Sezon 2015 - rozpoczęty
-
- 200p
- Od: 25 kwie 2008, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Powojniki -sezon 2015
Będą mieć podpory, prawdopodobnie drewnianą kratę To, co mnie dziwi, to że na informacji wetkniętej do doniczki napisane jest wysokość 3-5 metra, na norweskich stronach 3-4 metra, a w polskim internecie 1-2 metry. Que pasa?
Leszku- lesioc czy możesz coś napisać o powojniku Mazury i Maria Skłodowska , zdrowo rosną?
Pozdrawiam. Ewa
- lesioc
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
Maria Skłodowska została przeze mnie przypadkowo zalana (zatkały się otwory w donicy) i niestety, zanim to zauważyłem, to nie było już co ratować.
Ale mam już kupioną nową sadzonkę i w tym roku spróbuję od nowa.
Mazury - to jeden z niewielu powojników który mi się kompletnie nie spodobał. Miałem go 2 sezony, rósł w donicy, ale chyba mu miejsce się nie podoboało, bo kwitł słabo (3-5 kwiatów w sezonie). Dodatkowo miał bardzo silne zielone przebarwienia płatków, kóre akurat na takim błekitnym kolorze mnie bardzo drażniły (dopiero w pełni rozbity kwiat w końcowej fazie przesłaniał zielone wnętrze) Wymieniłem się i poszedł "w świat", nie tesknię za nim wcale. Nie wiem czy to tylko moja sadzonka taka felerna, czy miejsce nie pasowało, a może to wina pojemnika.
Jeszcze jedno mi się przypomniało.. Mazury strasznie słabo się czepiały podpór... ciągle go trzeba było podczepiać drucikami.
Ale mam już kupioną nową sadzonkę i w tym roku spróbuję od nowa.
Mazury - to jeden z niewielu powojników który mi się kompletnie nie spodobał. Miałem go 2 sezony, rósł w donicy, ale chyba mu miejsce się nie podoboało, bo kwitł słabo (3-5 kwiatów w sezonie). Dodatkowo miał bardzo silne zielone przebarwienia płatków, kóre akurat na takim błekitnym kolorze mnie bardzo drażniły (dopiero w pełni rozbity kwiat w końcowej fazie przesłaniał zielone wnętrze) Wymieniłem się i poszedł "w świat", nie tesknię za nim wcale. Nie wiem czy to tylko moja sadzonka taka felerna, czy miejsce nie pasowało, a może to wina pojemnika.
Jeszcze jedno mi się przypomniało.. Mazury strasznie słabo się czepiały podpór... ciągle go trzeba było podczepiać drucikami.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
A Kaiser?co mozesz o nim powiedziec,slyszałam ze jest też dosc kaprysny
Pozdrawiam. Ewa
Powojniki nadające się do obsadzania drzew i krzewów?
Kochani znawcy, proszę doradźcie jakie odmiany wielkokwiatowe najlepsze będą na takie naturalne podpory. Ogród się kurczy, więc sobie wymyśliłam, że czas obsadzać wokół drzew.
-
- 100p
- Od: 26 paź 2011, o 12:43
Zanim posadzę...jak się zaopiekować
Dziś przyszło moje zamówienie z e-clem...Podpowiedzcie mi proszę, jak mam się z nimi obchodzić, zanim pójdą do ziemi? Na razie tylko wypakowałam je z pudła (bo będzie mi potrzebne, żeby zawieźć drugą część zamówienia do mamy), wsadziłam w inny karton i wyniosłam na balkon. W sobotę będę mogła je posadzić. Rozumiem, że do tego czasu mam je na noc do domu wnosić...czy może nie?
Poradźcie, żebym im kuku nie zrobiła....
Poradźcie, żebym im kuku nie zrobiła....
Re: Zanim posadzę...jak się zaopiekować
Wydaje mi się, że nie ma takiej potrzeby aby je wnosić na noc. Mnie by raczej martwiło, czy czasem się nie przewrócą i nie połamią.
-
- 100p
- Od: 26 paź 2011, o 12:43
Stoją w kartonie, jeszcze je dodatkowo zabezpieczę, żeby się nie przewróciły. Jest ich 5, więc mam nadzieję, ze karton nie odfrunie przy tym wietrze.
Rozumiem, ze w sobotę mogę je już posadzić? Choć pogoda nie będzie nastrajała do robót - ma byc 8 stopni i deszcz
Rozumiem, ze w sobotę mogę je już posadzić? Choć pogoda nie będzie nastrajała do robót - ma byc 8 stopni i deszcz
Mewo, zwracałaś się wprawdzie do Leszka, ale pozwól ,że podzielę się moimi spostrzeżeniami.mewa pisze:A Kaiser?co mozesz o nim powiedziec,slyszałam ze jest też dosc kaprysny
Kupowałam wiosną, był bardzo zapączkowany, myślę że podpędzony w szklarni, aż kipiał wigorem.
Zakwitł pięknie,
...po czym... zaczął rdzewieć, chorować i zamarł.
Jeśli pytasz, czy jest kapryśny, to takie zachowanie rośliny określiłabym jako kapryśne. Po tak dobrej formie, jaką prezentował spodziewałam się, że będzie rósł w siłę, a nie marniał. Nic nie wskazywało na porażkę.
Natomiast w tym roku widzę ,że nadrabia zaległości. Wypuszcza kilka pędów z poziomu gruntu, jest więc szansa na powtórkę zeszłorocznego kwitnienia.Mam tylko nadzieję, że tym razem z happy endem.
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
Myślałam ze jest bardziej różowy.
Popryskaj go profilaktycznie jakimś fungicydem.
Popryskaj go profilaktycznie jakimś fungicydem.
Zdecydowałam się na niego i kupiłam , oby tak kwitł jak u Ciebie
Pozdrawiam. Ewa
Już dostał w zeszłym i w tym roku.
A co do koloru , to może aparat nie oddaje w pełni barwy. Na zdjęciu są lekko "sine", w rzeczywistości bardziej różowe.
A co do koloru , to może aparat nie oddaje w pełni barwy. Na zdjęciu są lekko "sine", w rzeczywistości bardziej różowe.
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
- lesioc
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
W zasadzie mógbym napisać podobnie jak Firletka, u mnie w donicy sprawa wyglądała podobnie.mewa pisze:A Kaiser?co mozesz o nim powiedziec,slyszałam ze jest też dosc kaprysny
Może tylko dodam, że odbija teraz od ziemi z niesłychanym impetem - zupłnie nowe, zielone pędy są bardzo grube i mają już po 30cm długości
A co do koloru to mi wyszedł taki:
Zapraszam: spis treści ogród