą i nie połamią.
magdalenca
100p
100p
Od: 26 paź 2011, o 12:43

Post »

Stoją w kartonie, jeszcze je dodatkowo zabezpieczę, żeby się nie przewróciły. Jest ich 5, więc mam nadzieję, ze karton nie odfrunie przy tym wietrze.
Rozumiem, ze w sobotę mogę je już posadzić? Choć pogoda nie będzie nastrajała do robót - ma byc 8 stopni i deszcz ;:185
Awatar użytkownika
Firletka
500p
500p
Od: 16 mar 2009, o 16:19

Post »

mewa pisze:A Kaiser?co mozesz o nim powiedziec,slyszałam ze jest też dosc kaprysny
Mewo, zwracałaś się wprawdzie do Leszka, ale pozwól ,że podzielę się moimi spostrzeżeniami.

Kupowałam wiosną, był bardzo zapączkowany, myślę że podpędzony w szklarni, aż kipiał wigorem.
Zakwitł pięknie,

Obrazek

...po czym... zaczął rdzewieć, chorować i zamarł. :?

Jeśli pytasz, czy jest kapryśny, to takie zachowanie rośliny określiłabym jako kapryśne. Po tak dobrej formie, jaką prezentował spodziewałam się, że będzie rósł w siłę, a nie marniał. Nic nie wskazywało na porażkę.

Natomiast w tym roku widzę ,że nadrabia zaległości. Wypuszcza kilka pędów z poziomu gruntu, jest więc szansa na powtórkę zeszłorocznego kwitnienia.Mam tylko nadzieję, że tym razem z happy endem. :)
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Myślałam ze jest bardziej różowy.
Popryskaj go profilaktycznie jakimś fungicydem.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p

Post »

Zdecydowałam się na niego i kupiłam , oby tak kwitł jak u Ciebie ;:196
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Firletka
500p
500p
Od: 16 mar 2009, o 16:19

Post »

Już dostał w zeszłym i w tym roku.
A co do koloru , to może aparat nie oddaje w pełni barwy. Na zdjęciu są lekko "sine", w rzeczywistości bardziej różowe.
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

mewa pisze:A Kaiser?co mozesz o nim powiedziec,slyszałam ze jest też dosc kaprysny
W zasadzie mógbym napisać podobnie jak Firletka, u mnie w donicy sprawa wyglądała podobnie.
Może tylko dodam, że odbija teraz od ziemi z niesłychanym impetem - zupłnie nowe, zielone pędy są bardzo grube i mają już po 30cm długości

A co do koloru to mi wyszedł taki:
Obrazek
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Zablokowany

Wróć do „Powojniki”