Przedplon
-
- 100p
- Od: 14 lut 2014, o 11:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Przedplon
Witam. Jestem zdziwiona tak skiełkowanym słonecznikiem . Myślałam, że łuskane ziarna są uszkodzone. Jak to warto czytać forum .
Pozdrawiam Iwona
Srebrnygaj jak nie spróbujesz to nie bedziesz wiedzieć
Przetestuj np nasiona dyni - jedno wysiej w łupinie a jednemu zdjejmij łupinę i wsadź do wilgotnej ziemi nakrywając folią (najprościej z wyczuciem obciąć brzeg łupny).
Przetestuj np nasiona dyni - jedno wysiej w łupinie a jednemu zdjejmij łupinę i wsadź do wilgotnej ziemi nakrywając folią (najprościej z wyczuciem obciąć brzeg łupny).
Są przecież odmiany dyń o nasionach bezłupinowych i one bardzo ładnie kiełkują - takie gołe
Za kilka dni wyjeżdżam na wakacje i nie wiem, co zrobić z warzywniakiem-w sensie, jak zabezpieczyć go przed silnym wzrostem chwastów. Na początku myślałam o czarnej agrotkaninie, a teraz czytam o przedplonie
Mój warzywniak to głównie pomidory i ogórki. Myślicie, że mogłabym teraz coś posiać jako przedplon, a w połowie maja lekko przekopać i posadzić warzywa? Jeśli tak, to co byłoby najbardziej wartościowe do posiania? słonecznik?
Mój warzywniak to głównie pomidory i ogórki. Myślicie, że mogłabym teraz coś posiać jako przedplon, a w połowie maja lekko przekopać i posadzić warzywa? Jeśli tak, to co byłoby najbardziej wartościowe do posiania? słonecznik?
MariaM53 Może ci to nie styknąć. Przykopana zielonka trochę nawozu z ziemi wyciągnie żeby się rozłożyć. Więc stracą twoje warzywa. Jak masz nieduży kawałek to ja bym przykrył.
- Aquaforta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Albo posiej gorczycę, przed sadzeniem pomidorów zetnij ją i na kompost. Korzonki zostaw i sadz pomidory
Ktoś opisywał tę metodę kilka/kilkanaście postów wyżej
Ktoś opisywał tę metodę kilka/kilkanaście postów wyżej
Pozdrawiam
Dziękuję za odpowiedzi
Gorczyca pod pomidory, a pod ogórki? Też może być?
Gorczyca pod pomidory, a pod ogórki? Też może być?
-
- 200p
- Od: 9 lut 2015, o 15:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pewnie, gorczyca spulchni ziemię i poprawi jej strukturę. Tylko teraz mało czasu już zostało, bo po 15 maja siejemy ogórki.
Przygotowuję rozsadę ogórków, więc posadzę gotowe już krzaczki.
Bardzo dziękuję za odpowiedzi Tylko gdzie ja teraz kupię gorczycę?
Bardzo dziękuję za odpowiedzi Tylko gdzie ja teraz kupię gorczycę?
Kompost Dlatego ja mam wątpliwości czy warto siać. Może jeśli ziemia jest już wzbogacona np obornikiem..Jeśli nie, a MariaM53 chce przed ogórkami i pomidorami nawieźć, to musi to zrobić przynajmniej 2 tygodnie przed sadzeniem, czyli na początku maja - a jest połowa kwietnia. No i przedplon po przykopaniu łyknie trochę azotu. Najlepiej jakby Maria coś więcej napisała, ale ja chyba bym już nie wysiewał, za póżno i chyba szkoda kasy.
Pelikano, masz rację. Powinnam napisać więcej
Na jesieni miałam siany poplon (gorczycę właśnie), Wczesną wiosną dałam koński obornik, niezbyt dużo, ale dałam. No i nie wiem, czy to nie byłoby za dużo, gdyby teraz jeszcze przedplon posiać.
Na jesieni miałam siany poplon (gorczycę właśnie), Wczesną wiosną dałam koński obornik, niezbyt dużo, ale dałam. No i nie wiem, czy to nie byłoby za dużo, gdyby teraz jeszcze przedplon posiać.
Moje zdanie - nie siej, szkoda obornika.
OK, w takim razie wszystko przykryję agrotkaniną.
Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc
Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc